erdoganu se bas i ne izvinjava..

srbija do grcke

Aktivan član
Poruka
1.427
http://vesti.krstarica.com/?rubrika...3428d785a801c114f&dan=17&mesec=12&godina=2008

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da se neće pridružiti grupi turskih intelektualaca koji su na internetu objavili izvinjenje za masovna ubistva Jermena u Turskoj u Prvom svetskom ratu.

"Ako postoji zločin, onda oni koji su ga počinili treba da ponude izvinjenje. Moj narod, moja zemlja nema taj problem. Lično ne podržavam ovu kampanju", rekao je Erdogan.

Istoričari procenjuju da su otomanski Turci ubili oko 1,5 miliona Jermena u periodu Prvog svetskog rata. Turci poriču da se radi o genocidu, navodeći da je broj preuveličan, kao i da su ubijeni bili žrtve građanskog rata i nemira.

Reakcija turskog premijera, koju dele i nacionalisti, pa čak i pripadnici opozicionih partija, predstavlja kamen spoticanja u nadi intelektualaca da će doći do pomirenja time što će se srušiti tabu o turskoj odgovornosti za smrt Jermena.

Nekoliko turskih diplomata i poslanika osudili su izvinjenje, a stotine Turaka se pridružilo grupi koja se na društvenoj internet mreži Fejsbuk potpisala ispod naslova "Ja se ne izvinjavam".

GLUPOG TURCINA BOLI UVO ZA JERMENE. GLUPI TURCIN SMATRA DA ONAJ KO JE POBIO 1.5 MIL JERMENA TREBA DA IM SE IZVINI
 

Back
Top