Studije u Sad-u,Italiji ili Svajvarskoj

Jeki:
E,vidis Markes to ti je dobro pitanje !
i mene zanimaju studije u Italiji!
Mene zanimaju studije na Etf-u.

Ako neko ko je upucen moze da odgovori bilo bi suuuuper! :)

Unapred hvala!

italija - preko italijanskog kulturnog centra. za ovu godinu je rok za prijavu istekao juche (petak 25. jun, nu, svejedno i da ste dobili ovu informaciju 21. ne bi imali dovoljno vremena za pripreme). enivej, postoje dve mogucnosti za fakultet u italiji: transfer i upis od prve godine. ako te zanima nesto tipa tehnickih disciplina onda imash solidan izbor pri chemu "solidan" ni u kom sluchaju ne podrazumeva da se radi o poredjenju s domacim fakultetima koji su kvalitativno blizu apsolutne nule - nikakvo znanje koje steknesh (ako ti ostane stogodj pameti da ti u njoj ostane stogodj znanja) nece imati sustinski upotrebljivost.

elem prijave za predupis se vrshe u italijanskom kulturnom centru u beogradu. na licetu mesta mozes da pogledas koji su fakulteti u ponudi, koje su kvote i sl. od dokumenata za upis prve godine potrebno je da se ima:

- original diplome srednje skole sa haskim apostilom na poledjini
- kopija diplome overene haskim apostilom koja je zatim overena u opstini
- prevod diplome na italijanski jezik overen takodje haskim apostilom
- kopije srednjoskolskih svedocanstava overenih u opstini
- originali srednjoskolskih svedocanstava koji se podnose na uvid pri predaji dokumenata
- dve slike 4.5x3.5 od kojih je jedna overena u konzularnom odeljenju italijanske ambasade (pasos na uvid)
- dve prijave za predupis koje se uzimaju u kulturnom centru, obe overene u konzularnom odeljenju italijanske ambasade i potpisane pred sluzbenim licem konz. odeljenja

u slucaju transfera pored svega ovog navedenog potrebno je da se obezbedi josh i:

- potvrda o polozenim ispitima na fakultetu sa kojeg se vrshi transfer overena haskim apostilom
- prevod te potvrde na italijanski jezik takodje overen haskim apostilom
- opis nastavnog plana i programa polozenih ispita overen haskim apostilom
- prevod opisa na italijanski jezik overen haskim apostilom

od ovih dokumenata ostaje ti original diplome i svedocanstava - ostalo u dokumentaciju za predupis. za overu u konzularnom odeljenju rachunaj da "potroshish" nedelju dana blagodareci efikasnoj italijanskoj birokratskoj mashini. al bar je overa je besplatna. ostalo nije tolko ruzichasto... haski apostil za italiju se naplacuje 1350 dinara po dokumentu sto nije neka cifra ako ne ides na opciju transfer, nu ako imas transfer u planu ispod 130 eura za posao s papirima nemoj ni da sanjash (ali izgledace ti kao 1300 pre nego sto zavrshish sa shetanjem od jedne kancelarije do druge zbog nadrkanih baba-devojki na shalterima, izmedju prevodioca, opstine i ambasade...). so, kada se jednom predaju svi dokumenti salju se na fakultete u italiju i cekas poziv za polaganje prijemnog ispita. s tim pozivom se ide na intervju u ambasadu ali praktichno lakshe bi ti bilo da preko shume odesh tamo kad jednom budesh izvalio kolko ces papira pored tog poziva morati da poneses u ambasadu. elem za ambasadu osim poziva i raznih dokumenata koje moras da prilozis da bi mogao da razmishljash o mogucnosti dobijanja vize treba narafski da prilozis i dokaz o zadovoljenju materijalnih uslova. to tje reci oko 1500 eura na deviznom rachunu na tvoje ime u banci. i ako neko sad pomisli da je fala bogu to to ispostavi se da ti treba i garatno pismo od nekoga tamo kojim ti se garantuje smestaj i povratna karta za italiju.

ako isproskaches kroz sve ove obruche brez da padnesh pa polomish oko ili nagnjechish jaje i dobijesh vizu ondak ides tamo da polazes prijemni ispit koji se odigrava 2./3. septembra koji je u principu chisto formalnost s obzirom da su pitanja tipa "kako vam se svidja u nasoj zemlji?", "da li ste se lepo smestili?"... dodushe na italijanskom al dok znash neku od kljuchnih rechi da promrmljash ("si", "bene", "grazie", "cosa nostra", "berlusconi", "calcio", "bolognese") i/ili ti pantomima nije totalno nepoznata polozio si ispit, upiso fax i pocho da sastavljash molbu za finansijsko olaksanje za drugu i trecu ratu skolarine.
 
Baby cool,hvala ti!
Nego samo da te pitam nesto!Bila sam na tom sajtu,ali tu nema svih fakulteta,tj.ima nekih uglavnom medicinski orijentisanih,ali nema onaj koji mene interesuje (ETF),pa sam mislila mozda da li znas da li postoji neka posebna Internet adresa za tehnicke fakultete?

Hvala ti !

Pozdrav

Jeki
 

Back
Top