Ja sam imao mogucnost mislim imam mogucnost da se skolujem u Turskom koledezu Jahja Kemal Skoplje, cija je diploma svetski priznata, cija je skolarina preskupa, i gde se predmeti izucavaju ne Engleskom jeziku. Pokretanje ove teme me je navelo stanje u skolstvu u drzavama bivse yuge. Pretezno u Srbiji i Makedoniji (posto zivim u obe istovremeno).
Mislim da je skolstvo ovde dosta razvijenije nego u USA na primer, posto i sam cu biti u USA za godinu dana. Moji prijatelji koji su se odatle vratili su mi rekli ovo: Maxi, secas se sta si ucio u 6 razredu osnovne, e pa to sada ameri uce i 3 god gimnazije.
Tako da za ljude mislim ucenike nasih kapaciteta zapadne skole su vetar i magla.
Svi od onih koje znam su uzeli 3 i 4 godinu u jednoj godini, to sto pojedinci sanjaju na zapadu.
A kada razmislimo kakva je zapadna sila... blah.. dodje mi da se smejem. Pitam se kako mogu debili da haraju svetom... Novac, novac, novac...
Kao sto jedan, meni veoma drag, covek voli da kaze: Tamo su ti generacije ovako nastrojene: Jezik (English), Informatika, McDonalds. Veoma tacno! A sta oni znaju o opstoj kulturi. Secam se jedne konferencije za stampu kada je jedan vojnik sa dosta cinova USA rekao da ne zna gde se Kosovo nalazi!
Skola u kojoj sam trenutno radi po americkim principima skolovanja a po turskim principima disciplin. Mislim da je ovo dosad najteza kombinacija. Ustajanmje 6, Od 7 do 4 popodne skola (blah...) Od 4 - 6 izlazak (ako dobijes dozvolu izvrsnog direktora skole) od 8 - 9 casovi, 10:00 krevet... Eto mog zivota u skoli... Pa sada sami sudite kako je meni...[/quo

Cao!Evo ja sam se preselila u USA ovog leta.Sad sto je normalno idem i u njihovu skolu.Znas kako,ovde imas razlicitih skola,neke imaju neke titule"Blue Ribbon"kao i moja,i to su ti kao neke najbolje i teze skole,ali znas sta ovo ovde sto se radi,ma to je sve prosto ko pasulj.Kad sam dosla na cas matematike i kad mi je nastavnik postavio zadatak 2x+8=16(to sam ja sad lupila brojeve,ali taj smisao zadatka)ja sam pocela da se smejem.Daj reko ljudi sta je ovo,pa ja sam ovo radila u 5 razredu osnovne,a sad sam 9.Za testove otkako sam posla u skolu nisam ni jednom uzela da vezbam,ni jedan jedini zadatak,a skoro sam najbolja u razredu(mislim na matematiku).E sad imas ti stepene kao npr. algebra 1,geometrija i algebra 2,i tako imas jos iz nekih predmeta.Bila sam na geometriji ali su me za*li do daske,kao ono "sad u pocetku zbog jezika je najbolje da ti pocnes od algebre 1 posto u geometriji moras puno da koristis engleski i da objasnjavas ta sr*"bla,bla,ali bila sam otprilike 4 casa na geometriji i da ti kazem da mi je i to bilo prelagano,ali sta cu moram ih slusat.A da ti iskreno kazem sad mi je i bolje da imam to posto ne moram da ucim nista i mogu da se posvetim samo engleskom.Ima jedan problem:US ISTORIJA!To mi je malo nezgodno jer ja nikad u svom zivotu nisam ucila nista o Americkoj istoriji,zato mi je sad malo tesko,ali i to slabo ucim a ipak ima B(to je 4)sto je SUPER!
Oni ti dosta traze van skolske aktivnosti,kao one sekcije,sport ili sta vec hoces,ali moras biti uclanjen u bar 2 kluba,jer ako imas dobre ocene a nisi ni u kakvom skolskom timu ili klubu,ocene ti nista ne vaze!Mislim to je tako u mojoj skoli,ali ja mislim da je i u drugim tako ali nisam sigurna.E sad zavisi gde ces ti doci i u koju drzavu,jer ima razlike i u gradovima a da ne pricam o drzavama,ali sve je lako?Ako budes isao u "Blue Rebbon school"to ce ti biti dobro,jer kad se upisujes na college prednos imaju ucenici iz tih skola,ma za mene ti je sve to isto s*,sve je prosto ko pasulj,jos ako si odlican ucenik(posto sam ja bila)ma nema problema,samo uzivaj i uci engleski,ali ti eto kazes da ti je nastava na engleskom,onda nemas problema.
Eto ja sam ti rekla iz iskustva,i meni je sve lako a ti ces videti kako ce ti biti.Pa nam javi!OK?A gde trebas da ides?

P.S.Sto se tice duzine trajanja nastave,to je malo zamorno!Svaki dan imam po 9 casova i nastava je od pola 8 do 2:15
Pošalji link