Рехабилитован Андрија Хебранг

Chokslam

Početnik
Banovan
Poruka
48
Окружни суд рехабилитовао бившег министра у влади ФНРЈ Андрију Хебранга. Суд утврдио да је био жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога.
andrija11.jpg

Окружни суд у Београду рехабилитовао је бившег министра у влади ФНРЈ Андрију Хебранга. Суд је утврдио да је Хебранг био жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога.

Хебранг је ухапшен у Београду 18. маја 1948. године и против њега је вођена истрага у затвору УДБ-а за Југославију.

Према службеној верзији, Хебранг је извршио самоубиство у истражном затвору 11. јуна 1949.године и на непознатом месту су га сахранила непозната лица без учешћа чланова породице.

У образложењу суда се каже да је рехабилитацију предложио његов син Бранко Хебранг из Загреба, као и да је против Андрије Хебранга вођена истрага у монтираном поступку из политичких и идеолошких разлога, као и да је на до сада непознат начин и неутврђеног датума лишен живота.

Андрија Хебранг је рођен 22. октобра 1899. године у Бачевцу, општина Вировитица и постао је члан Социјалистичке радничке партије Југославије у Осијеку 1919. године.

У новембру 1929. године осуђен на казну затвора од 12 година и два месеца из којег је изашао 15. фебруара 1941.године.

Током Другог светског рата био је секретар Централног комитета Комунистичке партије Хрватске и члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, а после рата повереник индустрије и трговине Националног комитета ослобођења Југославије, председник Привредног савета НКОЈ, председник Савезне планске комисије.

У новој влади ФНРЈ, од 1946. године био је министар индустрије, председник Привредног савета и Савезне планске комисије, а 8. јануара 1948. године постављен је за министра лаке индустрије.

Из куће у тадашњој Румунској улици 56 (садашња Ужичка) одведен је 7. маја 1948. године на саслушање пред партијском комисијом на Фрушкој Гори и истог дана ухапшен и одведен у београдски затвора "Главњача" где је истрагу водио официр УДБ-а Милорад Милатовић.

У току истраге стављало му се на терет да је као усташки шпијун одавао загребачке комунистичке илегалце у усташком затвору, да је после ослобођења саботирао политику владе у привредној политици и као совјетски агент подржао Резолуцију Информбиро.

"Истрага службено никада није завршена, а све оптужбе су лажне, исконструисане и монтиране без и једног доказа чак и без индиције, тако да је реч о класичном политичком и идеолошком обрачуну са човеком кога је требало елиминисати из политике, са слободе и на крају из живота", стоји у
образложењу.

Андрија Хебранг никада није изашао из "Главњаче", нити се зна време, место и начин смрти, као ни место где је сахрањен, а његова породица деценијама трага за правом истином о њему.

Породица никада није обавештена о његовом хапшењу, истрази и смрти.
 
On nije Hrvat,on je Jugosloven i tražim da se iz Vikipedije izbriše pridev "hrvatski."

Mada,ne znam puno o njemu,vidim da je Komunista i to Titov,pa je welcomed,samo ko ga je uhapsio i ubio,Titovci?

Andrija Hebrang je bio spona izmedju hrvatskih partizana i ustasa .

Ni jedan hrvat nije Jugosloven , niti je ikada gajio Jugoslovenska osecanja .
Ta nesreca se samo Srbima dogadjala .
 
He is BAAAAAAAAAAACK:hahaha::mrgreen:
Terminatormorph-1.gif
 

Back
Top