VASMIR test uspeo

Tex707

Domaćin
Banovan
Poruka
4.437
Juce, 7. Jula, izvrsen je uspesan test prvog stepena VASIMR rakete, uskoro se ocekuje i test drugog stepena. Ovo ce mozda biti jedna od varijanti buduceg pogona letilica koje ce odlaziti sa ove planete...u svakom slucaju napredna (ako ne i najnaprednija) tehnologija za kosmicke letove.
 
Poslednja izmena:
Radi se o najsavremenijoj raketnoj propulziji za svemirske letove. Najverovatnije ce to biti buducnost svih NASA-inih svemirskih letova koji ce, zahvaljujuci ovoj tehnologiji, moci da "hrabro idu dalje i brze nego sto je ikada neki covek isao" (secate li se ove recenice...??...nisam je bas bukvalno napisao, ali nadam se da cete oprostiti :)). Prvi stepen rakete je vec uspesno testiran, test drugog stepena se predvidja za 14. juli. Ako i ovaj test uspe (drzmo svi palceve da bude OK), eto nove ere u istrazivanju svemira (a verovatno i prevlasti u geoorbitalnim satelitima jer ce biti moguce pomeranje mnogo vece mase mnogo duze vreme nego sto je to do sada bilo moguce).

Radi se o elektromagnetnom plazma motoru (grubo receno). Elektromagnetni talasi jonizuju i zagrevaju gorivo do stanja plazme koja se naglo ubrzava elektromagnetnim poljem, cime se postize odgovarajuci potisak. Patent je, naravno, americki.

Nadamo se da ce NASA ovim napraviti jos jedan veliki korak (da ne kazemo skok) u istrazivanju svemira, kao i u mogucnosti da u orbiti oko Zemlje upravlja satelitima ogromnih masa mnogo cesce (duze) nego sto je to do sada bio slucaj.


http://www.aviationweek.com/aw/gene...r Powered To Spaceflight Levels&channel=space
 

Back
Top