Ako imate stare bakine recepte stavite ih ovde.
Neverovatno,samo fast food..
Ako imate stare bakine recepte stavite ih ovde.
Neverovatno,samo fast food..
Poslednji put ažurirao/la georgejune : 03.12.2007. u 12:00
Шта год да имате, ставите слободно, од густирања никоме није било лоше, јел тако?![]()
nije stari bakin, al ja jedem kad god stignem
integralne spagete, tomatelo (nikako tomatino), beli luk, tunjevina, belo vino, origano, persun, biber, bosiljak
pomesas maslinovo i obicno ulje, po kasiku i po, malo ali samo malo proprzucnes beli luk, dadas tunjevinu i opet je sam malo dinstas, minut, dodas tomatelo (na jednu konzervu tunjevine malo manje od pola litra), dodas oma zacine onako izdasno, ja stavim po kasiku od svakog, sem bibera ali i toga stavim, malo belog vina (pola casice), smanjis vatru kad provri i dok skuvas spagete (integralne, del castelo, ima u maksiju). posle dodas gaudu i iseckas masline...
mmmmmnjam
kuvas sos dok ne skuvas spagete, zaboravih to da napisem, dakle jedno 15, 20 min, dok voda ne prokljuca i dok se ne skuvaju, preferiram aldente
Gurabije
Potrebno: 120gr masti, 500gr brasna, 120gr meda, 120gr secera, 2 jajeta, 1 kasicica sode bikarbone, 2 kasike pekmeza od kajsija, 100gr seckanih oraha, cimet
Umutite mast, dodajte med, secer, jaja (nemucena), sodu bikarbonu, pekmez, malo cimeta, pa sve izmesajte. U izmesanu masu dodajte brasno, zamesite testo, dodajte seckane orahe, izmesite sve i od dobijenog testa pravite male kugle. Spljostite ih palcem da se malo udube u sredini, redjajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene. Pecene kolacice ostavite da stoje neko vreme (moze to biti dan-dva) pa ih onda posluzite.
Dobro si me podsetila!
I moja Maca (već pomenuta u temi "oblande") pravila nešto slično...
Ona je testo stavljala u špric i tako dobijala razne oblike!
Obožavali smo te kolače... ali nikad niko nije uspeo da ih napravi tako ukusne kao Maca... mada recept (za čudo!) postoji...
evo sta sam nasla na netu... nije bakin recept ali pise "dedini recepti"... E, jednom , davno, davno, to je pravila moja tetka, kao cudotvorni napitak za jacanje tankonogih i bledunjavih sestricina. Ne secam se da li je pomoglo, ali bilo je ukusno
1. Sirup od jelinih pupova
(hladna ekstrakcija)
Naberite početkom maja mlade, bočne pupove sa grana jele* (vršni pup nemojte dirati jer pomoću njega grana raste u dužinu).
U staklenku od npr. 2,5 ili 3 litra prvo sipajte šećer do visine od 1 cm pa na njega složite sloj pupova od 2 cm (bez sabijanja ali uredno). Sledeći sloj je šećer od npr. 0,5 centimetara pa opet 2 cm pupova i tako do vrha (poslednji sloj treba da bude šećer.
Staklenku pokrijte tanjirićem ili retko tkanim platnom i ostavite na sobnoj temperaturi da se šećer potpuno otopi i pomeša sa pupovima. Pupovi će postati mali, zeleno-braonkaste boje a sirup će biti opalescentno/svetlucavo žućkast. Proces ekstrakcije može trajati i jedan mesec a posle npr. sedam dana možete drvenim štapićem promešati sadržaj u posudi.
Procedjen gotov sirup razlijte u čiste, male, staklene bočice, higijenski zatvorite i spremite u tamnu ostavu.
Sirup je lekovit naročito protiv zimskih prehlada i plućnih bolesti.
Moja baka je spremala nevidjen pasulj,paradajz corbu i punjene paprike..recept nazalost nemam..imala je neku upecatljivu foru ili zacin...mada mi se cini..recimo danasnje mleveno meso,razni proizvodi uopste,imaju drugaciji miris i ukus.:???:![]()
Upravo sam na temi "maslinovo ulje, suncokretovo..." postavila recepte za babine šapice sa orasima i kifle, pa ko voli - nek izvoli, da se ne ponavljam.
Pod Bakine ljekovite recepte na internetu možete pronaći zanimlive recepte za Vaše bzdravlje
KNEDLE OD SIRA;
Izraditi 1/2kg kravljeg sira, 2 jaja, brašna od oka da ne bude tvrdo, malo soli, malo masti, malo griza, pustiti da se odmori.
Kuhati u vodi u kojoj ste dodali malo ulja i vrlo malo soli, praviti kašikom obićne knedle. Kad isplivaju na površinu , ocijediti i preliti s prženim mrvicama od starog kruha. Servirati s domaćim kajmakom i šečerom
"...budan, ja kradem ono što drugi sanjaju..."
Ima li u tim bakinim receptima, "svdbarski kupus", kako se nekad spremao. Imam recepata, ali mi ni jedan nije baš "pravi". Do sada mi je najbolji bio onaj, što se kuha bez vode.
Evo jednan starinski recept prelepe vojvodjanske strudle:
300gr maslaca umutiti sa 2kasike secera i pola kasicice soli.Dodati 6zumanaca i 3dl mleka u kome je razmucen paketic svezeg kvasca.U smesu dodati oko1,5kg griz brasna.Testo dobro umesiti i 3x ga razvijati,svaki put po 30min.da odmori.Razviti koru debljine1cm pa filovati:1/2kg mlevenih oraha,200gr seckanih oraha,1/2 kg secera,4dl vruceg mleka,1/2 kg mlevenih smokvi(moze i sitno seckanih),100gr suvog grozdja,100gr izerendane cokolade,2kasike marmelade(najbolje od kajsije),2kisele izerendane jabuke i 4umucena belanceta koja se dodaju na kraju.Uviti u strudlu i peci na umerenoj temperaturi.Ohladjenu strudlu posuti prah secerom.
Ukus je fantastican,cesto je pravim zimi,neznam zasto,ali ide mi uz snezne dane.
Pošalji link