Najbitnija stvar je ispostovati ono sto kaze proizvodjac!!!!!
Na primer, ja sam menjao ulje u menjacu na mom autu i jedva sam ubedio majstora da na moju odgovornost sipa motorno ulje gradacije 10w40 (polusintetika). Proizvodjac navodi ili neko tamo posebno ulje ili, kao alternativu, obicnu polusintetiku za motor.
10-40 u menjac??? koji je to auto i menjac u kojem ide ta gradacija ulja???
Moj nema, VW DSG. . . Mislim ni da BMNJ nema, nisam siguran...
trucker_sd
u moje kamione (volvo, 1988god) u menjace sipasmo motorno ulje
jer je to i propisano. meni malo bilo cudno, al sve radi vec par godina nikakvih problema
nemam.Motorno, naravno, mada mi taj period od par godina zvuci previse, opet zavisi koliko prelaze godisnje, kao i kvalitet i gradacija ulja. Mora imati u specifikaciji EP (Extreeme Pressure) . . . Neverujem da si sipao Galax ili neki drugi bunjak
![]()
A ako jesi![]()
castrol
i nije im nista
kad sam otvorio menjac posle godinu dana
ulje bilo skroz ok
cak i kad nemam prednost - umrlice se pisu drugima
Honda Civic, 1990. i ne samo u moju, u puno Hondi (neznam bas za ove novije) ide ova gradacija u menjac. Ja se vozim vec skoro 3 godine sa tim uljem i sve lepo radi. Ako imas Autodata-u, pogledaj sta pise, i tamo se navodi isto. A da ne bi ljudi pomislili kako su to neki bezveze menjaci, Honda je poznata po fenomenalnim masinama, ali i po odlicnim menjacima, tako da su sigurno znali sta su propisali za sipanje.
i u starog mini morisa je išlo isto ulje u motor i menjač.
ništa čudno s obzirom da mu je menjač ispod motora.
Menjac na brodu je reduktor, smanjuje odnos obrtaja motora u odnosu na finalnu osovinu, jer jedine "brzine" koje imas su napred i nazad, zar ne?
U glisere sa motorima velike snage, ugradjuju se dvobrzinski menjaci i ponajbolji su ZF i koriste ATF tecnost.a 'saltanje' se obavlja strujom, tj preko solenoid ventila...
naravno, to mora da su uradili neki stari Srpski morski vukovi, lisice, stenci i ostale dzukele, i verovatno mogu da jure cela tri cvora trecom, jer u cetvrtoj sve lipsava, zar ne...
Jos mi reci da taj menjac ne vrti propeler vec onaj tocak sa strane, pa da odmah otvorim PDF: "Srpski moreplovski modovi na plovilima" ...
Ljudska glupost nema granica ....
Nazalost![]()
i ima kvacilo, sve ko auto
treba da vidis kako izgleda... ali ima propeler nije na lopatice![]()
Ma ok kako izgleda...
Nego me bas zanima kako ide, koliko trosi i do kada ce da traje?
Jesu li prepravili izduvnu granu (i turbo, ako ga ima) na vodeno hladjenje?
Zasto ti onda ne ubacis neki menjac od auta ili kamiona na tvoj camac?
Msm kad je to vec dobro, da ne kazem bolje od normalnog ?
ne znam sta si me napao koji moj. ja vozim sa regularnim brodskim motorom i kopcom.
da li su marinizirali motor ne znam nit me interesuje, turbo punjac nema sigurno to je onaj traktorski dizel iz 123jke. koliko trosi i koliko ce trajati me isto ne zanima. a ja to necu da uradim jer ja ne ciganim, ili imam ili nemam.
i izgleda Ruzno...
p.s. nigde nisam rekao da je to dobro
Nisam te bre napao...
Samo sam hteo da kazem isto sto i ti, ciganisanje i ljudska glupost nema kraja...
A ako ga nije marinizirao, to ce da gori ko baklja...
sta sve podrazumeva proces "mariniziranja"?
bytheway, evo ga jedan punokrvni hemi, mariniziran
![]()
e, da
ovo u donjem desnom uglu se vidi moja patika, inace nosim br 47
samo da steknete predstavu o velicini motora
Pozdrav svima,nadam se da cu vam pomoci oko mehanike.
Marinizirati podrazumeva hladjene izduvne grane i turbine (ukoliko ih ima) i to jacket water, tj vodom iz sistema za hladjenje, a na kraju izduvne grane, (mora se imati cev "stucna" u cevi) i mora da se prikljuciti deo vode za hladjenje od raw water, tj deo sirove vode (plovne) koja je prosla vec kroz izmenjivac (hladnjak), a da bi hladila izduvne gasove i isticala na otvor krajnjeg izduva...
Taj HEMI ima hladjene grane, i izgleda da je ceo hladjen sirovom vodom , sto i nije bas pametno, cak i ako se samo u slatkoj vodi vozi...
A ispod filtera za vazduh (tacnije spark arestora) imaju dva crnca sa kantama od po 20 litara xexexe ...
Tesko je to napojiti, zar ne?
moj se ladi na impeler, dunavskom vodom![]()
Pošalji link