Хилари поновила подршку САД Косову

Cicoka

Iskusan
Poruka
5.282
Вести дана
Хилари поновила подршку САД Косову

ПРИШТИНА – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон поновила је данас подршку САД Косову и обећала да ће се Вашингтон и даље залагати за нова признања независности Косова, пренели су приштински медији.

Клинтон је на конференцији за новинаре после састанка с председником Косова Фатмиром Сејдиуом и премијером Хашимом Тачијем, рекла да је с њима разговарала о политичким и економским изазовима који очекују Косово, које је назвала „најмлађом демократијом на свету”.

„Рекла сам им да ће САД заједно са својим партнерима у ЕУ наставити да подражају најмлађу демократију на свету”, изјавила је Клинтон.

Сејдиу је у име народа Косова изразио велику захвалност САД и њеном народу за снажну и сталну подршку коју су САД дале Косову.

„Без улоге САД и заједничких савезника, Косово не би било у овој тачки политичких кретања”, рекао је Сејдиу.

Он је навео да су косовски лидери од америчке државне секретарке добили уверавања за подршку коју ће САД пружити Косову.

„Добили смо снажну подршку САД у подстицају других пријатеља да признају Републику Косово и за убрзани економски развој”, рекао је Сејдиу.

Тачи је изјавио да су се захвалили САД на подршци, истакао да је Косово „земља свих њених грађана са афирмисаним правима припадника мањина” и изразио очекивање да ће Косово убрзо постати чланица Међународног монетарног фонда и Светске банке.

„Независност Косова је донела више мира, стабилности и регионалну сарадњу као и европску перспективу”, рекао је Тачи.

Предвиђено је да после састанка са секретарком Клинтон највише званичнике Косова прими и потпредседник САД Џозеф Бајден.

Бета

Ma samo mi se maknite svi sa ociju,tamo trcite?
 
...usrecice se siptari sa svojim prekookeanskim komsijama

Sta im fali. Polako ali sigurno, takticki odlicno su odradili posao. Imaju i vecinsku podrsku u EU i Ameriku koji su im garant ekonomskog prosperiteta, ako ga uopste budu hteli.
Za sada im je najbitnije zaokruzenje nacionalnog identiteta, kroz kradju tudjih teritorija. Bioloski se reprodukuju dok mi izumiremo.
Imaju lepu buducnost kao nacija, dok smo mi postali jedne obicne kukavicke ustve i paraziti, zato nam se i to desava. Nema nam spasa.
 
Sta im fali. Polako ali sigurno, takticki odlicno su odradili posao. Imaju i vecinsku podrsku u EU i Ameriku koji su im garant ekonomskog prosperiteta, ako ga uopste budu hteli.
Za sada im je najbitnije zaokruzenje nacionalnog identiteta, kroz kradju tudjih teritorija. Bioloski se reprodukuju dok mi izumiremo.

Oни су само привидно у добром положају

Америка сама себи не може да обезбеди просперитет , а камо ли шиптарима. Бројност им је до одређене тачке помагала, али сад им постаје баласт и повећава њихову беду. Најгоре је прошло, период арбанашке експанзије се зауставио , бар за наредних неколико векова
 
Ko sto rekoh...ni njima nije doveka gorela
 

Prilozi

  • asterix.jpg
    asterix.jpg
    38,8 KB · Pregleda: 13
Клинтонова је, након састанка, честитала председнику и премијеру Косова, Фатмиру Сејдиуу и Хашиму Тачију годишњицу проглашења независности, назвавши Косово "најмлађом светском демократијом".

"Према свим мерилима, последњих 10 година на Косову је било чудесно а последња година независности права награда народу и лидерима Косова", рекла је Хилари Клинтон.

Током састанка, који је трајао 35 минута, Клинтонова и косовски лидери разговарали су о економским и политичким изазовима пред којима се налази Косово.

Косовски председник се захвалио на честиткама, рекавши да је Косово суштински заинтересовано да постане део Европе.

Сејдију је, одговарајући на питања новинара после сусрета са америчком државном секретарком, поздравио пресуду Хашког трибунала петорици бивших званичника Србије и СР Југославије, наводећи да је на тај начин "потврђена одговорност српског режима за злочине почињене на Косову".

"Верујем у судску пресуду. На просторима Хрватске, Босне и Косова српске су власти извршиле многобројне злочине. Пресуда која је данас изречена утврђује појединачну одговорност, али и одговорност режима за злочине који су почињени", рекао је Сејдију.

*** postar duze isporucije postu
 

Back
Top