Lolita

mokica

Početnik
Poruka
17
Tek sad citam ovu knjigu Nabokova (znam, kasnim uveliko a nisam ni film odgledala) i zanima me vase misljenje, ne mogu da docekam kraj da shvatim poentu, za sada mi knjiga deluje stvarno bolesno...
 
Ja sam bio manje impresioniran knjigom nego što sam očekivao da ću biti, po preporukama itd. Jeste majstorski napisano, shvatam da je izazvala skandal tada kad je napisana, ali danas, u poplavi literature oslobođene bilo kakvih etičkih stega, meni nije djelovala posebno bizarnom. Od svega, najzanimljiviji mi je ugao pripovijedanja: Hambert Hambert kao nepouzdani pripovjedač. Takav način mi je uvijek zanimljiv, i otvara razne mogućnosti tumačenja.
Mislim da su zbog Lolite nepravedno pomalo zapostavljene druge knjige Nabokova: Ada, Pnin i, prije svega, Blijede vatre.
 
Ne moze knjiga da bude "bolesna", a ni umetnost. Razmisljaj dok citas, ne reaguj "culima" i "moralom", to je povrsno da bi zasla u dubinu price. Tema je sama umetnost i ceznja za lepotom, nedostiznom. Na neki nacin romanticarski ideal sproveden u praksi. Hambert se igra sa nasom imaginacijom, slazem se da je to jedna fenomenalno napisana knjiga. :wink:
 

Back
Top