Danski Poenter

elok

Početnik
Poruka
23
Ima li mi ko nesto vise reci o Danskom poenteru. koje su nihove karektaristike u odnosu na Poentera nase krvi i americkog poentera. I znali neko koliko kosta danski poenter sa papirima, od lovnih roditelja, :-) UNAPRED HVALA :-)
 

Prilozi

  • 1176167360.jpg
    1176167360.jpg
    10,4 KB · Pregleda: 21
  • pointer001.jpg
    pointer001.jpg
    8,9 KB · Pregleda: 21
  • billy2.jpg
    billy2.jpg
    22,7 KB · Pregleda: 18
  • clip_image002.jpg
    clip_image002.jpg
    17,2 KB · Pregleda: 19
Oprosti meni neukom što te pitam da nije slučajno ponter rasa iz Engleske!? Jer sad prvi put čujem da postoji i ,,DANSKI POENTER i AMERIČKI POENTER,, !?Pa bih voleo malo da mi se pojasne ti detalji da i ja nešto naučim novo. :grin:
 
Poenteri su zapravo spanske krvi. a ne engleske. ali tu se javlja mali problem sto vecina drzava uzgaja poentere i oni se malo vremenom menjaje tako da je engleski,danski amerigki, kao i poenteri nase krvi samo pod vrsta. americki poenteri se razlikuju od spanskih ili kako vec po tome sto oni imaju duzi rep i visoko uzdignut u marki zbog njihovih savana da bi se lakse uocili. a danski poenter se razlikuje po dlaci jer ima duzu dlaku od ostalih srodnih njemu i za to je bolji za nase uslove lova jer je hladnije. hvala na pitanju TAMNAVAC!!!
 
--------------------------------------------------------------------------------

Lovci Srbije, po meni, jesu veliki tradicionalisti i konzervativci u pozitivnom smislu. Kod izbora lovčevog pomoćnika istog biraju medju nemcima oštrodlakim i kratkodlakim,bretonima, engleskim seterima... a sve manje i manje među poenterima. Pozivam poenterdžije da me isprave. Nije na meni da kudim ili hvalim jer radi se o ličnom izboru. Krajem 60 i početkom sedamdesetih u lovačkim društvima povedena je akcija poklanjanja kuja poentera iz dobrog uzgoja dobrim lovcima i domaćinima. Te kuje parene su sa odličnim plemenjacima, kažu stari lovci da je u pitanju bio orginal engleski uzgoj a obaveza primaoca dara bila je da dva šteneta poklone lovačkom društvu za dalje darivanje i pospešivanje rase. Takvi psi su bili snažne konstitucije(jakog koštano mišićnog sklopa),jakog nosa, tvrde marke, dobre nervne uravnoteženosti, lako vodljivi i odložljivi i što je najvažnije otporni na bolesti i zimu. Njihov rad u polju opisivan je: markirao je kao grom da ga je ošinuo, kao kad kombajn uleti u njivu pa sve prevrše,u kukuruzu uvek znam gde mi je pas jer ljulja stabljike, dok dužina izmedju skoka i doskoka u punom galopu poprimila je mitske razmere. Ko je imao jednog poentera bio je podmirivan sa divljači vrlo rano,dva psa imali su strasni zaljubljenici dok tri jedinke su bile rezervisane za blage fanatike.Jednostavno nije bilo potrebe za više od jednog psa sem za uzgoj. Kako je vreme prolazilo ti psi polako su nestajali nešto zbog nebrige a najviše zbog mode . Pojavio se pas novih vizura,lagan, mišićav ali nekako tanak sa svilenkastom dlakom, nervozan i psihički nestabilan a trčao je sve dalje i dalje dok o vraćanju po komandi nije bilo govora a kad zima dodje trese se kao prut sve vreme. Nemoguće je da pas koji ima gene iz oštre, vlažne i hladne atlanske klime tako reaguje na zimu.Primat je preuzela italijanska selekcija i njihova krv,stare ,,konstrukcije,, više nema ili je ima po selima bez ikakvih papira.I tako svetla pozornice su se polako gasila za kralja ptičara. Da li grešim?????
 
Tamnavac ne gresis ni za dlaku. Steta je i istina da poentera ima sve manje i manje, narocito takozvani engleski tip. Svako ko voli pticarski lov,bez obzira da li je polje ili ne, a lovio je sa prosecnim poenterom zna zasto je kralj (seter takodje). Da se ne ponavljam, bretoni i nemci su dobri lovni psi generalno, ali poenteri i seteri su uvek pre moj izbor.
 
naravno slazem se sa tobom kamper,ja sam lovac i uzgajam strogo poentere jednno vreme sam krenup bio sa bretonima ali nije to to,poenter kad zakove marku iz punog galopa to zna samo onaj ko je video pravog kvalitetnog poentera na terenu,to treba ceniti.Poenter je pas koji zasluzuje postovanje,svako ko misli da drzi poentera u boksu i izvede ga na teren u danima samo kad je lov(5 nedelja na fazana i malo na jarebice)grdno se vara da ce imati dobrog lovnog psa,ja izvodim pse 3 puta nedeljno ali zato muzjak ima deblji misic na nozi nego ja :) . pozz svima
 
Prakticno skoro da im ne treba nikakva obuka osim malo poslusnosti, i samo polje i divljac.Sto vise. Posle dovoljno kontakta sa pticama poenter jedino nece znati da se sam potpise :D Licno mi najlepsi lov bude na prepelice u avgustu. I zbog male guzve (slabo ko lovi ptice koje ne nose puno mesa) a i po onoj vrucini je tek primetna superiornost nosa poentera
 
Potpuno se slazem da je ogromna grehota sto je engleski tip unisten. Moj stric ih je uzgajao dok sam bio klinac, ali se onda prestao baviti lovom:(
Italijansku sortu je najlakse uociti po podignutom nosu - kao na cetvrtoj slici na vrhu stranice. Takodje, i konstitucija muzjaka je u rangu slabije zenke engleskog tipa:( Opis u radu obe vrste je odlicno dao Tamnavac.
 
Gazdarica ("foruma"istorije) :
"Imam u kuci jednu knjigu izdatu 1943. u Zagrebu... Dakle, u NDH..."
"@Lj, dacu vam kame..."
(ПРЕТЊА СМРЋУ)
(ја сам Србин мета тог "разговора")
(у под-форуму: "везе с Италијанима")
СРБИ, ЈЕВРЕЈИ, ЦИГАНИ: СЕТИМО СЕ ЗЛОГЛАСНЕ УСТАШКЕ SS "KAMA" DIVIZIJE !!!
 

Back
Top