Japan, kultura & tradicija

DJM

Poznat
Poruka
8.536
Japan je zemlja koja broji oko 130 miliona stanovnika, nalazi se na dalekom istoku i sastoji se od niza manjih i većih ostrva. Izolovan dosta dugo od ostatka sveta (posebno Evrope, tj. "starog sveta"), uspeo je da razvije specifičnu kulturu i tradiciju.
Danas je vodeća zemlja po modernoj tehnologiji.

Najpoznatiji je upravo po tehnologiji, anime/manga ostvarenjima, bogatoj istoriji a i po lepim ženama :rumenko:

Ovde bi mogli da pričamo o Japanskoj kulturi, istoriji, dešavanjima kod njih... jednostavno da ih malo boje upoznamo.

Postoji zanimljiva serija klipova na YouTube-u, o Japanskoj tradiciji, ispričana na šaljiv i zanimljiv način.

Za početak, jedan klip kako se koriste štapići u Japanu. :D

 
imam jedno pitanje...
cula sam za jednu navodno japansku legendu...
drvo japanske tresnje daje krvavo crvene plodove, koje dobija iz tela koje je tu zakopano..
e sad.. ako je neko cuo...
meni lici na japansku anime legendu (X

inace.. tema je super..i dok slusate japansku tradicionalnu muziku... evo i japanske tresnje
06va7.jpg


1204826656.jpg
 
Legenda kaze malo drugacije. Cvet tresnje je bio beli, ali kada su Japanci vrsiili harakiri iliti sepukku ispod tresnje u zemlju bi curela krv. drvo bi je upilo i cvetovi bi promenili boju [probaj uberi belu radu i oboji vodu sa vodenim bojama i videces... ili pij plavu vodu i piskices plavo.]

uzgled od 7.okt otvoren je sajam japanske kulture u bg... ne znam tacno gde pomozite... :(
 
A, sakura flowers i tako lepi anime likovi koji lebde u sred te "mecave"... :)

Meni u mejlu pishe da se odrzava u nekom magacinu u Kraljevica Marka, a 11. 10. je cosplay, a ja radim i necu moci da dodjem, jer radim :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Moj dechko je zaludjen Japanom i njihovom kulturom(najvishe samurajima), ima par nekih knjiga... pa nekih par stvari kojih se secam:
- kada Japanci pishu pismo, obichaj je da bude dugachko, a ako napishu samo npr. dve strane A4, da ubace josh jedan takav papir uz ovaj i tako poshalju
- kada prichaju, uglavnom se ne gledaju u ochi, shto nije znak neposhtovanja, nego eto... (ne secam se zashto tachno :P mislim da su samo takvi)
- kada razgovaraju telefonom, ne prekidaju sagovornika, ali mu chesto govore:"Da, da, chujem te." shto nije kao kod nas(radimo neshto trece i chekamo kraj razgovora), nego da pokazu sagovorniku da ga slushaju
- mislim da svog kralja zovu po imenu njegovog oca, a tek kad umre mogu ga nazvati njegovim pravim imenom... tako neshto...
-Imaju gomilu praznika od kojih je jedan i rodjendan kralja

Seticu se valjda josh nechega... zaplenicu mu knjige :)

Ali ono shto stvaaaarno zelim da probam je RAMEN :)


Soy_ramen.jpg


Gledala sam neki clip i kazu da ramen ima vishe kalorija od hamburgera, Coca-Cole i pomfrita zajedno :) Ovaj sa slike mi izgleda najukusniji, a na Wikipedia sajtu imaju sve vrste, zavisno iz kog dela Japana potichu :D

I kod nas ima neki japanski restoran, imaju ramen, ali sa soja mesom, tako neshto... pa nisam bash raspolozena da ga probam, hocu pravu shniclu! :D
 
zar je moguće da niko nije spomenuo gejše :D
žene na koje pomislimo kada govorimo o Japanu (bar ja pomislim :P )
Gejša je osoba koja vešto svira peva i pleše te zabavlja goste na tradicionalnim japanskim zabavama. One takođe znaju da razgovaraju o bilo kojoj temi i vrlo su pažljive prema sagovorniku. Bile su odevene u prekrsan i skup kimono i veliku pažnju su pridavali šminki i izgledu. Zabave sa gejšama – Geisha-asobi – smatraju se najotmjenijim zabavama istoka.

Reč gejša znači - vešta u umetnosti, a prvi put se pojavljuje u 18. veku. Njihove prethodnice saburuko (ona koja služi) i shiraby-shi (naziv su dobile po istoimenom plesu) takođe su učestvovale u zabavama, ali vrhunac lepog ponašanja i odnosa prema gostu dostigle su tek gejše. Dok su se saburuko i shiraby-shi zabvljačice pojavile zato što su se žene morale nekako prehraniti, gejše se u potpunosti posvećuju umetmosti i otmenosti.
Oko 1600. godine, u doba vladavine Tokugawe, vlast je nastojala da pod svoju kontrolu stavi mjesta za zabavu pa su tako nastajale gradske četvrti posvećene zabavi i opuštanju. Ti delovi grada su bili poznati kao „četvrti zadovoljstva“ ili „svet cveća i vrba“.
Zanimljivo je da su prve gejše bile zapravo muškarci, jako našminkani, a žene se u toj ulozi pojavljuju oko 1750. godine. Tada se sve više žena posvećuje zabavljanju ljudi i postupno preotimaju ulogu muškarcima. Godine 1800. sve su gejše bile žene.
Godine 1779. biti gejša se smatralo profesijom te je osnovan ured – kenban – koji im je propisivao pravila rada i ponašanja. Gejša je morala imati tačno određene boje na vom kimonu, a bio je propisan i broj perli u kosi. Spavanje s gostima je zabranjeno, i ako bi to ucinila gejša bi mogla doživotno izgubiti dozvolu za rad. Tokom godina donesena su mnoga pravila koja su sve detaljnije određivala, šta gejša sme, a šta ne sme raditi i šta se podrazumeva „zabavu“.
Gejša je pre svega, umetnica. Umetnost – gei – određuje to zanimanje i mesto gejši u japanskom društvu. Njen osnovni zadatak je da zabavlja i udovoljava muškarcu, ali to ne uključuje seksualne usluge!!!! Pravoj gejši je to odbojna ideja – seks ne spada pod „zabavu“.
Činjenica da gejša služi muškarcu za zabavu zapravo je ironična, jer su one najslobodnije žene Japana. Njen šef je uvek druga žena i ona je u toj ulozi najmanje podložna muškarcu od svih drugih ženskih uloga u tradicionalnom društvu; ona nije sluga ili konkubina.
Gejša će se šaliti, bockati i flertovati, elem uvek će to ćiniti uz dozu umjetničke finese. Ona od celog svog života pokušava napraviti umetnost sve dok ne zasija u punom sjaju.
Potrebno je mnogo, mnogo discipline da bi žena postala gejša. Svaki dan treba raditi na usavršavanju veština i disciplina se provlači kroz cijeli život. Gejšin pokret i glas, način hoda, sedenja i konverzacije – sve je to vezano za umetnost. Gejša je gejša u svako doba dana, ne samo u vrijeme večernjeg izlaska.
Najcjenjenija gejšina osobina je poverljivost. Sve što njen gost kaže ili učini ostaje između njih dvoje. Slično kao i sveštenikove, gejšine usne skrivaju mnoge tajne o riječima i djelima, a poslovica kaže da je „njeno oslikano lice nežni čuvar tradicija Japana“. Ako gejša priča o nekome, uvek će koristiti nadimak i pravo ime neće nikada biti otkriveno.
 
Poslednja izmena:

Back
Top