Autonomija iz Moskve

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
I. RADULOVIĆ - M.Z. RADONjIĆ, 18. jun 2007

Kosovska Mitrovica - Dokument koji su vlasti u Beogradu predale Rusiji sadrži ideje o budućem statusu Kosova i Metohije i predloge o načinu na koji bi trebalo voditi dalje pregovore - rekao je u ponedeljak novinarima ministar za KiM u Vladi Republike Srbije Slobodan Samardžić, prilikom prve službene posete Pokrajini.
Prema njegovim rečima, ovim dokumentom se ne odustaje od principa suštinske autonomije za Kosmet, uz očuvanje suverenosti i celovitosti Srbije.
- Na osnovu razgovora premijera Koštunice i ruskog predsednika Putina u Sankt Petersburgu napravili smo jedan dokument koji su tražili Rusi. Ruska federacija veoma pomaže Srbiji i zahvaljujući njoj još nema nepovoljne odluke u Savetu bezbednosti. Sa njima smo neprekidno u vezi - kazao je Samardžić.
Ministar za KiM izjavio je i da bi «svi državni organi - vojska, policija, ministarstva, javno mnjenje, stranke - u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova postupili onako kako nalaže Ustav Srbije». On je ponovio da bi država takvu odluku proglasila apsolutno nevažećom.
Državni sekretar u ministarstvu za KiM Dušan Proroković smatra da bi u slučaju jednostranih priznavanja nezavisnosti pokrajine konačnu odluku verovatno morala da donese narodna skupština.
Nedavne najave nastavka pregovora, koje su potekle sa Zapada, ministar Samardžić ocenio je kao «nastavak politike simuliranja pregovora i ništa više».
Slobodan Samardžić sa saradnicima u ponedeljak je, osim Kosovske Mitrovice, obišao i Pećku patrijaršiju, gde je razgovarao sa sestrinstvom manastira, vladikom lipljanskim Teodosijem i sa predstavnicima srpskih enklava u Metohiji. Zatim je ministar otputovao u selo Osojane - praktično jedino pravo povratničko naselje u Pokrajini.
- Bićemo često na Kosovu i Metohiji, nastojaćemo da obezbedimo prisustvo države Srbije u Pokrajini i rad njenih institucija na KiM - kazao je Proroković.
U Osojanu je, tako, Samardžić u ponedeljak presekao vrpcu u novoizgrađenoj zgradi u kojoj će raditi kancelarija Koordinacionog centra za KiM, kao i lokalna ispostava Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Ministar je postavio i kamen temeljac novog zadružnog doma u Osojanu.
On je predveče posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i sastao se sa političkim predstavnicima Srba u Pokrajini.





DRŽAVA I NA KOSMETU

- NE možete očekivati da će život ovde procvetati za kratko vreme. Ono što možemo da učinimo, jeste da stalno bude sve bolje i bolje - poručio je građanima Osojana ministar Slobodan Samardžić. - Naš cilj je da ovde napravimo i osnažimo institucije države Srbije: da imate vrata na koja ćete zakucati, da se nekome obratite, ili da se žalite.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=105117&datum=2007-06-18
 

Back
Top