Реч недеље

Rujevit

Domaćin
Poruka
3.445
Да ли сте икада чули за колумну ''Реч недеље'' у Недељним Информативним Новинама(НИН)? Поменуту тему уређује лингвиста, позоришни редитељ, критичар Јован Ћирилов.

Од када знам за себе и да стари купује НИН, ова колумна ми је једна од најдражих у поменутим новинама. Ћирилов већ 17 година уређује ову колумну а прошле године је у сарадњи са издавачком кућом ''Просвета'' издао и књигу која носи назив по истименој колумни. Књига садржи речи које су се нашле у колумни у периоду од '95. до данас, ако се не варам.

Ћирилов на врло интересантан начин тумачи сваку реч. Није то само питање етимологије и суво набацивање граматичких правила, то је један склоп у којем свака реч има своју причу. Писац се труди да сваку реч повеже са одређеним актуелним догађајем, због тога и ''Реч недеље''.

Посебну боју колумни дају илустрације Југослава Влаховића. Понекад илустрација више каже него сам текст Ћирилова, ваљда зато толико и сарађују. Књига такође садржи илустрације поменутог.

Овим сам хтео да укажем на једну иновацију у писању, па можда не би било лоше када би и овде на форуму свако од нас, уколико је у могућности, давао ''историјске описе речи''. Можда да тема буде као нека игра.

Поздрав
 

Back
Top