Interviju: ban ki mum o kosovu

Poddrigivac

Početnik
Banovan
Poruka
24
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=122966&datum=2008-06-16

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pokušava da stvori situaciju u kojoj će se svi pretvarati da stvari vide drugačije od onoga kakve stvarno jesu. Da se Srbi pretvaraju da je Kosovo deo Srbije, a ono to, većim delom, nije. A Kosovo da se pretvara kako ima autoritet nad čitavom teritorijom, iako zapravo nema. I to je pravac kojim će stvari nastaviti da se kreću - započinje priču o Munovom pismu i aktuelnim događanjima na Kosovu britanski novinar i izveštač sa Balkana Tim Džuda, autor knjiga "Kosovo - rat i revanš" i "Srbi - istorija, mit i destrukcija Jugoslavije".

Da li je ovakav stav, da se visoki zvaničnik, kako vi kažete, "pretvara", uobičajen u svetskoj diplomatiji?
- Ovo je neka vrsta presedana, neobičnog slučaja. Ali, mislim da će stvari na Kosovu nastaviti da se dešavaju ovako kako ih Ban Ki Mun vidi. Ništa u skorije vreme neće krenuti u jednom ili drugom pravcu.

Mislite da ni proglašenje ustava Kosova, niti mogućnost Euleksovog "preuzimanja" pokrajine neće ništa promeniti? Da će i dalje prećutno biti prihvaćene dve realnosti?
- Ova prilično čudna situacija potrajaće još veoma dugo. Vlada Kosova i dalje će samo vežbati autoritet nad teritorijom gde ona i danas ima prevlast, među kosovskim Albancima, i neće se širiti na druge delove. Ne mislim da se od proglašenja nezavisnosti u praksi mnogo stvari promenilo.

Kako, onda, tumačiti poruke koje generalni sekretar UN šalje Beogradu i Prištini?
- U pismu predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu Ban Ki Mun govori o većoj ulozi Evropske unije u operacijama na Kosovu, a u pismu Tadiću samo je pominjao razgovore sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom oko uloge Unije na Kosovu. Za njih dvojicu koristi dva različita jezika i šalje dve različite poruke.

Čini li vam se da bi "podvlačenjem" Euleksa pod Unmik bezbednost Srba i ostalih nealbanaca bila dodatno ugrožena?
- Strah postoji, od proglašenja nezavisnosti posebno, ali treba praviti razliku. Ja često odlazim na Kosovo i vidim da je situacija na severu Kosova gotovo ista kao i u bilo kom drugom delu Srbije. Nije sjajna i daleko je od onoga kakva bi trebalo da bude. Ali, bolja je nego ranije. U enklavama je, naravno, mnogo teže. Ali, ne verujem da bi se promenom uloge misije Euleksa mnogo promenilo. Ali to da će EU policija zameniti UN policiju, nije još izvesno.
 
Ovaj Ban Ki MajMun stvarno lici na majmuna...

Ja bi njega banovao iz UN.......

Ban%20Ki%20Monn.jpg
 

Back
Top