Umar: Ukidanje viza za Tursku zavisi od Srbije

jagodina_city

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
236
Ambasador Turske u Beogradu Ahmet Suha Umar izjavio je FoNetu da će njegova zemlja ukinuti vize za državljane Srbije odmah pošto to učini Srbija za njegove sunarodnike.

"Kada Srbija bude ukinula vize za turske državljane, mi ćemo istog dana ukinuti vize za ljude iz Srbije. Ukidanje viza zavisi od Srbije, ona ih je prva i uvela", rekao je Umar i napomenuo da je Turska "morala da se pridržava reciprociteta, kako je običaj u međunaronim odnosima".
"Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je obećao da će ukinuti vize Turskoj", naglasio je Umar i dodao kako "izgleda da gospodin Dačić još uvek razmišlja o tome".
"Ja mislim da, kada gospodin Dačić bude tu svoju sumnju prevladao, verovatno više neće biti viza", rekao je Umar i izrazio nadu "da će se to dogoditi što pre".
On je pojasnio da je petnaest meseci u Srbiji i da su prva četiri meseca njegovog boravka "odnosi između naše dve zemlje su bili loši. Sada su odnosi između Srbije i Turske na jednom idelnom nivou . Poslednjih deset meseci ja sam se stvarno borio za ukidanje viza. O tome sam razgovarao i sa predsednikom Borisom Tadićem".
Umar je boravio u poseti na jugu Srbije gde je sa predsednicima više opština i gradova razgovarao o mogućoj ekonomskoj saradnji i ulaganju turskih biznismena u ove krajeve.
Upitan o nedavnoj eksploziji u Preševu, Umar je odgovorio da "Turska to najbolje razume, jer godinama živi sa takvim stvarima".
"Mi ne verujemo da neko može da postigne svoj cilj ako postavlja ekploziv ili baca bombe. Želimo dobru saradnju sa ljudima i iz ovog regiona, ali takve grupe i grupacije ne mogu biti prijatelj sa Turskom i ne mogu da sarađuju sa nama", rekao je Umar.

http://www.blic.rs/politika.php?id=102050
 

Back
Top