Zamena ventilatora

mezzano

Zainteresovan član
Poruka
438
Izvinjavam se moderatorima sto pokrecem slicnu temu kao i prosli put ("ventilator na napajanju je postao bucan"), ali ta tema je zakljucana, pa ne mogu tu da pitam ono sto me interesuje. Naime, na napred navedenoj temi su me savetovali da zamenim ventilator, pa sam se raspitao po radnjama i video da ventilatori nisu uopste skupi (200-400 dinara), i odlucio da to i uradim. Prvo sam odlucio da kod otvorim napajanje da vidim kako je povezan ventilator, i kada kupim novi da ga zamenim. Ali sam se neprijatno iznenadio kad sam, posle 10-ak minuta trazenja nacina da otvorim napajanje, otvorio isto. Video sam da su zice koje koristi ventilator za sopstveno napajanje smesteni zajedno sa zicama kojima napajanje salje struju komponentama, i uz to, suprotno od onoga sto sam se nadao da su te zice zasrafljene tamo gde treba, da su zalemljene. Zakljucio sam da zamena ventilatora nikako nije posao koji moze da obavi laik (kao sto sam ja), vec neko dosta iskusan na tom polju. Interesuje me koliko je, uopste, bezbedna ta zamena i nece li se slucajno kvalitet napajanja (koje je ionako loseg kvaliteta, poreklom od naslednika Ming dinastije) smanjiti.
 
:) Ja kada sam menjao ventilator prvi put u životu , kupio sam ventilator za napajanje , otvorio kućište , skinuo napajanje i otvorio ga i video da su žice zalemljene za pločicu, uzeo sečice i cvikovao žice. Pažljivo postavio novi ventilator i ostavio žice da vire spolja sve zašrafio i vratio natrag prikačio a žice direktno na izvod od napajanja nakačio (obično se kupuje sa već postojećim priključkom u 99% slučajeva). Posao za pola sata i manje :)
 
Tzar:
400 din + strucnjak > 900-1000 din kolko kosta napajanje

Mada ne znam ni zasto uopste menjas - da li si probao sa ciscenjem?

dali si ti normalan ???? 1000 din napajanje, da ali ono iz MING Dinastije na kome pise 300 W a ono u stvari nema ni pola od toga !!! (normalno napajanje kosta oko 40 E )
@ mezzano ako ces da menjas napajanje kupi neko normalno
 
Otvorio sam ga sa namerom da ga ocistim, ali mi se cini da on nije (toliko) prljav. Jeste, bilo je malo prasine, to sam ocistio (na ventilatoru od procesora je bilo duplo vise, pa je radio normalno), ali i dalje je nastavio da "brnci". to se desava na periode, pr. 5-6 sati radi normalno, a onda pocne brrrrrrbbbbbbbrrrrrrrrrrrrrrrr,,,,,,, , pa se desi i da sam od sebe prestane, a kad se iznerviram, ili ga ugasim, ili ga malo "cvrknem", pa nekad prestane da bruji, a nekad ne. Ja sam racunao da ventilator kosta 250-300 din, i majstor 200 din , pa da prodjem sa 500. Inace, ne nameravam da kupujem novo napajanje, a i kad bih kupovao, sigurno ne bih uzeo ovakvo isto, nego neko kvalitetnije.
 

Back
Top