Народно празноверје које треба искоренити
Део националног идентитета вредан поштовања
Верујем у Световида и Перуна, али више волим Христа
Стара вера је супериорнија од хришћанства
Najrazvijeniju staroslovensku religiju imali su Pomeranski Sloveni.
Jedino se tu razvila do nivoa hramova i svestenstva
Tek kada su prihvatili Hriscanstvo Germani su ih pokorili,dotle su ohrabreni svojim slovenskim svestenicima bili strah i trepet za Germane
Nikad ne potcenjuj moc glupih ljudi u velikim grupama
Srbi su opstali samo zato što su vrlo uspešno maskirali svoju staru religiju u tkzv. svetosavlje i tradiciju. Realno gledano samo obnova te tradicije može da nas iščupa iz ovih $ovana gde smo upali.
Mada izgleda da još ima šanse za nas pošto ne poznajem nikog ko je svom detetu dao ime (h)Rista, ali znam mnogo Vida, Ognjena,Vukova.
Poslednji put ažurirao/la antoniusss : 14.12.2008. u 12:32
Rekoh u anketi - stara vera superiorna je hrišćanstvu.
A ovo mislim zato što su sve stare religije videle bogove kao moguće protivnike. Znatno nadmoćne, doduše, ali svakako pobedive.
Ovakvo shvatanje bogova doprinosi samopouzdanju i pozitivnom konstruktivnom odnosu prema okolini.
Sa druge strane imamo hrišćanstvo. Karakteristično po ugrađenom osećanju krivice koju nikako ne možemo iskupiti i koja nam eventualno može biti oproštena ako se ne tučemo sa drugom decom i uvek donosimo dobre ocene iz škole i vršimo rukoljub značajnim tetkama. Ali inače, kakvi smo, nismo ni za di smo.![]()
Лепо сте ову тему "обрадили" "другови" Змај Огњени Вук, Зазјавало, Антониус и Јакоб - једино ми није јасно да ли ви то предлажете ДА СЕ ВРАТИМО ПАГАНСТВУ или
нешто друго ???![]()
БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
vec ste u paganstvu
imate paganska ucenja, paganske obicaje... itd..![]()
✿ forever and ever ✿
БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
Šta je sa vama svima ?
Srbin nije Srbin ukoliko nije pravoslavac isto kao i sa Jevrejima , i vera , nacija !
Pradedovsku veru čuvamo kroz slavsko žito koje je koljivo znači beskrvna žrtva , kroz slavske ikone kao zaštitnice doma i plemićki grb svake srpske porodice , kroz Svaroga i Svetovida , kroz bogate srpske običaje !
Treba da ostanemo verni hrišćanskom zavetu koji smo dali sa ponosom i slobodnom voljom , ne možemo mi od Svetoga Save i to je ono što je preneto da nas a mi treba da prenosimo na svoje potomstvo !
Pa i riba i krst su simboli Isusa Hrista , a simboli ipak vuku odredjenu energiju sa sobom . Kao i sakralna mesta kakvo je npr. Kosovo i Metohija , ljudi su tamo od pamtiveka najčešće podizali svetilišta , a Lazar je za dan odredio Vidovdan ali na taj dan održana je i liturgija i pričest .
mitoja se ne kacim nego pisem...
istinu koja tebi ne ide u prilog
istorija potvrdjuje da su ti obicaji i ucenja pagnaskaa ne ja ...
![]()
Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 14.12.2008. u 17:26
✿ forever and ever ✿
svima su pretci Adam i Eva![]()
✿ forever and ever ✿
lepo sam napisala Adam i Eva i njihov Bog je i moj Bog Jehova
a ne ove danasnje paganske vere i lazni bogovi![]()
Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 15.12.2008. u 07:41
✿ forever and ever ✿
Koliko su Srbi Sloveni je veoma diskutabilno.
Genetski testovi su pokazali da medju slovenima postoje dve grupe - severna sa Zapadnim i Istocnim Slovenima i Slovencima,dok su u Juznoj grupi Srbi,Hrvati,Bugari,Makedonci.
Pre ce biti da su Srbi jedna velika mesavina Ilira,Avara,Grka i koga sve ne sa Slovenima.
Dovoljno je pogledati tipicnog Rusa ili Ceha i videti da se razlikuje od tipivnog Srbina
Nikad ne potcenjuj moc glupih ljudi u velikim grupama
Pošalji link