bosnjaci tuze RS

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
78.505
http://www.oslobodjenje.com.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=51056&Itemid=44

REPUBLIKU SRPSKU TUŽI 40.000 LOGORAŠA

Savez logoraša Bosne i Hercegovine Osnovnom sudu u Banjoj Luci do danas je predao oko 3.700 tužbi protiv Republike Srpske (RS), Sudu u Bihaću 750 i sarajevskim sudovima oko 1.000 tužbi protiv Federacije BiH.

Slučaj Smailagić

„Za očekivati je, do kraja ove godine, najvećim dijelom sudu u Banjoj Luci, predaćemo još oko pet hiljada tužbi protiv RS. Tražimo novčanu nadoknadu za ljude koji su prošli fizička i psihička zlostavljanja u logorima. U prosjeku je to 600 KM po danu provedenom u logoru. Kako sada stvari stoje, 80 posto naših članova kani tužiti RS. Savez, podsjetimo, ima oko 50.000 članova“, računa Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Tužbe logoraša protiv RS u biti se zasnivaju na presudi Osnovnog suda u Banjoj Luci u slučaju logoraš Zijahudin Smailagić protiv RS. Podsjetimo, pravomoćna presuda glasi da RS Smailagiću, po osnovu nematerijalne štete, treba da isplati devet maraka po danu provedenom u logoru.

Dakle, za 17 mjeseci zatočenja u banjalučkom Malom logoru Smailagić bi trebao da dobije 4.500 KM. Te novce još nije dobio, te Smailagić najavljuje kako će svoje pravo potražiti i na Sudu za ljudska prava u Strazburu. A Tahirović, imajući na umu da je proces Smailagić protiv RS trajao četiri godine, očekuje kako će pravosudni organi RS imati u vidu da su tužitelji mahom stariji ljudi narušenog zdravlja i da će tužbe logoraša prioritetno rješavati.

I članovi Unije civilnih žrtava rata Sarajevskog kantona Osnovnom sudu u Banjoj Luci predali su, prema posljednjim podacima, 700 tužbi protiv RS. Traže „nadoknadu nematerijalne štete nanesene civilima“. Njihovi odštetni zahtjevi su, kaže Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar organizacije, „sasvim pristojni i u skladu sa stremljenjima BiH da postane članica evropske zajednice“.

„Osiguravajući zavodi u slučaju smrti svog klijenta isplaćuju 60.000 do 120.000 KM! Ubijete li psa u Evropskoj uniji, to će vas koštati oko šest hiljada eura. Vidjećemo kako će se pravosuđe RS ponašati kad bude odlučivalo o visini materijalnih naknada za civilne žrtve rata“, veli Teskeredžić.

Tužbu protiv RS podnijela je i Islamska zajednica (IZ) BiH zbog rušenja 16 džamija u Banjoj Luci. U tužbi IZ smatra kako su, s obzirom na to da Banja Luka nije bila u zoni ratnih dejstava, džamije i vjerski objekti muslimana namjerno rušeni kako bi se “zatrli tragovi svakog postojanja Bošnjaka na tom području”. U zahtjevu za nadoknadu materijalne štete IZ traži 15 miliona KM.

Javni dug

U slučaju da logoraši, civilne žrtve rata i IZBiH dobiju sporove protiv RS, taj entitet bi se našao pred finansijskom katastrofom. No, čini se kako to ne sekira premijera RS. Naime, u razgovoru kojeg je svojevremeno vodio s Bošnjacima - logorašima iz Bosanskog Novog, hladno je rekao kako „svako ima pravo tužiti RS“. Pritom je svakako imao na umu fakat da je RS donijela Zakon o javnom dugu. A taj zakon kaže da se sva potraživanja po osnovu materijalne i nematerijalne štete koju su pojedinci ili ustanove pretrpjeli tokom rata prebacuju u javni dug RS sa rokom dospijeća od 20, odnosno 25 godina.



jos jedan bosnjacki pokusaj protiv Srpske.... ne izgleda mi naivno.... ali ova odredba o javnom dugu moze da izvuce Srpsku..
 
Па шта, ово није ништа чудно, људи траже своја права. И логораши РС би требало да туже ФБиХ или државу БиХ за све патње којима су били изложени, а ја мислим да многи то и чине. Вјероватно ће ти дугови бити пренесени на државу БиХ.
 
Enfroz2891.:
Kako mozesh da tuzish entitet?
Mogu da tuze BiH jer je to medjunarodno priznata drzava.
S jedne strane negiraju RS a sad bi da je tuze?

pa otprilike kao sto ti sada tvrdis da ne postoji, jer se ne moze tuziti, a inace si za njeno otcepljenje, i za njeno pripajanje srbiji jer ima na to pravo.
ps. ne mislim direktno samo na tebe
 
Pa ne tumachim ja kako mi odgovara,nego kako jeste.
Muslimani tumache kako im odgovara.
Ja jesam za pravo naroda RS da odluchuje zele li ili ne da zive u toj drzavi,ali je RS i dalje deo BiH,jer je to chinjenica.Jedno je moja zelja,a drugo kako jeste.
 
Enfroz2891.:
Pa ne tumachim ja kako mi odgovara,nego kako jeste.
Muslimani tumache kako im odgovara.
Ja jesam za pravo naroda RS da odluchuje zele li ili ne da zive u toj drzavi,ali je RS i dalje deo BiH,jer je to chinjenica.Jedno je moja zelja,a drugo kako jeste.

ako hoces reci da ti to samo zelis iako RS nema pravo na otcepljenje onda si u pravu
 
Никола:
Па шта, ово није ништа чудно, људи траже своја права. И логораши РС би требало да туже ФБиХ или државу БиХ за све патње којима су били изложени, а ја мислим да многи то и чине. Вјероватно ће ти дугови бити пренесени на државу БиХ.

Nisam sigurna da sam baš najbolje razumela, al' vreme je da logoraši iz Republike Srpske već jednom tuže tu nakaradnu federaciju... :roll: :evil:
 
...i muslimane, za sva zlodela počinjena nad srpskim narodom, a prvenstveno nad decom, silovanim, mučenim i ubijenim ženama...sadašnjim invalidima...starcima...i svima unesrećenim u tom ratu..! :cry: :? :confused:
 

Back
Top