program za pali,gasi svetlo :)?
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: program za pali,gasi svetlo :)?

       
  1. #1
    Obećava Fidelito_Castro (avatar)
    Učlanjen
    28.04.2007.
    Pol
    muški
    Poruke
    61
    Reputaciona moć
    26

    Thumbs down program za pali,gasi svetlo :)?

    Ljudi molim vas za pomoc,znaci odradio sam program koji pali i gasi svetlo e sad treba mi pomoc da se to izvrsava konstanto
    odnosno da stalno mogu da pritiskam 1 za paljenje i 0 za gasenje.


    Kod:
    /*Paljenje i gasenje svetla.Program treba da sadrzi 3 stanja
    upaljeno svetlo,ugaseno svetlo i nelogican unos */
    #include<stdio.h>
    
    void main(){
        
        char upaljeno,ugaseno;
        
        
        printf("Svetlo je ugaseno\nDa li zelite da upalite svetlo<1>\n");
        scanf("%c",&upaljeno);
        fflush(stdin);
    
        printf("Svetlo je ugaseno\n",);
        scanf("%c",&ugaseno);
    
        switch(upaljeno){
        case '1':{
            printf("Svetlo se upalilo\n"); break;
               }
        case '0':{
            printf("Svetlo je ugaseno\n"); break;
               }
        }
        switch(ugaseno){
        case'1':{
            printf("Svetlo je upaljeno?"); break;
                }
        case'0':{
            printf("Svetlo je ugaseno?"); break;
                }
        }
            
    }



  2. #2
    Elita codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.423
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: program za pali,gasi svetlo :)?

    Procitaj malo Reference u vezi petlji...

  3. #3
    Obećava Fidelito_Castro (avatar)
    Učlanjen
    28.04.2007.
    Pol
    muški
    Poruke
    61
    Reputaciona moć
    26

    Lightbulb Re: program za pali,gasi svetlo :)?

    Uspeo sam nekako da napisem program koji pali i gasi svetlo.
    E sad,treba mi da ogranicim da ako se unose slova da ispisuje nesto na ekranu!

    Kod:
    /*Sijalica*/
    
    #include<stdio.h>
    #include<stdlib.h>
    #define UPALJENO 1
    #define UGASENO 0
    #define NE 15
    
    int main()
    {
    	int stanje;
    	char ne[NE];
    	
    	//ispitivanje stanja prekidaca
    	opet: printf("Stanje svetla:");
    	scanf("%d",&stanje);
    	//uslovna promena stanja prekidaca
    
    	if(stanje==UPALJENO)
    	{								 
    		printf("Sijalica je upaljena -0-\n"); goto opet;
    	
    	}
    	else if(stanje==UGASENO)
    	{
    		printf("Sijalica je ugasena -X-\n"); goto opet;
    	}
    	else if((stanje=!UPALJENO)||(stanje=!UGASENO))
    	{
    		printf("Pregorecu!!!\n\a"); goto opet;
    	}
    	else(stanje==ne);
    	{
    		printf("Alo!!!");
    	}
    	return EXIT_SUCCESS;
    }

  4. #4
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    35

    Podrazumevano Re: program za pali,gasi svetlo :)?

    Имаш ту неких нелогичности. На пример:
    else if((stanje=!UPALJENO)||(stanje=!UGASENO))
    хтео си написати "!=" уместо "=!" јел да?

    Ако си "не" дефинисао као стринг( односно низ знакова) онда од корисника треба да учитаваш низ знакова, па треба да напишеш scanf("%s", ne);

    На даље ћеш морати да врших поређење стрингова, не бројева па ће ти се и даљи код у задатку мало мењати. У С језику не можеш директно да поредиш два стринга али ако ти је потребно да их поредиш( или вршиш неку другу операцију над њима) најлакше је да користиш функције које су дефинисане у хеадеру string.h

    Које су то функције можеш лако да нађеш на гуглу.

    Још да додам, немој користити goto наредбу кад си год у могућности. Уместо ње, користи петље!
    Poslednji put ažurirao/la toxi : 01.11.2007. u 00:45
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  5. #5
    Obećava Fidelito_Castro (avatar)
    Učlanjen
    28.04.2007.
    Pol
    muški
    Poruke
    61
    Reputaciona moć
    26

    Podrazumevano Re: program za pali,gasi svetlo :)?

    Hvala ljudi na pomoci! Poslusao sam vas i odradio kod sa petljom while

    nego sad me interesuje sam jedan deo koda?
    Napisacu ceo kod a posle cu izvuci deo koji mi nije u potpunosti jasan.

    Kod:
    //Prekidac za svetlo
    
    /*Upaljeno=1
    * Ugaseno=0
    * ESC=izlaz   */
    
    #include <stdio.h>
    
    int main(void)
    {
       int  prekidac;//deklaracija prekidaca
       
       printf("Legenda:\n|1=ON|\n|0=OFF|\n|ESC=EXIT|\n");//prikazivanje legende
    
       while ( prekidac != 0x1B )//ispitivanje uslova za prekidac
       {
          prekidac = getch();//uzimanje karaktera sa tastature
          switch ( prekidac )//skretnica za prekidac
              {
                case '0': printf( "Ugaseno-x-.\n" ); break;//izlaz iz granjanja
                case '1': printf( "Upaljeno-0-.\n" ); break;//izlaz iz granjanja
                default:  printf( "Greska!!!\n" ); break;//izlaz iz granjanja
              }
          
       }
      
    }
    E sad interesuje me ovaj deo
    Kod:
    while ( prekidac != 0x1B )
    .Nasao sam na netu da je escape=1B predstavljeno u heksadecimalnom brojevnom sistemu,ali zasto ide 0x1B.Moze li da ide samo
    Kod:
    while(prekidac != 1B )
    .
    Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pojasni.

Slične teme

  1. PALI-GASI
    Autor Madona 6 u forumu Ljubav i seks (18+)
    Odgovora: 94
    Poslednja poruka: 16.06.2008., 14:25
  2. Pali-gasi...
    Autor jomini u forumu Zanimljivi sajtovi
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 11.05.2006., 02:28
  3. Svetlo
    Autor msch81 u forumu Ljubav i seks (18+)
    Odgovora: 46
    Poslednja poruka: 29.04.2005., 23:09
  4. sam se pali i gasi
    Autor u forumu Sigurnost i zaštita
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 25.12.2003., 17:18

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •