Da li je ovo moguce napraviti....

M.M.L.

Primećen član
Poruka
786
Hocu da za sekciju iz tehnickog napravim vetrenjacu (kuler od kompa, neki stari ali ispravan) koji
ce da proizvodi struju i da napaja jednu LE diodu.
To je kuler od 8cm, valjda je dovoljno. Da li bi to, kada se sve poveze zaista radilo i koja bi brzina vetra bila potrebna.
 
Nece to da radi.
Kuleri su bez cetkica da ne bi stvarali smetnje a pokrece ih impuls, koji pravi stator pomocu elektronike jer nema cetkice (rotor je polarisani magnet). Tako da kad vrtis kontra, rotor indukuje struju u statoru ali posto on nije cist navoj neces dobiti napon na krajevima.
 
Pa evo ovako....Ventilator radi na jednosmernu struju, da bi stator pravio talas i pokretao rotor takvi motori imaju cetkice koje menjaju polaritet delova statora.Ali u isto vreme prave smetnje i varnice.Zato u kompjuterima se koriste DC brushless motori koji nemaju cetkice a pravljenje talasa u statoru radu elektronika.Zbog toga to NE MOZE da radi.
E sad, dioda radi na jako malom naponu 0,5-1,5V a kad vrtis peraja ventilatora on indukuje struju u statoru koji zbog toga sto nije cista zavojnica nece indukovati neizmenicnu struju ali neki delovi koji su na kraju kola( tj pred izlaz iz ventilatora-crvena i crna zica) mogu da indukuju neki deo, zato diode svetle.
ALI TO JE DALEKO OD NOMINALNOG, on bi trebao da proizvede 12V a u ovom slucaju MAX 0,5V i zato dioda svetli. Tako da teoretski vemtilator ne moze da bude generator, ali u praksi izgleda moze da pokrene diodu.
Ono prvo sam pisao iz teorije, a dopuna je probana i u praksi;).

Pozdrav IvaM(gde je N?) dobro si to primetio.
 
Ventilatori s lampicama. Bljak. Ali dobro, neko voli i kape s ventilatorima. Stvar ukusa ali te mašine koje svjetlucaju na sve strane, to mi je baš fuj.

Ako nekog zanima zašto se nešto dešava ili ne dešava u pojedinim situacijama, najbolji put je alat u šake, list papira i olovka, eventualno povećalo, pa skini šemu sklopa.
 
Ovo me podseca na legendarni stari crtani film :lol:
Ajeto.jpg
[/quote]
Stari forumasi ce se sigurno setiti ovog cuvenog dvojca :lol:
 

Back
Top