Žarko Laušević

zarkolausevicfn4.jpg

Oво је једна од новијих фотографија Жарка Лаушевића, од пре пар година.

Лаушевић је један од ретких наших глумаца, кога је камера волела - права филмска фаца... Једном сам га видела на улици, изблиза и морам признати да сам се окренула за њим, јер стварно је био изузетно згодан.
Жао ми је због свега што се с њим издешавало и што је домаћа, пре свега, кинематографија, остала без једног сјајног филмског глумца, практично једине филмске звезде. :cry:
 
Oво је последња информација о Лаушевићу, додуше из 2004.

POTERNICA I KRVNA OSVETA


Žarko Laušević se ne vraća u Srbiju, iako u Americi jedva sastavlja kraj s krajem
Jedan od najboljih srpskih glumaca svih vremena, igrom sudbine, već dugo živi daleko od svoje publike. Povremeno se Žarka Lauševića prisete loše informisani novinari ili TV gledaoci u ko zna kojoj po redu reprizi "Boja na Kosovu", "Kaži zašto me ostavi" ili "Bolje od bekstva" - njegovog, ispostaviće se, "proročkog" filma.
U javnosti su kolale priče o tome kako se glumac Žarko u Americi bavi molerajem i vozi kamione, a ovdašnja publika ga je poslednji put videla 2002. godine, na tribinama košarkaškog hrama u Indijanapolisu, sa kojih je davao podršku našim reprezentativcima na svetskom prvenstvu. Tada se i pročulo da Laušević u Njujorku sprema povratničku predstavu, kojom se posle dužeg vremena vratio na "daske koje život znače".
Bez mirnog sna i u Americi!
Prvi put posle nemilih događaja iz jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl", Laušević se poklonio pred punom salom oduševljenih gledalaca u komadu Slavomira Mrožeka "Emigranti", priči o Srbima kojima je Njujork postao "druga kuća" u proteklih desetak godina. I od tada - ni reči. Žarku Lauševiću se, barem u srpskoj javnosti, gubi svaki trag, a jedini tračak nade pobudi poneka fotografija, koju sa gostovanja preko Atlantika donesu njegove kolege, poput ove koju danas objavljujemo.
Ovih dana, međutim, u nekim ovdašnjim medijima pojavila se "pouzdana" informacija da slavni glumac planira povratak u zemlju. Tragom spekulacija koje su se, na žalost srpske umetnosti, pokazale neistinitim, Kurir je pokušao da dozna šta se zaista zbiva sa čovekom koga je zla sudbina preselila iz kulturnih rubrika u crne hronike.
Sve u rukama crnogorske vlasti
Glumački maestro, koga je sud u Podgorici zbog dvostrukog ubistva pre izvesnog vremena ponovo osudio na 13 godina zatvora, krajem 1999. godine je sa beogradskog aerodroma odleteo preko okeana, za Njujork, gde trenutno živi sa suprugom i detetom. Tamo, međutim, nije pronašao sreću, barem po rečima Lauševićevog bliskog prijatelja, poznatog beogradskog glumca.
- Žarko se ne druži preterano sa našim iseljenicima i bivšim kolegama, niti navraća i obilazi naše kafane, jer se on i u Americi krije. Osim što mu posle najnovije presude, kojom mu je izrečena drastična kazna, preti međunarodna poternica, Laušević je u stalnom strahu da će porodice ubijenih Dragora Pejovića i Radovana Vučinića učiniti nešto nažao njemu i njegovim najbližima. Jedina pozitivna stvar jeste to što u Njujorku živi i njegova bivša supruga sa njegovo dvoje dece, koje je tako u prilici češće da viđa.
Drugi Lauševićev prijatelj, advokat, kaže da je Žarko u očajnoj finansijskoj situaciji i da jedva sastavlja kraj s krajem, te da, osim od suda i osvete, Laušević zavisi i od stavova vodećih crnogorskih političara:
- Teško da mu vi novinari, advokati ili mi prijatelji možemo pomoći. Ukoliko želite pravog sagovornika, pozovite Filipa Vujanovića. Da je hteo, on i njegovi, u fotelje zavaljeni saradnici, mogli su da do sada srede i pravni, ali i ljudski nesporazum. Ovako, porodice nastradalih i dalje traže način da se osvete, tako da nema ni teoretske šanse da se Laušević u skorije vreme vrati u Srbiju i Crnu Goru.
_________________________________
Samo Bog mi može oprostiti
U poslednjem intervjuu pred odlazak, koji je dao beogradskom nedeljniku NIN, on je obrazložio zbog čega nije izgovorio svoju završnu reč na suđenju:
- Hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju preživljavaju. Znam da bol ne čuje, ali od mene ne bi bilo srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije. Da sam mogao da pucam u noge, da sam mogao da ne pucam uopšte. Ali, nisam umeo, ni smeo. Da jesam, koliko bi mi lakša zora bila. Odlučio sam da se sklonim, da ustupim vremenu prolaz, ako će to nešto značiti nesrećnicima koji su ostali bez svoje dece. Od oštećenih ne tražim da mi oproste. Znam da to ne mogu, jer ja sam sebi ne opraštam. Samo Bog to može.
 
Strela:
Samo Bog mi može oprostiti
U poslednjem intervjuu pred odlazak, koji je dao beogradskom nedeljniku NIN, on je obrazložio zbog čega nije izgovorio svoju završnu reč na suđenju:
- Hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju preživljavaju. Znam da bol ne čuje, ali od mene ne bi bilo srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije. Da sam mogao da pucam u noge, da sam mogao da ne pucam uopšte. Ali, nisam umeo, ni smeo. Da jesam, koliko bi mi lakša zora bila. Odlučio sam da se sklonim, da ustupim vremenu prolaz, ako će to nešto značiti nesrećnicima koji su ostali bez svoje dece. Od oštećenih ne tražim da mi oproste. Znam da to ne mogu, jer ja sam sebi ne opraštam. Samo Bog to može.
uuuu....gre'ote :cry:
 
zarkolausevicjpg1wy4.jpg


Žarko Laušević je jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumaca svih vremena. Evo i njegove filmografije:

1982 Direktan prenos
1982 Progon
1982 Savamala
1984 Lazar
1985 Jagode u grlu
1986 Dobrovoljci
1986 Lepota poroka
1986 Šmeker
1987 Dogodilo se na današnji dan
1987 Oficir sa ružom
1987 Oktoberfest
1988 Braća po materi
1988 Put na jug
1989 Atoski vrtovi - preobraženje
1989 Boj na Kosovu
1990 Početni udarac
1990 Stela
1991 Original falsifikata
1992 Crni bombarder
1993 Bolje od bekstva
1993 Kaži zašto me ostavi
1994 Rođen kao ratnik
1999 Nož
1999 Ranjena zemlja
 
Osudila ga žena crnogorskog predsednika

Žarko Laušević je 31. jula 1993, na Ognjenu Mariju, u podgoričkom kafiću "Apple" sa 13 hitaca usmrtio 20-godišnje Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, štiteći sebe i svog brata Branimira. Bio je osuđen na 15, zatim na 13, a onda na četiri godine zatvora. Posle odležane četiri godine i sedam meseci, početkom 1998. je pušten na slobodu, odlukom sudije Svetlane Vujanović, supruge predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.
Odmah posle petog suđenja, i ročišta održanog 28. oktobra 1999. u Podgorici, poznati glumac je otputovao u Ameriku. Nedavno je Lauševiću kazna preinačena na 13 godina zatvora.
 
on je jedan od naših najtalentovanijih glumaca....nažalost ono što se desilo nikad neće se izbrisati.....ali nije to tek tako bilo...oni su se nešto posvađali,ovi su krenuli Lauševiću i bratu da prete...i tako to....ćale mi je pričao...bio je tad u Podgorici
 
aleksandrica_k:
Bas mi je zao sto je tako zavrsio... :-( a mogao je snimati i snimati filmove...a ne da sada radi kao moler u SADu i da jedva sklapa kraj s krajem (tako sam videla da je neko napisao na burek forumu).

Завршио? :roll: Па није умро, жив је хвала Богу! Ко зна шта ће још лепо да му се деси у животу и каријери... :wink:
 
Da, izvinjavam se, hvala Bogu sto je ziv, ali ne smesi mu se nikakva karijera. Sve je tu nekako sumnjivo slucaj 4 puta pokrenut....mislim, pucao u odbrani a sledi mu kazna od 13 god zatvora...pucao u odbrani, a ispalio 13 metaka...ko ce ga znati...
 
sjajan glumac i sjajan frajer.
strasno je to sto mu se desilo...a cula sam da su njega i brata u tom kaficu ta dvojica ubijenih mladica toliko maltretirali da je on nazalost bio prinudjen da se tako odbrani..nazalost.
na sudjenju je postavio pitanje sudiji na koje nije dobio odgovor:`do koje mere covek treba da trpi da bi smeo da se brani`..
 
ON nije srpski glumac! rodjeni je crnogorac(rodjen je u Cetinju) i najboli prijatelj mog ujaka iz djetinjstva!gledala sma ga na slikama i nista ljepse nisma vidjela...kazu da je bio zvek momak!
desilo mu se sto mu se desilo nije trebao pucati al eto morao je i NIJE!vidio je da mu batinaju brata i pucao je......
on je sada u usa zivi i radi malo se zna o njemu.......a brat mu zivi u crnoj gori bas ga je moja mama srela prije neki dan na ulici i lijepo su procaskali:)
kazi sasto me ostavi...srce ispuni tugom...kazi zasto zaborav ljubav tu nasu ti:)
 
on kao javna licnost nije odlezao punu kaznu jer ipak je on Zarko Lausevic koji je tako mlad postigao ono sto neki nisu do vijeka....zataskala se rupa u zakonu i tako bi iblo sa bilo kojim poznatom licnosci i neka su ga pustili zao mi je te momke al da nije on Taj Zarko Lausevic nebi ga ni maltretirali
 

Back
Top