Hussari?

joca111

Aktivan član
Poruka
1.725
Da li neko zna da mi kaze nesto vise od onoga na wikipediji o njima, posebno mislim na one pve hussare, Srbe u Madjarskoj!
Nisam znao da su po poreklu to cisto nase jedinice, samo su Srbi bili u njima u pocetku, cak je i rec od reci gusar poreklom! :)
Nije istina da su ovo nasi Srbi prodali pricu, vec sam nasao vise stranih izvora, ali su svi skrti!
 
Husari (od mađ. huszarok), javljaju se, kao teška konjica, u drugoj polovini XV veka u Mađarskoj. Ime im je najverovatnije nastalo iz poziva Matije Korvina po kojem se sa velikih imanja svaki dvadesetu (husz - 20) imao slati konjem, kopljem i oklopom na tri meseca u vojsku.

Nešto kasnije Poljaci formiraju Husare od najbogatijih feudalaca koji nose oklope a naoružani su sa krivom sabljom, dugim macem i bojnim cekicem.

U tridesetogodišnjem ratu 1618-1648 Husari se počinju ubrajati u neregularnu laku konjicu koja se isticala izviđanjem, prepadima i gonjenjem. Posebno su se isticali Husari poreklom iz Vojne krajine koji su se pod imenom Hrvati zbog svoje efikasnosti pročuli u celoj Evropi i stupali kao najamnici u vojske drugih država.

Kako su Husari bili efikasni u ratovima protiv Turaka, Austrija 1688. obrazuje prvi regularni puk a u XVIII veku obrazuju se pukovi u Hrvatskoj, Slavoniji i Banatu.

Od doseljenih Srba u Rusko Carstvo tokom XVIII veka formirani su novi pukovi.

...

Izvori su francuska, nemačka i ruska literetura.
 
Hvala, ovo je zaista novo!
A reci mi jel ima nesto o tome zasto su nosili krila u Poljskoj i da li znas nesto o prici da su prvi Husari bili Srbi doseljeni u Ugarsku nakon Kosovske bitke!
Zanimljivo mi je to i mislim da je istina zato sto na wikipediji uopste nema na srpskom clanak, znaci da su neki "englezi" napisali da su prvi husari bili Srpske izbeglice i u jos nekim izvorima sam ovo nasao!
Mozda se misli i na te iz Vojne Krajne, to su bili Srbi , zar ne , izbegli prd Turcima, mozda na njih misle?
 
Hvala, inace , krila su Poljacima navodno koristila za pomoc u borbi sa Tatarima , koji su valjda imali one biceve!
Po drugoj teoriji ona su ispustala u trku jake zvuke koji su plasili neprijateljske konje, ali nisu njihove! :)
 

Back
Top