Podgorička Skupština 1918. godine
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Podgorička Skupština 1918. godine

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Lightbulb Podgorička Skupština 1918. godine

  Dokumentarna emisija "Podgorička Skupština 1918." iz 5 djelova, tekst napisao istoričar Živko Andrijašević
  http://www.durmitorcg.com/forum/view...hp?f=51&t=1712

  . 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Objavljeno: 26.05.2011 u 11:30 630 prikaza 12 komentara

  iza ogledala

  Šerbo Rastoder: Referendum

  Nespremnost i nesposobnost da se uvaži drugačije mišljenje i raspravlja o argumentima a ne o ličnostima, uzrokuje veoma dugo, necjelishodno i iracionalno prisutstvo pojedinih pitanja i njihovo aktuelizovanje u beskrajnim raspravama o prošlosti. I, naravno, da bi tako nešto teško probudilo želju kod ovog autora da se vraća apsolviranim pitanjima, da nije riječ o već prepoznatljivoj matrici unutar koje se pitanje spora stalno pomjera i iznova vas obavezuje da nudite novu i ubjedljiviju argumentaciju.U početku obavezno ide kategoričko odbijanje, čak da se raspravlja o spornim pitanjima. Potom slijedi faza u kojoj se pred količinom argumentacije pravi navodni ustupak tipa "jest, ali", da bi se u konačnom pokušala pribaviti "nova argumentacija" koja u suštini treba da rehabilituje "staro mišljenje".
  Tako je u početku kategorički odbijana i pomisao da je CPC bila autokefalna, da bi tu notornu istorijsku činjenicu lakše svarili oni koje činjenice ne obavezuju, blago je sugerisano da bi dobro bilo uz činjenicu "CPC je bila autokefalna" dodati "jest, ali voljom vladara".
  Isto se dešava i sa Podgoričkom skupštinom. Od početnog veličanja "narodne volje" do "čina nasilne aneksije", proteklo je mnogo vremena, ispisano na hiljade stranica, da bi se na kraju rasprava ogolila na bizarnost tipa da li pored riječi "aneksija" treba da stoji atribut "nasilna". Kao da ima aneksije koja u biti nije neki oblik nasilja? Ali, dok političari razriješe ovu "kvadraturu kruga", moja malenkost ispunjava javno datu obavezu bivšem ministru da će objelodaniti "dokument" koji navodno ukazuje da je 28. novembra 1920. godine u Crnoj Gori bio održan referendum. Ovo "senzacionalbno otkriće" bivšeg ministra, poznatog po tome što je jedini srednjoškolac koji je avanžovao ministarsku fotelju (kadrovska politika prof. Kilibarde na djelu), isprovociralo je moju profesionalnu sujetu, sve dok nijesam u direktnoj i korektnoj komunikaciji spoznao da se radi o politici "jest, ali". Nažalost moram razočarati onaj dio crnogorske javnosti koja više vjeruje guslama negoli činjenicama , "dokumenta" o navodno održanom referendumu nema, ali konstrukcije "jest, ali" ima. Istina ona nije nova niti originalna, ali je poznata kao pokušaj providnog i neubjedljivog pribavljanja "legitimiteta" Podgoričkoj skupštini.
  Autor ove konstrukcije nije bivši ministar, već francuska diplomatija koja je osmislila prividno legalan način, da koliko toliko "prividno časno" zatvori "crnogorsko pitanje" nakon 1918. Naime, ovdje su bitne sljedeće činjenice.
  Podgoričku skupštinu nije priznala niti jedna velika sila (D. Živojinović). Pri crnogorskom dvoru i vladi u egzilu velike sile su držale svoje akreditovane predstavnike (Francuska, Velika Britanija, SAD, Italija) i poslije 1918. a francuska diplomatija je uspješno sprečavala inicijative crnogorske vlade i dvora da se u Crnoj Gori organizuje plebiscit. (Memorandum Kraljevske vlade Crne Gore o pravu na slobodno opredjeljenje crnogorskog naroda upućen 8. aprila 1920. Mirovnoj konferenciji u San Remu i vladama velikih sila). Upravo u vrijeme kada je crnogorska izbjeglička vlada pokušavala da pokrene crnogorsko pitanje, tražeći prijem Kraljevine Crne Gore u Društvo naroda i ne slučajne okolnosti da je francuski delegat i direktor Političke sekcije Generalnog sekretarijata bio Pol Mantu, sljedbenik tadašnje francuske diplomatije, a to znači naklonjen srpskoj politici prema Crnoj Gori, organizovani su parlamentarni izbori u KSHS, a time i u Crnoj Gori. Rezultati ovih izbora će poslužiti Francuskoj (20. decembar 1920), odnosno Velikoj Britaniji (18. marta 1921) da formalno raskinu diplomatske odnose sa Crnom Gorom. Kako se tada postupalo sa ovom malom balkanskom zemljom najubedljivije svjedoče riječi lorda Gledsona, sina slavnog Vilijema Everta Gledstona, izgovorene 11. marta 1920 u Domu lordova: “Sa Crnom Gorom ne bi se gore postupalo ni da se borila na strani naših protivnika” (Balavoine Guillame, Le Montenegro et son integration dans...).
  Dovoljno je pročitati šta o tome piše tadašnji visoki britanski diplomata Nikolson (Harold Nicolson, Peacemaking 1919, 2001,151-152) i shvatiti da je žrtvovanje male Crne Gore najmanje obavezivalo evropske moćnike da poštuju načela i principe koji ih ne bi trajno kompromitovali. Iz tih razloga su upravo ovi diplomatski krugovi pokušali da "operu diplomatski obraz" tako što će pokušati da izbore za Ustavotvornu skupštinu 28. novembra 1920. prikažu kao izraz slobodno iskazane volje crnogorskog naroda. Uzaludno je bilo protivljenje crnogorskog dvora i vlade (predsjednik Jovan S. Plamenac) politici "legalizacije" odluka Podgoričke skupštine posredstvom rezultata izbora koji su bili daleko od toga da su zadovoljavali, čak i za to vrijeme elementarne standarde "demokratskih", a da ne govorimo o mogućnosti da su se mogli posmatrati kao referendum. Oni kojima tako nešto pada na pamet skoro 100 godina kasnije morali bi imati na umu sljedeće nepobitne činjenice:
  Prvo, KSHS je tada po izbornom zakonu vlade M. Vesnića bila podijeljena na 56 izbornih okruga. Crna Gora je bila jedan izborni okrug, ali u granicama prije Balkanskih ratova (znači barski, podgorički, cetinjski, nikšićki, kolašinski i andrijevački srez), što apsolutno nije odgovaralo čak ni prostoru sa kojeg su navodno "birani" delegati za tzv. Podgoričku skupštinu. Drugo, pravo glasa na ovim izborima imali su samo muškarci sa navršenih 21 godinu, dok je to biračko pravo bilo uskraćeno vojnicima i oficirima (takvih je po navodima J. Plamenca tada bilo oko 8.000), ženama i pripadnicima onih nacionalnih manjina koje su po međunarodnim ugovorima imale pravo opcije za svoje matične zemlje. Treće i za ovaj kontekst najvažnije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Milorad Drašković je specijalnom odlukom zabranio isticanje liste kandidata koje su imale u svom programu zahtjev za nezavisnom ili pak federalnom Crnom Gorom. Iz tih razloga, ovo su bili jedini izbori u Kraljevini SHS - Jugoslaviji na kojima svoju listu nije istakla Crnogorska stranka. Ako se tome doda korupcija i teror provođeni na ovim izborima, o čemu su crnogorska vlada i dvor sačinili opširan izvještaj (Le role de la France dans l'annexion forcee du Montenegro, 71-74), onda bi svaka priča o referendumu bila neosnovana, neozbiljna i nenaučna. Uostalom, čak i rezultati ovako sprovedenih "izbora" su bili izuzetno kompromitujući za zagovornike stava o izborima kao supstitutu za referendum. Naime, u izbornom okrugu Crna Gora od upisanih 43.370 birača izašlo je 28.612 ili 65,97%, najviše glasova osvojili su komunisti (37,99%), republikanci (16,12%), dok je lista perjanice ujedinjenja A. Radovića osvojila samo 1.488 glasova ili (5,2%). Istine radi, tada su nosioci komunističke i republikanske liste bili pobornici ujedinjenja, ali svi policijski izvori tvrde da su za njih, u nemogućnosti da glasaju za svoju listu, glasali protivnici ujedinjenja proklamovanog na Podgoričkoj skupštini. Kada se sabere 37,99 i 16,2 dobija se 54,19%. Ako ništa drugo ovaj rezultat je bio očigledan iskaz antimonarhističkog raspoloženja birača u Crnoj Gori. Sve ovo je samo djelić izvora i argumentacije i uz dalje očekivanje dokumenta o referendumu od bivšeg ministra, moja skromna saznanja o takvom događaju prije onog 21. maja 2006. skoro da i ne postoje. Ljestvica i standard koji je tim referendumom postavljen daju za pravo svim onim koji vjeruju u navedenu argumentaciju, da je izmišljanje nekih referenduma u prošlosti uzaludan posao. Jest, ali?!
  Da li je bilo referenduma 28. novembra 1920. ”Jest, ali” - kao oznaka neznanja

  http://www.vijesti.me/kolumne/referendum-kolumna-21496

Slične teme

 1. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 25.03.2009., 15:34
 2. Podgorička Skupština 1918.
  Autor panipersevastoipertat u forumu Istorija
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 01.12.2008., 12:32
 3. SRPSKA AGRARNA REFORMA I KOLONIZACIJA 1918. GODINE
  Autor Abdurrahman u forumu Istorija
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 27.01.2005., 00:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •