Euleks da istraži zločine

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
"Euleks da istraži zločine"
16. decembar 2008. | 20:38 | Izvor: Beta
Brisel -- Euleks bi trebalo da hitno istraži i procesuira slučajeve etnički motivisanih zločina čije je rešavanje dugo odlagano, ocenio je Hjuman rajts voč.

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč dodaje da bi Euleks trebalo da ispravi glavne nedostatke u pravnom sistemu Kosova. Organizacija u pismu dostavljenom šefu Euleksa na Kosovu Ivu de Kermabonu sugeriše prioritete u radu misije u cilju ispunjavanja mandata - uspostavljanja vladavine prava na Kosovu.

Preporuke uključuju neophodnost progresa u donošenju presuda u vezi sa nemirima 17. marta 2004. godine, kao i ratnih zločina tokom konflikta koji je završen 1999. godine.

Takođe, među glavnim preporukama je i zaštita svedoka kojima treba obezbediti preseljenje van Kosova u neku od zemalja EU.

"Strah i dalje vlada Kosovom i prva stvar koju EU može da uradi je da ubedi svedoke da svedoče i u zamenu im ponudi smeštaj u nekoj od zemalja EU", navodi predstavnik ove organizacije Bendžamin Vard.

On dodaje da će time što će ljudi shvatiti da pravo i pravda mogu da budu efikasni, pomcohi da se promeni ta "strahom zatrovana" atmosfera.

Takođe, insistira se da EU misija mora da izvrši pritisak na kosovske insitucije da istraže pouzdanost poslednjih tvrdnji o prebacivanju srpskih zarobljenika u Albaniju 1999. godine.

"Dok je Parlamentrna skupština Saveta Evrope počela istragu, kosovsoke vlasti kategorički odbijaju istragu uprkos ozbiljnosti optužbi i ne žele da postupaju dalje u tom pravcu bez jasnih signala EU", podseća Hjuman rajts voč u pismu upućenom De Kermabonu.


Navodi se da misija EU mora da poboljša saradnju međunarodnog i domaćeg pravosudnog sistema i obezbedi članovima misije nesmetan rad i ličnu sigurnost u obavjanju posla.

Mali broj odgovornih za etnički motivisano nasilje u martu 2004. godine i dalje baca senku na pravosudni sistem i predstavlja najveću grešku u radu pravosuđa na Kosovu, podseća Hjuman rajts voč.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=16&nav_category=640&nav_id=334793
 

Back
Top