FIZIKA POMAGAJTE LJUDIIII

tinkac

Početnik
Poruka
3
POZDRAV SVIMA, MOZE LI MI NEKO RJESIT OVE ZADATKE, HIIIIIITNO JEEEE, PLEASE
1.Dva aviona lete jedan za drugim, jednakim bezinama, na rastojanju 750m. Sa prvog aviona se ispali metak ciji pucanj cuje pilot drugog aviona posle vremena 1s. Kolika je brzina aviona?brzina zvuka je 340m/s.
2.U zljeb na disku mase 54kg postavljen je tanak konac, o cije su krajeve objeseni tegovi mase 100g i 200g. Koliko je vremena potrebno da tjelo mase 200g predje put duzine 1,5cm ako su nu pocetnom trenutku tela bila u stanju mirovanja?
3.Povrsina poprecnog presjeka sprica je 1,2cm2 a povrsina poprecnog presjeka njegovog otvora 1mm. Za koje vreme ce voda iz sprica isteci, ako na klip djeluje sila 5 N i pri tome ga pomjeri za 4cm. Spric je u horizontalnom polozaju.
4.Rotor promjera 2m rotira sa 300obr/min, treba da se zaustavi za vreme 5 minuta. Koliko je ugaono i linijsko ubrzanje?
5.Koliko se promjeni temperatura gasu kome se zapremina smanji 2 puta, a pritisak poveca 3 puta?
6.Nit na koju je objesen teret mase 10 kg obavijena je oko diska radijusa 20cm.Teret se pomjera nanize ubrzanjem 2m/s2.Koliki je moment inercije diska?
7.Tjelo objeseno o dugu nit osciluje sa malim amplitudama tako da oscilovanje smatramo harmonijskim. Period oscilovanja je 4s, amplituda 6cm.Kolika je elongacija, brzina i ubrzanje tela nakon 1,5s od pocetka oscilovanja?
 

Back
Top