političke elite ili gasovodi?

da li su na Balkanu politički značajniji gasovodi ili domaće političke elite?

  • gasovodi

  • domaće političke elite


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Političare je lakše promeniti nago gasovode, da je nama ono oda čega se živi, a političari su, na žalost, na ovom prostorima još uvek potrošna roba. Samo smo mi kratkovidi, pa tek kada lupimo glavom o zid, pristajemo da razmislimo o drugim opcijama. Pre toga slepo verujemo u ono što bi mi želeli, čak i kada to nema veze sa realnošću.
 
moram priznati da ja više vjerujem da takve investicije,vrijednosti od nekoliko milijardi dolara,daleko više utiču i na unutrašnje odnose u državama kojih se posredno ili neposredno tiču.Stejt department već duži vremenski period vodi pravi verbalni rat sa ruskim Gazpromom,ističući da je NABUCCO u stvari pokušaj EU i SAD da ograniče monopol nad snabdijevanjem gasom Evrope,koji trenutno ima Rusija. U tom smislu ideja SAD je bila da se iz Azerbejdžana,Turkmenistana i Kazahstana,njihovih polja bogatih gasom,isti dopremi do tržišta EU,te tako dobiju dio bogatog kolača,i,istovremeno,potvrde svoju primarnu političku ulogu na ovim prostorima.Problemi su,medjutim,nastali kad su neke zemlje koje su se upočetku složile da učestvuju u realizaciji NABUCCO-a,poput Mađarske,Italije pa i Francuske,počele lagano izmicati iz cijele ove priče.
Kakogod,ipak je pohvalno da ljudi ovdje vjeruju u politički suverenitet država.
 
Šta mislite,da li na političke odnose na Balkanu više utiču domaće političke elite ili rivalitet gasovoda NABUCCO i JUŽNI TOK?

Сви унутрашњи сукоби и политичке размирице у Србији ОРГАНИЗОВАНИ СУ, ОСМИШЉЕНИ и ПЛАЋЕНИ СПОЉА..... то је јасно као бели дан......
 

Back
Top