Отворено писмо Александра Вучића упућено Чедомиру Јовановићу

Ramms+ein

Zainteresovan član
Poruka
374
Можеш да ме убијеш, али не и да уплашиш

Правда, 06.04.2009

Александар Вучић, заменик председника Српске напредне странке, открива праве разлоге за бројне личне увреде које му данима упућује Чедомир Јовановић

Заиста је тешко почети текст а не увредити те одсуством идеје како те именовати - колеге посланици нисмо, политиком се, истина, бавимо и ти и ја, али на галактички удаљене начине.
Ни по образовном профилу се не сусрећемо, ја сам правник у политици, ти си доказани политички драматург. Ја сам неталентован плесач, али зато ти беспрекорно играш онако како ти свирају криминалци који те годинама плаћају. Тако плешући, постао си прави тајкун у политици, са вилама, базенима, најскупљим џиповима и оделима. Ја сам трапаво плешући помогао једном дивном и пристојном, али намученом дечаку Сафету, и још неколицини деце и људи који у својим уџерицама не могу ни да одсањају десетину луксуза који је постао твој животни стил.

Јовановић без земље
И тако, једино што ми пада на памет, јесте да те ословим као „Јовановића без земље", за коју си небројено пута само у јавним наступима доказао да те нити интересује, нити осећаш обавезу да радиш у њеном интересу. Србија која за тебе, са Косовом и Метохијом и Војводином, представља тежак баласт политичке одговорности, коју, у ствари никада ниси ни осећао.
У последње време, и поред тога што нам се и земља и грађани налазе пред потпуним колапсом, од већ опипљивих назнака стравичне економске кризе, коју ти очигледно слабо осећаш, до проблема са опстанком саме Србије, на свим својим наступима, главна тема Јовановића без земље је Александар Вучић. И то не мој политички профил, моја напредњачка политика, критике које упућујем неодговорном режиму, решења која предлажем, већ ја као човек и моји мотиви за учешће у једној емисији која је погрешно окарактерисана као забавна. Ти као неименовани НЛО у српској политици, мислиш да цћ ради о забави, да је забавно плесати за нечије срце, за нечији вид, за нечији живот. За тебе је то забава, коју би, како кажеш, ти боље извео, боље би плесао.

Пријатељ богатих лопова
Ти си, Чедомире, своје отплесао. И при томе, никоме ниси помогао, никога ниси ни усрећио, а ни насмејао. Под твојим плесним корацима Србија је постала држава сиромашних и очајних и ипак пристојних људи, али и бахатих, сурових и пребогатих лопова који су твоји пријатељи.
Од формирања Српске напредне странке учествовао си, Чедомире, у хајци која се води против ње и њених лидера. Заједно са Шешељем, Миром Марковић и Ивицом, Коштуницом и Динкићем, понегде и Тадићем, отео си 580 мандата одборницима напредњака. Отео си их, не зато што ти имаш било какве принципе, зато што знаш шта је легално или легитимно, јер ти о томе појма немаш (ономад си избацио 50 њих из Скупштине, а парламент је под твојом диригентском палицом бројао 314 људи), већ само зато што си осетио да СНС разбија политичку жабокречину и „непромењиво" подељене улоге на политичкој сцени Србије.
Не бих, Чедомире, никад одговарао на твоје учестале и бесмислене нападе, да и данас ниси готово једнако моћан, бахат и осион као што си био од 2001. до 2003. године.

Да ли мирно спаваш?
Баш због тога што си толико моћан, данас ти, Чедомире, постављам неколико питања, јер ти си еманација власти, како на градском, тако и на републичком нивоу.
Колико кошташ државу Србију и њене грађане? Колико коштају твоји аутомобили, виле, а посебно, колико нас коштају твоји пријатељи?
Како то, Чедомире, да ти је Мира Марковић постала со соли европске демократске мисли, па са њеном партијом можеш да делиш и паре и власт? Како то да са радикалима можеш да се договараш, па чак и прећутно, о свакој врсти техничке сарадње у Скупштини, а сметамо ти Тома и ја као тобожњи Шешељеви мегафони? Како то, Чедомире, да тебе не сме нико да назове пропалим или бившим мегафоном ДСа, а ти можеш да лепиш етикетегде год, кад год и коме год стигнеш? Можеш, јер си ти себи, Чедомире, све дозволио. Дозволио си себи да цео Београд и Србија отворено причају о твојој, и охолости твојих телохранитеља, док се возикате у џиповима, како кажеш, твојих симпатизера. Питам те, Чедомире, да ли си и ти био наоружан када је полиција претресала твој или ауди твојих симпатизера, када су те полицајци недавно случајно зауставили на Бранковим мосту? Питам те, Чедомире, спаваш ли лепо, јер због тебе и чињенице да су те само опсовали (што, наравно, осуђујем), у притвору леже два младића. Јел4 то толики грех, или ти постајеш недодирљиво божанство у Србији?

Можеш да ме мрзиш
Нападаш ме, Чедомире, због учешћа у емисији „Плесом до снова", између осталог. Нападаш ме, иако људима није јасно зашто. Ти си власт, и то велика. а ја већ 10 година само ситан шраф у опозицији. Ипак, за разлику од неких, ја тачно знам шта те мучи и жуља - очито чињеница да се руше твоји планови о скором преузимању власти у Србији. Јасно ти је, а то су ти недвосмислено саопштили и твоји инострани саговорници, да од твоје власти, апсолутне (једино такву волиш и познајеш) - нема ништа.
Знам и да ти ја лично највише сметам. Знаш да те се не плашим, нисам још довољно стар да би ме послао у пензију, а јасно ти је да никада нећеш имати озбиљнију подршку у народу. Не смета теби „Плесом до снова" - теби, Чедомире, сметам ја, јер ћу се твојој политици апсолутне и ничим ограничене власти супротстављати док сам жив, колико год будем могао. Ти, Чедомире, не можеш ми ништа. Можеш само да ме мрзиш, јер знаш да те се не плашим, чак ни физички, у чему си најопаснији. О знању и образовању да и не говорим. У љубави према држави и народу ти заиста не можеш ни са ким да се такмичиш - ти немаш ни државу, ни народ, а сумњам да знаш шта је љубав према отаџбини и другим људима.

Багзи, Легија и Шљука
Али, знам, Чедомире, да знаш много о убиствима у Београду. Да не бих ја нагађао, питам те Чедомире, пошто не разумем двоструке аршине наших судова и тужилаштава, како то да су Легија, којег никада у животу нисам ни видео ни чуо, и његови пријатељи, осуђени на 40 година робије због исказа сведока сарадника, извесног Дејана Миленковића Багзија, а против тебе нема ни захтева за спровођење истраге, иако је тај исти Багзи у истом судском процесу рекао да си ти наредио убиство Средоја Шљукића? Како то држава за исти исказ неке осуђује на најоштрију казну, а против тебе нема никаквог судског поступка? Како је то могуће Чедомире? Нећу Чедомире ни да те питам ко је наредио убиства Спасојевића и Луковића у Мељаку, јер то је одавно био посао надлежних државних органа.

Окончај битку на свој начин
На крају, Чедомире, да би ме се решио, да би се решио свог највећег политичког проблема, а пошто гласовима то не можеш, размисли о томе да окончаш битку са мном на начин на који си је окончао са Шљукићем и неким другим људима из твог света, а ја ћу наставити политички да те малтретирам толико да никада нећеш имати довољно мира.
И да знаш, у политици је нарцисоидност и самообожавање сигуран пут за неуспех. А још кад политичар велича и негује своје најгоре особине и ставове, силазна путања је све извеснија. Јер, иако често само апстрактна именица, народ суштински представља збирну именицу за паметне и пристојне грађане Србије, који су својим тешким искуством постали добри проценитељи и људских и политичких вредности. Твој рејтинг јасно ти показује колико су твоји ставови, политика и вредности које промовишеш неприхватљиви за већинску Србију. И то сада виде сви.
Узгред, Чедомире, јавићу ти се поново да ти помогнем када неко буде водио озбиљну хајку против тебе. И у томе је, Чедомире, разлика између тебе и мене.

И време је било да му неко каже, оно што сви знамо.
 
vec zamisljam onaj njegov tuzni pogled , patetican duboki glas i duge dramske pauze dok ovo pripoveda

8447.jpg
 
nema goreg od Cete. Coveka kojem pajtasi daju dzipa da se vozika, placaju telohranirelje.. itd
Ceda je obicni slepac ... koji je u zelji da postane veliki spreman na sve

Јесте. Али је и Вучић исти такав.
Није он рекао ништа што није истина али знајући какав је он све се своди на ону стару изреку "ко о о чему, к.урва о поштењу" :thumbdown:
 

Back
Top