U Podgorici parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: U Podgorici parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  50
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano U Podgorici parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU


  U Vili Gorica u Podgorici parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU


  Crna Gora korak bliže Evropskoj uniji  Parafiranje Sporazuma ključni institucionalni korak ka punopravnom članstvu Crne Gore u EU. Sporazum je dobar okvir za dalji ekonomski, politički i institucionalni razvoj Crne Gore

  Podgorica, 15. marta – Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ključni je instucionalni korak ka kandidaturi Crne Gore u članstvo u EU, ocijenili su danas u Podgorici crnogorski premijer Željko Šturanović i evropski komesar za proširenje Oli Ren nakon parafiranja ovog Sporazuma. To će obezbijediti stabilan okvir pogodan za dalji ekonomski, politički i institucionalni razvoj Crne Gore, kazao je Ren čestitajući Crnoj Gori i njenom timu na dobro obavljenom poslu .
  Snažna je privrženost Evropske komisije evropskoj budućnosti Crne Gore, a parafiranje sporazuma je značajan korak , prekretnica na crnogorskom putu ka EU . Sporazum će donijeti konkretne koristi Crnoj Gori i njenim građanima . To će povećati obim trgovine sa EU, a samim tim i veći broj radnih mjesta i brži razvoj Crne Gore , ocijenio je evropski komesar. On istovremeno znači tješnju saradnju sa EU koja će pomoći u borbi protiv organizovanoig kriminala , nedozvoljene trgovine koja prelazi preko granica raznih država. Od progresa Crne Gore u sprovođenju sporazuma , borbe protiv korupcije i kriminala , reformisanja sudstva i jačanja administrativnih kapaciteta zavisiće njen progres na putu ka EU. Dobro napravljen plan je već pola završenog posla . Privremeni Sporazum bi uskoro trebalo da stupi na snagu . Procedura predviđa da sporazum potpišu države članice i Crna Gora , nakon toga on mora da se ratifikuje. Kako ratifikacija može da potraje, činom potpisivanja stupa na snagu privremeni sporazum koji se prije svega odnosi na ekonomske odredbe , trgovinu, objasnio je Ren.
  Parafiranjem Sporazuma na najbolji način verifikujemo ono što smo do sada ostvarili na evropskom putu Crne Gore i još snažnije počinjemo prvu fazu suštinske integracije Crne Gore u EU , ocijenio crnogorski premijer. Ovo je prelomna tačka koja će predstavljati snažan podsticaj ne samo za dalje reforme i usvajanje evropskih vrijednosti u Crnoj Gori , nego i za objedinjavanje ukupnih unutrašnjih potencijala oko pitanja iz naše zahtjevne evropske agende.To je put kvalitetne integracije svake zemlje, pa i naše, kazao je Šturanović i podsjetio na snažnu podršku procesu integracija od strane svih političkih partija , sindikat, poslovna udruženja, civilno društvo što Vlada ohrabruje i podržava.To je važna i pozitivna poruka koju možemo uputiti ne samo zemljama članicama EU nego i našim susjedima. Parafiranje Sporazuma u Podgorici jer naš zajednički uspjeh. Premijer je zahvalio komesaru Renu i članovima pregovaračkog tima EK koji su učestvovali sa crnogorskim predstavnicima koji su kvalitetno obavili posao u veoma zahtjevnom i relativno dugom procesu pregovaranja Sporazuma. Njihov profesionalizam i razumijervanje bili su dragocjeni u kompletnom procesu pregovaranja. Posebno raduje spremnost koju je saopštio Ren i podrška za što brže afirmisanje evropskog puta Crne Gore kao i nastavak saradnje kako bi zajednički odgovorili svim izazovima koji stoje na putu pridruživanja Crne Gore na putu ka EU. Da se mi odgovorno pripremamo i za tu fazu govori i to što sam danas komesaru Renu predao radnu verziju akcionog plana za implementaciju preporuka iz evropskog partnerstva koje će crnogorska Vlada veoma brzo usvojiti nakon konsultacija sa EK .

  Susreti sa Vujanovićem i Krivokapićem

  Predsjednik Republike Crne Gore Filip Vujanović primio je danas gospodina Oli Rena, komesara Evropske unije za proširenje.
  Predsjednik Vujanović je iskazao izuzetno zadovoljstvo zbog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, smatrajući to krupnim korakom u procesu pristupa pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Predsjednik je gospodinu Renu prenio uvjerenje da će Crna Gora sa maksimalnom odgovornošću i ažurnošću preduzimati dalje aktivnosti u procesu evropske integracije.
  Proces evropskih integracija ostaje strateški najvažnije pitanje Crne Gore, kazao je danas predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oli Renom.
  Zato će stručni i politički potencijal biti usmjeren na usvajanje evropskih standarda i jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta, zaključio je Krivokapić.

  Čestitka Draškovića

  Podgorica, 15. marta - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković uputio je danas čestitku ministru inostranih poslova Crne Gore Milanu Roćenu povodom parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.
  Drašković je izrazio najbolje želje za prosperitet Crne Gore i ponovio opredjeljenje srbije za jačanje svestranih veza i saradnje sa Crnom Gorom.

  Srbiji će trebati nekoliko mjeseci da stigne Crnu Goru

  Da bi Srbija došla u fazu u kojoj je sada Crna Gora trebaće joj nekoliko mjeseci, kazao je Ren. Nadam se da ćemo uskoro nastaviti i pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.
  Potrebno je da se Srbija jasno obaveže i preuzme odlučne korake u saradnji sa Haškim tribunalom. Vjerujem da je integracija prioritet za srpsku vladu.


  Mr. Milović 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  50
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: U Podgorici parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU

  Srbadijo,

  mi odosmo u Evropu a vi se bakcite sa Kosovom, Mladicem, Karadzicem ... pricajte svetosavske bajke mitove kako ste jeli zlatnim ožicama prije 8 000 godina i kako imate srpsku pitu, srpsku sarmu, srpsku kafu, srpski vazduh, srpsku Vasionu, srpske tigrovve slonove i lavove, srpsku Marakanu, srpsku Novu Godinu ...

  No, to su boljke naroda koji nema izgrađen identitet ...
  Kad ga izgardite za jedno 200 godina, ući ćete u EU.

Slične teme

 1. kzk i armija crne gore.
  Autor binaj u forumu Politika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 11.01.2009., 22:07
 2. NVO vs CRNE GORE
  Autor adem_ks u forumu Politika
  Odgovora: 71
  Poslednja poruka: 02.06.2008., 17:01
 3. Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 16.03.2007., 02:52

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •