ДИОКЛЕТИЈА - Отачаство Немање
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: ДИОКЛЕТИЈА - Отачаство Немање

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  29.07.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  55
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano ДИОКЛЕТИЈА - Отачаство Немање

  Др Ђорђе Јанковић

  Диоклитија, отачаство Немање

  Од доба Немање и његових синова забележени су српски називи „Дукље“,. Латински натпис на цркви Светог Луке у Котору, каже да је Вукан краљ „…Dioclie, Dalmatie, Tribunie, Toplize et Cosne“. По Стефану Првовенчаном, Немања је повратио отачаство Диоклитију и Далмацију, где су Грци држали градове Дањ, Сардоник, Дриваст, Росаф звани Скадар, Свач, Улцињ, Бар, Котор (1988. 73). Мало даље постаје јасно да заправо ти градови сачињавају Далмацију. Краљ Стефан Првовенчани спомиње Диоклитију и далматинску страну као отачаство Немањино, а уједно и Скадар („острво“), који припада Далмацији, односно који се није налазио у Диоклитији (1988. 93). Дакле, под Далмацијом Стефан Првовенчани подразумева управо горе наведене приморске градове.

  У Жичкој повељи Стефан Првовенчани је краљ „све српске земље, Диоклитије и Травуније и Далмације и Захумља“ (1988. 109), као и у повељи манастиру Пресвете Богородице на Мљету, где се потписује као „краљ све српске земље и Диоклитије и Далмације и Травуније и Хумске земље“ и „самодржац све српске земље и поморске“ (1988. 117-118). Свети Сава пише да Немања, „пошто подиже пропалу своју дедовину, придоби од приморске земље Зету с градовима, од Рабна Пилота оба, а од грчке земље Патково, Хвосно све и Подримље, Кострац, Дршковину, Ситницу, Лаб и Липљан, Дубочицу, Реке, Ушку и Поморавље, Загрлату, Левче, Белицу“ (1924. 3-4). Ту је очигледно да под „грчком земљом“ треба подразумевати Византију, под „Рабном“ Арбанију односно Арбанасе, а под „приморском земљом“ би требало, несумњиво, подразумевати Далмацију, односно некадашње приморске поседе краљева Михаила, Бодина и њихових наследника, међу којима су били приморски градови, Зета, Конавље, Захумље и Неретва. Потом Свети Сава понавља да је Немања рођен у Зети на Рибници (1924. 24). Свети Сава је и новоуспостављену епископију назвао „Зетском“.

  За Доментијана, писца житија Светог Саве, Немања влада „...свом српском и поморском земљом, и Диоклитијом и Далмацијом и Травунијом, ...“ (1988. 55).

  Затим наводи да је Свети Сава постављен за „архиепископа свима српским и поморским земљама...“ (1988. 136), а потом тражи сагласност од папе за крунисање Стефана Првовенчаног „по првом отачаству краљевства њихова, у коме се и отац њихов роди по божаственом самотрењу, у месту званом Диоклитија, која се зове велико краљевство од почетка.“ (1988. 156-157), који је тако постао „краљ свих српских и поморских земаља.“ За Доментијана Свети Сава стиже на „Диоклитијско море“ одакле полази на друго путовање у Јерусалим (1988, 197). И за њега је Немања ослободио „Диоклитију и Далмацију“ (1988: 254).

  Теодосије у „Житију Светог Саве“ пише да Немања влада „...свим српским земљама што се зову Диоклитија, Далматија, Травунија, на истоку се Илирији приближавајући, а на западу на Римску област наслоњени“ (1988. 102) . По њему, Свети Сава долази „... на западно море у Далмацију...“ одакле полази на путу Јерусалим (1988. 224). За Теодосија је Свети Сава „архиепископ Далматије и Диоклитије“. У„Житију Светог Петра Коришког“, Теодосије пише да је „... из краја Хвостанског у Диоклитији...“ (1988: 266). Даље се у повељама и у млађих писаца по правилу пише о „српској земљи и поморској“, све до пада у турско ропство. Ипак, за епископа Данила Другог манастир Арханђела Михаила на Превлаци је у крају „зетске земље“, „у зетском крају“ (1988. 195, 201).

  По сплитском архиђакону Томи (1201-1268), Historia salonitana гл. IV, Диоклецијан је саградио Диоклију у Србији, односно Рашкој његовог времена: „In terrra uero Getarum, que nunc Seruia seu Rasia nuncupatur, prope stagnum quoddam ciuitatem fecit construi, quam ex suo nomine Diocliam appellauit“. По латинским изворима, уз Далмацију се наилази земља Sclavonia, Slauonia. Описивачи крсташког похода из 1096. Србију по правилу називају Склавонија (Sclauonia и варијанте); тако чине Петар Тудебод, Аноним, Рајмунд од Агилера, Балдрих, Тудебудов настављач; изузетно се користи назив Далмација (ИБИ 1965: 18, 24, 55, 79, 85, 102, 107). Земља је словенска (Sclavorum terra), а њен главни град је Скадар, по Рајмунду од Агилера (ИБИ 12: 59). По Виљему Тирском, Србија је смештена између Далмације (коју одређују градови Задар, Сплит и Дубровник), Угарске и Илирије: „... Servia … inter Dalmatiam et Hungariam et Illyricum media iacet, …“ (ИБИ 1965: 195). 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  29.07.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  55
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  НАСТАВАК

  Од латинских извора најопширнији је „Љетопис попа Дукљанина“, текст спорне вредности. Помени младежи жељне борбе у предговору Љетописа, за коју се наводно Љетопис пише, никако не одговарају Бару у Средњем веку. Немогуће је да племство Бара и његова омладина, између 12. и 15. столећа, не зна словенски односно српски језик, а да истовремено жели да се упозна са историјом народа у чијој држави живе. Такви услови могли су постојати само после млетачког преузимања Бара 1441. када се ту окупила страна ратничка посада, до 1571. када су Турци заузели Бар. На такве околности указују и подаци Ђустинијанија објављени 1553. што их је уочио Константин Јиречек, о жестоким сукобима у Бару између латинског племства, делом досељеног из Италије и староседеоца. То је била стара мржња, која је 1512. изазвала покољ племића (страних), који су Млечићи једва зауставили (Јиречек 1962. 115).У то се уклапа и одбојност према коришћењу српског имена у Љетопису. Бркање топонима, као у случају Облика, показује да писац није био родом ни из Бара, ни из Зете.

  Назив Поморје, па и име Зета, за области младог краља уједињене земље, постепено су потиснули у заборав име Диоклитије. Из тога може да се изведе закључак да Диоклитија није био народни назив, већ страни, изведен из имена римског града. Одсуство назива Диоклитије у изворима писаним латинским језиком, у време када он постоји у српским житијима, показује да тај назив није био уобичајен у приморским латинским градовима. Држава краљева Михаила и Константина Бодина називана је Склавонијом. Назив Диоклеја прво је забележен у византијским изворима 10-11. столећа, а после у српским - Диоклитија. То указује да је назив изворно грчки, односно византијски, а не латински. Зато се мора поставити питање није ли Византија или, можда, пре ње Бугарска, први пут образовала Диоклитију, као посебну административну целину на српском тлу?

 3. #3
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.875
  Reputaciona moć
  82

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Opet si se razmnožio amebo jedna.
  Izumri već jednom. Kako ti ne dosadi.
  A o poreklu Stefana Nemanje izložiću svoje mišljenje kasnije

 4. #4
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.875
  Reputaciona moć
  82

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Ма и Рашка и Зета су српске земље.
  Ево Жељко Фајфрић на кога се ти позиваш унео је у исту ту књигу овај лепи цитат:

  Стефан Првовенчани је пун похвала за ова Немањина освајања: "Поврати Диоклитију и Далмацију, отачаство и рођење своје, праву дедовину своју, коју је насиљем држао грчки народ, и градове у њој, сазидане од руку њихових, тако да се прозвала грчка област, а којима су имена: Дањ град, Сардоники град, Дриваст, Росаф град звани Скадар, град Свач, град Улцињ, град славни Бар."
  Poslednji put ažurirao/la Dikan : 05.09.2007. u 02:32

 5. #5
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.875
  Reputaciona moć
  82

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Eво читај ово како су се понашали тадашњи владари српских области Дукље и Рашке по Жељку Фајфрићу:

  Одмах након тога у Рашкој су избили немири у којима је са власти скинут велики жупан Урош II, а на његово место је дошао његов брат Деса. То је помало изненадно јер се зна да је он од 1150. године владао Дукљом, Требињем и Захумљем.Онда се изненада одлучио да своју власт прошири и на Рашку (и обори Уроша II), а вероватно на наговор рашке властеле, којој је досадило да у служби мађарске политике непрестано ратују са Византијом и исто тако непрестано доживљавају катастрофе. Овај успех му је био само делимичан јер су обојица, и Урош и Деса, морали да иду код цара Манојла који је требало да одлучи ко ће да буде на рашком престолу. Заправо, у овој борби око престола нико није победио и сада је требало неко трећи да одлучи ко ће бити рашки жупан. Можда ни Манојло није желео да трпи да се његови вазали међусобно туку, па је стога решио да их обојицу позове код себе да види шта је спорно између њих. Несумњиво је да је Деса уживао подршку византијског цара, али, не зна се зашто, цар није желео да ремети већ постојеће стање у Рашкој и доноси одлуку да Урош остане велики жупан. О сцени међусобног објашњавања Десе и Уроша писали су грчки писци, наводећи да су се ова двојица жестоко свађала између себе па су чак и оружје један на другога потезали.

  Иако је Урошу оставио Рашку, цар није заборавио ни Десу, дајући му један део византијске територије на управу. Тај део се називао Дендра и био је веома богат и шумовит, но Деса ово није добио на стално уживање, већ само привремено. Цар је са њим имао и других планова, па се долази до закључка да је и царево потврђивање Уроша у називу великог жупана било исто тако привремено. Вероватно да Манојло није веровао Урошу и да је само чекао погоднији моменат да га обори. Заправо, Десино постављање за царевог повереника у Дендри је могло да Урошу послужи и за опомену.

  У Рашкој се са овим није смирило унутрашње превирање и само пар година касније Урош је пао. Зашто, не зна се, а претпоставка је да је узрок у његовом ранијем промађарском деловању и да је то цару, остављајући Уроша на престолу, био само кратак предах који је требало да послужи Манојлу за бољу процену ситуације. Био је Манојло довољно јак да Уроша скине са власти још и пре. Цареве симпатије су сигурно биле на страни Десе, међутим овај вероватно није имао довољно подршке у самом рашком племству, тако да је његов долазак на власт можда могао изазвати унутрашње побуне. Царева процена је била да није погодно да Деса одмах преузме власт, требало је да прође извесно време које је попунио нови жупан по имену Првослав. Но, он је био врло кратко владар и како га је довео, тако га је цар одмах и сменио. Опет цар поставља новог жупана, неког Белуша (Првославов млађи брат?), који је дошао у Рашку бежећи из Угарске, али је убрзо закључио да му је много боље да се врати у Угарску. Оставља Рашку и жупанску титулу, и враћа се у Угарску.

  Сада се цар сетио Десе и од године 1162. он постаје велики жупан Рашке. Цар Манојло се тешко преварио процењујући Десу и његову наклоност ка Византији. Деса можда јесте против приближавања мађарском двору и због тога се сукобио са Урошем, али исто тако његово касније деловање показује да је он још и више против Византије. Он је кроз цело своје владање покушао да Рашку створи независном у односу на било кога, слично као Немања у каснијем периоду. Десин рад је у почетку био усмерен ка томе да се створе јаки савезници па је сходно томе чланове своје породице покушао да женидбеним везама споји са европским дворовима. Но, ту му је успех био више него јадан. Рашка је била сувише мала и неугледна да би представљала добру партију за неку размажену принцезу или принца.

  Ипак његове су прве знатније активности биле усмерене ка Зети где је неке области отео од кнеза Радослава. Овај Радослав је син Градиње којег је након 11 година владања он наследио. Радослава је на престолу потврдио и византијски цар Манојло. "Затим кнез Радослав оде код цара Емануела који га добро прими и даде му да господари и управља читавом земљом коју је раније посједовао његов отац. Кад се затим кнез Радослав вратио од цара, поче да, скупа са својом браћом, господари и влада земљом. Потом усташе неки злотвори, који бијаху непријатељи од давнине, и одметнуше се од њега и доведу Десу, Урошевог сина и њему дадоше Зету и Травунију" (Поп Дукљанин). Дукљанин овде греши само у томе што Деса није био Урошев син већ његов брат. Након ове побуне Радославу је остала приморска област и град Котор, све до Скадра.
  Poslednji put ažurirao/la Dikan : 05.09.2007. u 02:29

 6. #6
  Obećava
  Učlanjen
  29.07.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  55
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Руфиме, понављати исту реченицу је знак психозе, брате. Не зајебавам се.

  И да устанеш и да обришеш уста, кад се помиње велики човјек науке, почивши Реља Новаковић.

  А сад ћу да ти покажем и гдје си се опет зајебао као млад мајмун...

  Наиме, са једном Рељином успутном и стидљивом претпоставком, овдје рекламираш и нама набијаш на нос великог човјека и научника који је први од наших модерних историчара још прије три деценије доказао да је Приморје било државотворни центар Срба, а не Рашка.
  А то је археологија ове године и дефинитивно потврдила... СРПСКО ПОМОРЈЕ ОД 7. ДО 10. ВЕКА, Ђорђе Јанковић

  Исти тај горостас Реља је први од модерних почео да истражује и Србе у Антици, па и дубље.

  Дакле, Руфиме, умјесто да ми овдје свако мало сијеш туђе брабоњке, желим да ви нама на Montenegrinu одмах сад ставите "Име Срби кроз време и простор", "Где се налазила Србија од 8. до 12. века", "Још о пореклу Срба", "Србин римски цар" итд, и тиме покажете да Рељу Новаковића заиста поштујете... Ајде урадите то, свега ти, и зајебите тако и САНУ и Матицу и Пројекат Растко и СПЦ и Пинк и Војиних девет љутијех мачака.

  А ово са Ћирковићем ме немој засмејавати. Јел ти стварно не разумијеш ко се с ким рокао између Рашке и Зете? Је ли теби српски матерњи језик -- извини да ли ти је матерњи, матерњи -- кад ниси разумио што имплицира тај пасус. (За ретарде: породичну борбу унутар исте династије...)

  О људи, о побачене усташе...

  Ајде сад и донеси нам ново ђубре које си ископао. Али немој да заборавиш да га после сачуваш на оном титанском културном пројекту од Монтенегрине, гдје држимо ваше горостасе стручности и памети да им се свијет диви.

 7. #7
  Domaćin Dikan (avatar)
  Učlanjen
  19.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ni EU ni Kosovo
  Poruke
  4.875
  Reputaciona moć
  82

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Citat Original postavio Vladika Ruvim II Njegus
  Znači lažu Srbin prof. dr Željko Fajfrić, Srbin prof dr Sima Ćirković i Srbin prof dr Relja Novaković, a ti govoriš istinu?
  Па ја ти цититам књигу Жељка Фајфрића на ког се ти позиваш а, он по мени уопште није поуздан.
  Нико није апсолутно сигуран у породичне односе Немањића са рашким жупанима и дукљанским
  владарима. Сви они износе спекулације. Него да ја тебе питам, коју титулу је имао Барски надбискуп.
  Poslednji put ažurirao/la Dikan : 05.09.2007. u 02:33

 8. #8
  Obećava
  Učlanjen
  29.07.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  55
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Диоклитија, отачаство Немање

  Citat Original postavio Dikan
  Па ја ти цититам књигу Жељка Фајфрића на ког се ти позиваш а, он по мени уопште није поуздан.
  Нико није апсолутно сигуран у породичне односе Немањића са рашким жупанима и дукљанским владарима. Сви они износе спекулације.
  Па Фајфрић је правник и пише за широке масе... Иначе се финим стварима бави. Али по овом питању, ја се у Ћирковића исто не бих уздао. Правићемо ми Рељу од блата...

  Citat Original postavio Dikan
  Него да ја тебе питам, коју титулу је имао Барски надбискуп.
  Да ја кажем, пошто Руфим има тикове:

  Барски надбискуп има ту титулу и данас, као и ових тисућу година, коју више или мање:

  ПРИМАС СРБИЈЕ, ОД СКАДРА ДО ДУНАВА.

  СРБИЈА НА СИЊЕМ, БЕЛОМ И ЦРНОМ МОРУ КАЖЕ ВАТИКАН! Але, але.

Slične teme

 1. Завештање Стефана Немање
  Autor jeremijabg u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 29.04.2012., 22:41
 2. Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 01.03.2012., 23:51
 3. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 20.03.2011., 17:01
 4. Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 05.04.2010., 17:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •