Perforisane /Izbushene / markice??

prion

Zainteresovan član
Poruka
366
kada sam bio dete imao sam mnogo vishe ovakvih markica,vremenom sam ih se reshio na raznorazne nachine misleci da su potpuno bezvredne sa filatelistichke tachke gledishta,naime mislio sam da su oshtecene.
Pre nekoliko meseci na internetu sam nashao poruku nekog filateliste iz SAD-a koji sakuplja upravo takve markice,njemu neshto znache zashto - neznam.
E pa to je pitanje za kolege filateliste koji mozda znaju
Zashto su ove markice izbushene sa zumbama pravilnog oblika ,uglavnom su to slova pretpostavljanm inicijali nekog sluzbenika koji ih je zumbao
Mozda su korishcene i kao taksene markice /mada imaju poshtanski zig/ jer vidim da je dosta taksenih markica na taj nachin ponishten
 

Prilozi

  • perforacija.jpg
    perforacija.jpg
    48,9 KB · Pregleda: 20
pa ima dosta ljudi koji skupljaju baš takve marke. na engleskom ih zovu perfins, ranije su firme ili institucije tako označavale marke koje su koristile u službene svrhe da bi sprečile zaposlene da ih unovče na pošti. a ti inicijali ili neki znakovi su često bili i prepoznatljivo obeležje pošiljaoca. sve to je bilo naravno u vreme kada je poštanska marka mnogo više značila nego danas.
postoje i katalozi takvih perforacija, a dosta toga i po netu.

ja ih srecom nisam bacao kad sam bio mali, mada nisam imao pojma čemu služe :))
 

Back
Top