Cene mnogih proizvoda u Srbiji će morati da idu dole!?

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827






Cene mnogih proizvoda će morati da idu dole


Slobodan Milosavljević ministar trgovine i usluga:
slobodan-milosavljevic-ver.jpg


Ima situacija da cene poslednjih meseci padaju. Nije samo mleko u pitanju. Brašno je krenulo dole za oko 10 odsto, neki proizvođači hleba, kao što je „Ishrana” iz Čačka., spuštaju cene. Ja očekujem početkom iduće godine da se to dogodi i u velikim pekarskim sistemima. Imamo i za više od 25 odsto pojeftinjenje nafte i derivata i cene će posle neophodnog perioda od jednog do tri meseca, morati da idu dole, ocena je Slobodana Milosavljevića, ministra trgovine i usluga.

Kada imamo razloge koji traže podizanje cena, sve ide brzo, kad je obratno, potreban je mesec, ili tri?
- To je tačno i to samo govori da je u Srbiji potrebno mnogo više konkurencije i mnogo više uticaja tržišta. Dolazak novih velikih igrača brže će vući cene nadole. Novi igrači skidaju maržu, idu sa nižim cenama da bi privukli potrošače. Strateško opredeljenje Ministarstva trgovine i usluga jeste stvaranje savremenog tržišta u Srbiji sa svim tržišnim mehanizmima koji omogućavaju kvalitetan razvoj privrede, zaštitu potrošača i integraciju Srbije u EU u ovom segmentu. U globalnom, svetskom biznisu poslednjih pet godina trgovina dobija primat. Američki „Vol Mart” je lider svetskog biznisa, sa godišnjim prometom od 346 milijardi dolara. To je trend svetske ekonomije, a tržište je ključ savremenog biznisa.

Jesu li proizvođačke cene visoke ili je problem u marži?
- Eksperti beogradskog Ekonomskog fakulteta uradili su analizu za potrebe izrade strategije razvoja trgovine. Prema podacima do kojih su došli, trgovačke marže, odnosno prihodi iz kojih trgovci plaćaju sve svoje troškove, iznose u proseku u Srbiji 24,3 odsto. Izvor podataka bio je Centar za bonitet Narodne banke Srbije, koji dobija informacije na osnovu zvaničnih finansijskih pokazatelja iz trgovinskih preduzeća. Prema tim podacima, prosečne marže u trgovinama na malo iznose 20,13 odsto. Taj nivo je nešto iznad proseka EU i uvek su moguća sniženja, ali netačne su tvrdnje o enormno visokim maržama.

Monopol i njegovo postojanje u Srbiji?
- Mi imamo monopole u Srbiji, i to nije sporno. Monopol je kod struje, kod TV pretplate za nacionalni servis, imamo monopol u javnim komunalnim preduzećima… Međutim, ni postojeći, ni budući zakon ne zabranjuje postojanje monopola, i to se utvrđuje na bazi tzv. dominantnog položaja na tržištu i on iznosi 40 odsto od ukupnog tržišnog učešća. Komisija za zaštitu konkurencije je ovlašćena institucija za procenu da li neko ima dominantan položaj na tržištu i monopol. To samo po sebi nije kažnjivo, već je kažnjiva zloupotreba monopolskog položaja. Tako predviđa zakon. Evo i primera da monopol sam po sebi nije problem ako nema zloupotrebe. Firma „Telekom” ima više od 40 odsto učešća na tržištu. U oblasti mobilne telefonije tri se operatera bore za korisnika usluge, iako imamo monopol. Ta konkurencija je vrlo korisna za građane...

http://www.blic.rs/dodatak.php?id=71385
 
klasican lazovski DS-ovski politikant

bice, ocemo , morace, nema da ne bude i slicno.

Ne crkni magarce do zelene trave...

kilo mesa 600-700 din , nikad meso u srbiji u evrima markama u cem hoces nije bilo skupo kao danas pod demokratama.

porodici samo za osnovne troskove treba 76.000 din mesecno ili 900e

a plate mizerija vecina nema vise od 300 evra mesecno
 
...Stižemo do nezaobilaznog pitanja monopola u trgovini, i primedaba da ste vi čovek „Delte”. Jeste li?

- Nikada nisam bio „Deltin” čovek, niti sam ikada bilo šta imao sa „Deltom”. Kao ministar trgovine uvažavam najvećeg i najjačeg igrača na tržištu. Tu činjenicu u ovoj zemlji svako mora da uvaži jer u toj kompaniji radi preko 20.000 ljudi. Hiljade dobavljača, malih i srednjih preduzeća preko sistema „Delta” dolaze u kontakt sa potrošačima, a pored svega, taj holding širi ekonomsku teritoriju Srbije otvarajući centre van naše zemlje. Te činjenice se moraju uvažavati. Međutim, svako i bilo čije nedozvoljeno ponašanje na tržištu mora biti od strane nadležnih organa sankcionisano, i ja tu nemam dilemu, bez obzira na to o kome se radi.

nastavak intervjua.
 
samo gledam kako ce ove sto cekaju januar da kupe auto zbog navodnog pada carine za zavrnu,sta ce da uvedu,koju taksu,povecanje cene registracije...?

Evo je ću da ti kažem šta će da urade trgovci kolima.
Podignuće marže za razliku smanjene carine a onda će na konačnu cenu dati
neki popust.
Stara providna varka.
Isto su to uradili sa računarima kada je pdv samnjen sa 18%na 8%.
 

Back
Top