Vaspitachice

Pa evo...vise sam zadovoljna nego sto nisam...bilo je par situacija gdje sam bila van sebe od bijesa,propusti,nemar koje su mogle a srecom nisu bile strasne...a opet ima nekoliko vaspitacica za koje imam samo rijeci hvale,iznad neba,sto bi rekla cera....Smatram da imaju vrrrrlo odgovoran posao...ali kao i u drugim,vidi se ko svoj posao radi iz ljubavi,a ko samo eto da prodje tih 6 sati....
Zamjerka je uglavnom uopstena...puno je djece u jednoj grupi,i u jednoj smjeni radi samo jedna vaspitacica...logicno je da ne moze postici sve kako treba...
 
Ja još uvek nemam konkretno mišljenje jer smo tek krenuli u jaslice.
Meni je prosto žao tih žena jer mislim da rade u nemogućim uslovima. Njih dve čuvaju skoro 30-tak dece koja ne umeju da brinu o sebi.
Mogu samo da kažem svaka im čast i da u takvim uslovima mora da bude propusta.
Rekla bih da su profesionalci, ali da nemaju mogućnost da se u potpunosti iskažu jer im je država natovarila na vrat nemoguć posao.
Ja sam besna na državu koju zabole dupe za decu i povećanje nataliteta. Svaka čast na ceni državnog vrtića jer je svima pristupačan i trebalo bi da budemo zadovoljni šta dobijamo za te pare, ali u pitanju su deca.
A sa druge strane, ja ne mogu da priuštim privatno obdanište iako radimo i suprug i ja.
 
kao nekog kome placas svaki mesec reket, stvarno se vise ne zna sta ce im pasti na pamet samo da uzmu pare :thumbdown:

А оће ли неко да те бије ако не пошаљеш дете у вртић?
Што не платиш комшиници да ти чува дете?
Или га дај баби.
Или дај отказ на послу па га чувај сам.
Или га дај у дом.
Уопште не мораш да плаћаш рекет васпитачицама.
 
Kako dozivljavate vaspitachice , kao profesionalce ili kao zene koje vam cuvaju decu ?
Васпитачице су жене које су школоване за то да чувају децу, дакле професионалци су.

Била сам очајна када је старије дете кренуло у вртић. Све ми је сметало онда и све бих мењала.
Онако убеђена да нико не уме да чува моје дете као ја, а заправо бесна што морам да се раздвојим од детета.
Када ме је та фаза напустила успела сам реалније да сагледам ситуацију.
Деца се тамо друже и привикавају на колектив. Какво нам је друштво, такви су нам и вртићи.
Можда сам могла да их држим под стакленим звоном до седме године, али онда би свакако морали да крену у школу...

Наравно да васпитачице нису без мана.. а ко јесте..
Некако сам временом све мање способна да им нешто замерим...
 
mene jedna blago ošamarila...bedak..

Као мајку, или док си ишла у вртић? :otkacio:

Није само фазон, једна се тукла са мајком детета у нашем граду.

И њих има разних, као и свих осталих људи у другим професијама.

Једна је била злотвор према мом старијем сину. Друга је била сјајан радник, професионалац и човек.

Млађи син је имао васпитачицу која је изразито ружна жена. Сва су је деца обожавала. Изузетно је радила свој посао, била изврстан васпитач. Рекох да је била ружна, јер су деца најбољи проценитељи, бољи од нас маторих, њему и осталој деци она је била најлепша.
 
E ovako moja beka je tek krenula u jasle, milsila sam da cu da presvisnem od tuge ... moj licni dozivljaj je bio tiha jeza, zivim u gradu i stvarno nisam ni sanjala da su takvi uslovi, stare stolice i stolovi prostor mali za 15 beba i samo dva kreveca za najmladje bebe a za ostale strunjace. Vaspitacica tj. medicinska setra mi je zalupila vrata ispred nosa kad sam htela da malo posmatram bebino ponasanje u grupi, ali donekle razumem rade u nemogucim uslovima, ona jedna na 15 beba. E sad sto se tice tog dela opremljenosti imam neke ideje oko nabavke novih stolova, igracaka, knjiga ( pa cak ako treba i da zasucem rukave i pomognem oko ciscenja ) ...i naravno planiram da platim sve to iz svog dzepa. Jaslice placam 6000 dinara i za ono sto oni imaju da pruze mislim da je to i previse novca za "to" :)) ogorcena sam .... i tuzna .( jedva cekam roditeljski sastanak pa da malo animiram i druge roditelje da se angazuju oko sredjivanja tog prostora)
 
Evo Didy ja ću da raspalim.
Vanja ide u vrtić od prošle godine i sad je prešao u stariju grupu pa je dobio novu vaspitačicu. Ona je tu već mesec dana i više i još ne zna deci imena. Kad ga ujutru dovedem ne udostoji se ni da me pogleda a kad ga uzimam ne kaže mi ništa, ono jel bio dobar i sl.
Od kad je ona došla on svaki dan ima bar po jedne upiškane gaćice i počinje da se protivi odlasku u vrtić i ako se sasvim lepo prilagodio, a bez pelene ide u vrtić još od juna.
Pre neki dan se dva puta upiškio i jednom ukakio u školici i ona meni kaže: Rekla sam mu ako toliko voli da bude upišan ja ću ga ostaviti mokrog pa da vidi da to nije lepo.
Ne znam da li postoji mogućnost da ga prebacim u drugu grupu (sad je u najstarjoj grupi u jaslama) ali probaću. Mada nisam sigurna koja je korist od toga jer samo u prvoj smeni su kod svoje vaspitačice a onda ih popodne sve spoje pa kom zapadnu.
 
u srednjoj skoli deo prakse sam morala da odradim u vrticima.

svacega sam se nagledala..i zbog toga svoje dete nisam upisivala u vrtic.

necu da zaboravim jednu `nevaspitacicu`.
u grupi je bila devojcica od 3 god koja je jela samo kasastu hranu..ne odobravam, ali su je u kuci tako navikli..jela je samo onu hranu koja je mogla da se jede kasikom..vaspitacica je po svaku cenu htela da je nauci redu i tog dana je terala da jede hleb. dete je plakalo, pokusavalo da proguta - bez uspeha i na kraju se ispovracalo.`nevaspitacica` je sa stolice podigla ko krpenu lutku za ruku, odvukla u kupatilo i tamo samarala - ``kome ces ti da povracas histerijo``..sva deca su prestala da jedu i uplaseno gledala svoju vrsnjakinju..
kad je dosla popodnevna smena - ispricala sam uzasnuto.

komentar je bio - pa sta, mala je histericna(za devojcicu).
sta dalje reci?
moje dete vrtic nije videlo.
 
Ебига, једном се једна грозна медицинска сестра издерала на једно дете да ће му дати боцу у језик ако буде плакао кад прима инјекцију. Да ли је требало да због тога никад не одведем дете код лекара???
 
Дете мора видети вртић, ако ништа друго, зато што је припремни период обавезан.
А у животу ће их чекати много којекаквих људи, мораће да науче да се носе са разнима.

Мом је сину првог дана васпитачица рекла да ће му одсећи језик!
И ја сам безуспешно покушавала да разговарам са њом о томе како то није у реду.
А онда сам разговарала са њим, рекла му да има свакаквих људи и да је она другачија од нас.
Имао је 4 године, и некако је то прихватио. Следеће године уписала сам га код друге васпитачице.
И тамо је било све О.К. И видео је да може да буде добро.
Нисам имала коме да их дам на чување, а и да јесам, ради се о томе да деца треба да бораве са другом децом.
Васпитачице су ,,прелазна и пролазна'' варијанта, као и много тога у животу.
 
Svi mi našu decu volimo najviše,naša su najlepša,najbolja,najvaspitanija...ne bi oni to nikad..
i tako dalje....stara ptiča koliko i deca..:)
Verujem da iskustava ima različitih..Moj sin nije morao u vrtić,ja nisam radila,bake i deke na raspolaganju,on jedini unuk u to vreme,ali ja rešim da ga upišem od treće godine,
Nastao je pakao!!!:evil::evil::evil: ne zna se ko je više bio ogorčen na mene,muž,njegovi,moji..
Ali nisam popustila...(iako nam je vrtić zgrada pored kuće i ja gledala dvogledom kad izađu u
dvorište...i vidim ga kako plače..pa plačem i ja..zamislite da me neko video:rotf::rotf::rotf:)
Znači ništa nije išlo glatko,ali sam shvatila da se moj jedinac ,mezimac pretvara u asocijalno dete i da od mame,bake i deka po 24 časa dnevno neće biti vajde...
Imala sam tu sreću,mada mislim da većina vaspitačica lepo radi svoj posao,da je moj sin
pripao u grupu kod jedne starije,nežne i blage vaspitačice...posle mesec dana sam je trčao u "ŠKOLICU".....a,tek što je imao FENOMENALNU UČITELJICU....:super:
ali ,to ću vam neki drugi put:bye:
 
Mame, ja nisam mama (jos :) ) ali kad je ova tema... Ja se i danas zivo secam svog vrtica (pocetak osamdesetih). Prvo da kazem, nikome nista strasno nije bilo i svi smo preziveli. Bilo je super vaspitacica, ali bilo je i uzasa. Vrtica se secam malo pozitivno, vise negativno. Neke od vaspitacica prosto ne vole decu, organski ih ne podnose (govorim o ovim mojim, matorim, iz osamdesetih). Sta su neke znale da rade, pa ja to ne bih u zatvor pustila da zavodi red. Sipale su ti kacamak za vrat ako neces da jedes (bukvalno). pedofil se pojavio pored obdanista i gledao devojcice i niko nije provalio. U toku pauze za spavanje su izlazile u kancelariju i nisu se vracale, a mi mo radili sta 'ocemo.

Sad, nemojte misliti da vas ja plasim, kazem, to je bilo davno i verovatno je danas malo bolje, ako nista drugo, postoji fakultet za vaspitacice, ne moze bas svako to da bude. Samo verujte detetu ako prica da ga neka maltretira! Eh, i tu su se vremena promenila, danas ce svaki roditelj da poveruje detetu (cesto i kad ne treba), a ranije su mislili da mi kenj(k)amo bezveze, ipak se autoritet vaspitacice iole postovao.

Moja sestra je poslala oba svoja deteta u drzavno obdaniste na Vidikovcu i bilo je sve ok, osim sto je mala od prvog dana dosla opsednuta kozmetikom i uredjivanjem. Od koga je to pokupila ne znamo, ali celo obdaniste je provela u fazonu Fashion TV-a, uzme neku decoju sminku pa mene (hej, MENE) pita da li je dobro nanela sloj... Dete od 5 godina. Ali nisu hteli da joj brane. Cim je krenula u skolu, prestala je.

Ja nekako imam i dalje vise poverenja u drzavne vrtice. Ipak vecina ima dvoriste, ako nista drugo. Ovi privatni, samo najbolji su dobro opremljeni, ono ostalo, sve po nekim privatnim stanovima iznajmili, uzas.
 
Vaspitačice su ok, bar moje iskustvo je dobro. Korektne su prema mom detetu i ostaloj dečici iz grupe. Trude se da ih zabavljaju i uče ih aktivnostima koje su primerene njihovom uzrastu (jaslena grupa). Kasnije, naravno, da se te aktivnosti proširuju, kada su deca starija.
Možda mi je malo žao što je mnogo rano pošao u vrtić, ali nismo imali neko drugo rešenje. Uostalom, kada god da pođu, njima sleduje navikavanje, plač, virusi... Vaspitačice su, u našem slučaju, imale apsolutno razumevanje i dobar pristup detetu.
 

Back
Top