windows 98 ne startuje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

snejks

Elita
Poruka
17.871
Ovako , bio sam danas na putu i u prolazu poseti jednoj mojoj veoma dobroj poznanici . Ona mi se požalila da komp njene ćerke neće da radi , pa kao da pogledam samo , pošto ću sledeće nedelje opet ići na tu stranu u posetu . Ovako startovao komp krenuo windows 98 da se ućitava , ( hard je neka šklopocija koja zuji i trese se s tim da ovakvi znaju tako godinama da zuje i da im ništa ne fali ) i on mi daje listu izbora za startovanje računara s tim da mi odmah daje ponudu da idem u safe mod ???? , kada pristanem pojavi se slika windows 98 hard nešto zuji , otvara mi se poruka u dosu "Windows Protection Error , now is safe to turn of your computer . Pres any key " , stisneš dugme i komp se ugasi , ponekada mi ne ispiše ni celu poruku . Pomislih da je hard disk crkao prvo , međutim u comand prompt me je pustio bez problema i odradio mi je "dir" sa hard diska i "scandisk" takođe pa sam odbacio tu mogućnost jer se hard pokreće, Pitanje je zašto je to uradio ima li neko od vas možda neku informaciju o takvoj vrsti virusa ili je jednostavno samo windows pukao ? Sledeće nedelje ću ići kod nje opet za vikend pa ću da ponesem ceo set cd-ova za instalaciju pa ču prvo probati da spasem šta se spasti može . Za komp sam ustanovio da može bez problema da nosi xp pa će to i da dobije na kraju krajeva :)
 
Gz vidiš iznenadio sam se od šklopocije koju je ona meni opisala mašina ima AMD procesor na 866 mhz i koliko sam video sva tri slota za RAM memoriju su joj popunjena , grafika 32 u PCI klasičnom slotu a AGP slot zvrlji prazan jedino joj je hard disk označen meni sasvim nepoznatom oznakom ?????
 
Hm zbillja zanimljiv problem. Nego, ako budesh se bakcao sa tom sklopocijom dalje, moj ti je predlog da na njemu stavish 2000 - ku OS. Svojevremeno dok sam se i ja zezao sa tim stvarima pre, tako sam radio.
 
Razmisliću o 2000 mada mi se ona ne sviđa , jednostavno nije za običnog usera , drajveri za windows 2000 znaju da ratuju sa igricama i programima i da jednostavno neće da rade , jer priznajmo ona nije ni namenjena igranju igrica a tu se ipak radi o deci koja komp koriste za sve i svašta, razmišljam i da vratim i 98 ili da stavim ME nego nisam siguran da ću moći da iskopam drajvere za tu matičnu ploču i za komponente koje su zabodene u nju , od 5 PCI slotova 4 su pune a mesto 5-oga je prekriveno sa kulerom od grafičke kartice . A cd-ovi za njega pitaj boga gde su :) , a i problem mi je daljina ( preko 100-km ) , naravno ako ništa ne urade do moje sledeće posete . Dobronamerno sam joj preporučio da uzme jedan noviji hard disk i kada odnese komp do servisa da joj ga ugrade nek joj instaliraju i Windows .
 
Zato ti i kazem da ti je mozda bolje reshenje da stavish 2000. Ti dobro znash da ako stavish na taj rachunar 98 ili (nedaj Boze) Milenijum, da si sebi potpisao smrt. Iz razloga sto su to dva nestabilna operativna Systema. Znash dobro da 2000 sama po sebi posle instalacije windows-a sama pronadje drajvere za tu krshinu i instalira ih na njemu, dakle tvoje je jedino da instalirash system. Dok bi se kod 98 ili Milenijuma dosta zezao sa pronalazenjem drajvera za tu konfiguraciju, pa onda driverquide pa gubljenje nepotrebnog vremena za skidanje drajvera. Ako je zbog klinaca predvidjen komp, moj ti je i dalje predlog da stavish 2000, jer pre svega stabilniji je od ova gore dva napomenuta isto tako sigurno ce ga koristiti pomalo i za internet, i sigurno nebi pustio 98 ili milenijum da ide na internet, jer bi u roku od 3 dana opet dolazio da ga popravljash a znash i sam zbog chega.

Samo nisam dobro razumeo koja je konfiguracija u pitanju, pretpostavljam da je neka koja nemoze da izgura XP. Ako ima vec 100 km do nje, ja sam to reshavao na drugachiji nachin. Recimo ponesem kutiju sa usb hard diskom. Nakachim prebacim podatke, format c: /q vratim podatke i tako sam sve brzo mogao da odradim.
 
Ovako , Windows 98 je bio na njemu skoro 5 godina i radio je bez problema , s obzirom da je od početne konfiguracije malo šta ostalo, ubačena je PCI grafika sa 32 MB, zvučna kartica, modem i mrežna, SVI slotovi za SD ram su joj puni (sva tri komada) i ako se nevaram ima preko 640 MB a procesor AMD preko 800 mhz , e zato bih ja radije gurnuo xp sp2 na njega jer sam ubeđen da može da nosi .
 
E pa onda je druga pricha, onda si vec zavrshio pola posla sto se tiche toga. Isto bih uradio kao sto si ti napisao, stavio XP SP2, i pogasio efekte i dodatne sitnice koje im netrebaju zarad vece kolichine memorije i snage procesora za ostale programe. Ja sam recimo pre, kada sam se zanimao sa time, ljudima koji su imali slichne konfiguracije, a koristili malo zahtevnije programe u svome radu sa takvim konfiguracijama, bez razmisljanja stavljao 2000 - ku, dosta je dobar system, i kad god sam imao prilike, stavljao sam ga na slabije mashine, nikad nisam imao problema sa njime. Mada tu je sada XP nemash razloga da ga ne stavish.
 
Ovako cela priča se završila na sledeći način :
Izgleda da se zbog hard diska pregrejavao ceo komp . Uzeli su nov hard od 80 giga , njega sam ubacio juče i particionisao i preformatirao , pošto nisam bio baš u sve siguran , operznošću sam gurnuo XP sp2 i stavio na njega Komp definitivno ima 640 MB sdram-a , i procesor na 800 mhz AMD , neku Vodo 3 grafičku u PCI slot . Diže xp kao metak ( brže nego moj novi komp sa sempronom na 2800+ ) . a stari hard je ostavljen da sačeka neka bolja vremena jer nije imao ništa bitno za spasavanje po rečima ukućana. :)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top