e, moram i ja da prilozim svoje divljenje :
SJAJNO! I ono NJAM-NJAM!
NJAM-NJAM!
e, moram i ja da prilozim svoje divljenje :
SJAJNO! I ono NJAM-NJAM!
NJAM-NJAM!
Kao sto sam vec rekla, da, pravim po narudzbini i ispunjavam sve zelje, narocito decije, ali i one malo ozbiljnije. Da samo znate sta sve ljudi traze! Evo, recimo ovu:
Bela rado jel pravis mesane sitne kolace ili samo po jednu vrstu, pa za svaku imas odredjenu cenu i koliko vrsta i koje pravis, ako su mesani?
Hej koko pa ti si pravi majstor, svaka ti cast. Pravim 15. vrsta mada zavisi od porudzbine. Ako je mala porudzbina onda je i manje vrsta, mada ima ljudi koji traze po dva kila samo jedne vrste(najcesce bajadere, a moje stalne musterije traze kosnice).
Ja pravim mesane 6 do 8 vrsta zavisno od toga koliko naruce, a imam nekoliko zena koje mi narucuju samo dve vrste: kikiriki kuglice i rum kosnice. Meni bajadera nikad ne ispadne kako ja hocu; ili je premeka ili je pretvrdai to mi je najveci problem, pa zato i nevolim da pravim kolace.Koje vrste pravis?
rozen kocke, reform kocke, rum kuglice, londonske stanglice, bajadere, trouglice sa mlekom u prahu, minjone, 5-6 vrsta koje kakvih rolatica...
Torte su ti super, a da li osvajas neke nagrade?
Dobila sam cetvrtu nagradu na tortijadi u Jagodini u aprilu. Ja sam jedina iz naseg grada dobila nagradu, sve ostale su otisle van i nije namesteno. Radi po principu glasanja posetilaca i to javno glasanje, svi cuju i vide rejting torti na video bimu. Mozda bih postigla i neki veci uspeh ali radim tek od pre dve godine i u sustini veoma sam napredovala, a sada moram da idem da pomognem muzu da kupa bebu....![]()
Ja mislim da si ti ove godine vidjena za nagradu na sajmu u Beogradu
U poredjenju s onim sto prave neke od zena, moje nisu nista posebno i zato molim vas ne persirajte mi, pa ja sam mladaops:, a tako se osecam matoro! A za pohvale mnogo hvala, ja volim kada me hvale
.
Figurice mozec da pravis i od marcipana, ali posto je badem skup, onda probaj da umesto badema stavis kikiriki. Ja sam od toga pravila figurice kada sam pocinjala. Kikiriki obavezno moras da sameljes na vodenici za orahe, a ne u mikseru i da ga prosejes kroz neko sito da ne bude bas krupnih parcica.
Moja cerka je bila okrugla beba, pa je tata prozvao Globus.
I sad razmisljam o torti tog oblika... Kako ja to sve da povezem da je gravitacija ne pretvori u atlas?
Globus napravi od plazme torte, s tim sto treba manje soka da stavis da bude malo cvrsca, ali nemoj da preteras. Onda napravis loptu i stavis je u frizider da se stegne, pa je tek onda ukrasavas i to brzo da se ne bi opustila. Naravno da je i posle cuvas u frizideru. Mora da ima malo zaravnanje, ali...Drzim ti palceve da to uspe.
Bela rado da li si isprobala sve one mase i da li si uspela da dobijes Veru Petrovic?
Nisam isprobala, imala sam posla oko kolaca.Veru sam zvala ali je nisam nasla.
DA LI NEKO PRAVI SAM GUM PASTU I ZNA RECEPT NEKA SE JAVI
Cak i ako neko zna, tesko da ce da kaze. To je bar za sada strogo cuvana tajna onih koji znaju. Ja sam isprobala sve moguce varijante i nisam uspela. U onim receptima u novinama uvek nesto fali, a i niko nema pastu kakva meni odgovara osim Vere iz Krusevca. Narucivala sam iz euroviltona i od jednog coveka koji se hvalio da je njegova bolja od Verine, veruj mi, nije ni prineta. I ja bih volela da mi neko da recept, ali....
I jos nesto, nemoj da koristis velika slova na forumu, to se smatra vikanjem! Dobro te cujemo!
Moje devojcice su uvek zahtevne kad je rodjendan u pitanju. Danima se smislja figura i oblik, pa mi se gotova ideja poturi pod nos u zadnji trenutak. Da bi uradila to kako su one zamislile, potrebna mi je dobra osnova. Sve ostalo je plod maste i igra boja i oblika.
Recept
Kora: ispeci patispanj od 8 jaja, 8 kasika secera, 8 kasika brasna i na vrh noza praska za pecivo.
Pecenu koru ohladiti i iseci na kockice 1x1 cm.
Fil: prokuvati 1/2 l mleka sa 400 gr secera, dodati 350gr mlevenih oraha i 100 gr cokolade. Tu smesu ohladim i dodam penasto umucen margarin(250 gr) sa 100gr secera u prahu. Sve ovo pomesam sa iseckanom korom, ostavim malo u frizider da odstoji. Gotovu smesu istresem na tacnu, formiram zeljeni oblik. Obicno dekorisem umucenom slatkom pavlakom ("Hulala") pomesanom sa prehrambenim bojama, to vec zavisi od figure koju pravim.
http://sargarepica.coolinarika.com/slike/prikazi/26474 Posto nemogu da ovde stavim sliku evo na ovoj adresi mozes da vidis tortu koju sam pravila sinu pa mozda ti se svidi ideja
Poslednji put ažurirao/la bjørn : 06.11.2007. u 07:46 Razlog: nije se pojavila slika
Neko pravi te figurice i od neke smese od ratluka i brašna i ne znam čega još.
A čini mi se da se od fondana ne pravi ništa. Fondan je šećerna glazura i razvuče se preko torte/kolača pa budu glatki i sjajni. Ako ne nađeš da kupiš pravi se sasvim jednostavno, od prah-šećera i vode (dodaješ je kap po kap i mutiš). I posle ako hoćeš dodaš boju.
Ovog recepta se sećam iz "Moje prve kuvarice". Jel se seća neko tih ilustrovanih kuvarčića? =)
he, a ja u svojoj prvoj "kuvarskoj" svesci imam zalepljenje recepte iz Politikinog zabavnika... I jos neke iz Politike. Neki listovi su masni, uflekani...cesto se pravilo, prskao fil...
Recepti su i hronologija nekih mojih druzenja : " Rum torta - Coka", "Banini - Mima"... , i nekih konzumacija u gostima i komsiluku: "Mostarske kocke - tetka-Ziza", "Baklava Sandokan (!) - tetka-Hajra"...
A, na zalost, moje torte su pre osudjene da budu "originalne" - to ti je ono kad se sva nakrivi, pa se glazura prespe na tanjir, ili se na namazu vide tragovi noza - ali ove od mlevenog keksa su mi lepog izgleda, tu ne omanem
E, jos nesto, najvise volim da jedem reform-tortu. Sa seckanim orasima...
Zorab moja sestra pravi najukusnije torte za koje ja znam, ali kao da ih filuje i ukrasava nogamaJa s druge strane imam dar da ih fenomenalno ukrasim, pa smo se lepo slozile i u sustini da mi nije bilo nje pre dve godine kada sam pocinjala da radim nikada se nebih ni usudila da pocnem. Sada vec i ja pravim ukusne torte. Vezba je cudo, ali...pravi ti ukusne a nadji ko ce da ih ukrasi i eto punog pogotka
![]()
Pošalji link