GASPROMOVIJADA

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
citam ovaj blog i nikako da dokucim da li su podaci istiniti ili ne...
mozda mi pomognete da dodjem do nekog zakljucka ... ko koga ovde muze....

GASPROMOVIJADA

Da ne padnemo u letargiju, još jedno podsećanje na gasni sporazum. Piše moj prijatelj Dragan Bgd.
Neki građani Srbije koji su priželjkivali da će ih ruski gas grejati već iduće zime,a ruski gas ne greje samo telo,greje i dušu, moraće malo da sačekaju.

Prema pisanju ruskog dnevnika “Vedomosti” a prema internoj dokumentaciji “Gasproma”, taj “magistralni, fenomenalni, Južni tok” kroz Srbiju ce proći najranije do 2015. a najkasnije do 2024.godine, piše nedeljna oslobođena “Politika”.

Setih se one čuvene Đekne mog pokojnog prijatelja Živka Nikolića – “Oće, a ka’ će, ne znamo”. Eto Đekna nam je došla u Srbiju, zahvaljujući Koštunici dr. Vojislavu i Ilić mr. Velimiru uz pregovaračku snagu Dejana Mihailova, Nenada Popovića i još nekih iz sada drugoligaške “narodnjačke koalicije”.

Bugari koji su pristali na zajednicki gasovod po sistemu fifti-fifti i bez ikakvih ustupaka naterali su Putina i Medvedeva da dođu u Sofiju (jer je Sofija decenijama išla Rusiji na noge), a mi smo brže bolje potrčali u Moskvu kao nekad sultanu u Istambul na poklonjenje. Mogu da zamislim scenu u Kremlju, bilo je malo smeškanja, protokolarnog ali i bratskog i onda su stavljeni potpisi i popila votka za zdravicu (Davaj,ispjom za družbu).

Posle kratkog vremena ruska strana je vec počela da pritiskuje, preko ministara, ambasadora, predstanika “Gasproma”, a nisu se loše pokazali ni lokalni narodnjački političari. Svaki dan po rasporedu, neko od njih je plašio narod da ćemo se narednih godina smrznuti od zime i da nam neće raditi nijedna fabrika i da smo načisto propali bez Rusije.

Tim povodom, nikad mi nije bilo jasno žašto su Srbi koji protežiraju evropske vrednosti u Srbiji za jedan deo naroda izdajnici a Srbi koji više vole Rusiju od Srbije, smatraju se patriotama. Stalo mi odzvanjaju “majčica Rusija”, pa dobro ako je majčica, zašto mi imamo najgori gasni sporazum. Zašto će kroz Bugarsku prolaziti magistralni gasovod, a kroz Srbiju (možda 2024.) južni potok ili u prevodu lokalna dzada.

http://blog.b92.net/text/4759/GASPROMOVIJADA/
 

Back
Top