Intuicija???

sevilja

Iskusan
Poruka
6.145
Poseduje te li je?
Kako je objasnjavate?
Veruje te li, uopste, u njeno postojanje?


P.S-neurolozi je objasnjavaju kao vrstu zakljucivanja na osnovu predhodnih iskustava,koje moguce samo coveku sa visoko razvijenim centralnim nervnim sistemom!!! ;)
 
Intuicija ili 6o culo (dakleM pored vida, sluha, ukusa, mirisa i taktilnih cula) je nesto sto zivotinje poseduju. Mozda se taj izuzetno razvijeni mozak odnosio na "razvijenije od ganglija", ali mene cak i baka ucila onome da "pacovi beze pred poplavu" , onda zivotinje se uznemire pred zemljotrese... to je intuicija.
Ili ti pricak o prekogniciji?
 
webhanuma:
Intuicija ili 6o culo (dakleM pored vida, sluha, ukusa, mirisa i taktilnih cula) je nesto sto zivotinje poseduju. Mozda se taj izuzetno razvijeni mozak odnosio na "razvijenije od ganglija", ali mene cak i baka ucila onome da "pacovi beze pred poplavu" , onda zivotinje se uznemire pred zemljotrese... to je intuicija.
Ili ti pricak o prekogniciji?


Zivotinje beze pred poplavu ili neke prirodne katastrofe zato sto imaju razvijenija cula od coveka.U slucaju koji si navela u pitanju je ekstremno razvijeno culo sluha.A npr. pas ima oko 20 milijardi mirisnih celija za razliku od coveka koji ih ima oko 3 miliona.
Mislim da se to ne bi moglo podvesti pod intuiciju.
 
imam intuiciju i uvek je poslušam.
naj izraženija je oko dolaska mog muža kući sa posla:lol:
ili njegovog telefonskog poziva.
ili ni to nije intuicija?
 
intuicija nema veze sa zivotinjama, svi ljudi je manje vishe imaju i jeste neka vrsta zakljuchivanja pre svega, to je po meni kao rezultat neke statistike, nekih pravilnosti koje smo uochili tokom zivota, s tim da nismo bash u stanju da te uzorke statistike definishemo i da se setimo svih tih situacija, pa se to pojavljuje kao osecaj. Tako da mi se chini da je imaju oni koji pre svega su u stanju da prepoznaju kljuchne stvari u nekom dogadjaju, da znaju shta je to shto je presudilo, a to svakako ima veze sa inteligencijom
 
Sustina intuicije je da razum i osecanja deluju zajedno, cak bih rekla svesno i nesvesno. Ako je neurolozi objasnjavaju kao vrstu zakljucivanja na osnovu prethodnih iskustava (ali ja bih dodala, ne samo iskustva pojedinca, vec i kolektivnog iskustva, sve je to zabelezeno u nasim mozgovima), svako nase iskustvo je obojeno osecanjem, ovakvim ili onakvim. Ako svest ne pamti, nesvesno pamti po osecanju i salje "impuls" kojeg postajemo svesni, a koji uglavnom nije bas jasan onome kome se javlja.
Ako bi ovo bilo tacno, to znaci da je intuicija nadmocna u odnosu na razum. Dobro, ne kod svakog pojedinca "samo coveku sa visoko razvijenim centralnim nervnim sistemom".
I sad mi pade na pamet ono da zene imaju razvijeniju intuiciju od muskaraca, sto je neosporivo, verovatno zato sto je zanemaruju i daju prednost razumu. :razz:
 
Intuicija je nas "nesvesni razum". Razvijena intuicija je jedan od uslova emocionalne inteligencije. Naucno je dokazano da sva ljudska bica mnogo vise odluka donose na osnovu intuicije i nesvesnih signala i poruka nego na osnovu logike. Cak do 80%. Naravno, velika vecina smatra da sve odluke donosi logicnim razmisljanjem jer nije ni svesna snage sopstvene intuicije.
Po mom misljenju intuicija ne proizilazi iz zbira nasih dosadasnjih iskustava kao pojedinaca ali kolektivno iskustvo je jedan od njenih temelja.
 
Ne znam ni šta je to... Deluje mi kao fora sa usmrdelom voćkom, koju ne biste jeli? Što potvrđuje ove neurologe, iz naslovnog...
Nije teško primetiti da nam je lepo sve što je zdravo, ukusno sve što nam je u momentu potrebno...
Što se tih vremenskih promena tiče... Mislim da je potrebno doživeti zemljiotres, da bi ga čovek posle mogao "predosetiti".
Recimo, namrčilo se nebo na specifičan način, mozak to pamti i šalje signal neki sledeći put da nešto nije u redu, što izaziva uznemirenost... Ni kokoš ne zna zašto skriva jaja, ako se raskvocala. Ali radi to.
 
Da imam izuzetno izrazenu intuiciju ali mi je trebalo mnogo da naucim da je slusam i razumem. Nekada mi je lakse zbog toga, a nekada mi je uzasno tesko jer unapred znam kako ce se nesto razvijati i pokvari mi ono uzivanje u neznanju.
 
Imam vrlo izrazenu intuiciju. Ona mi je kao dajmonion, osluskujem je i vrlo cesto se pokazuje, cak i kada razumski argumenti sugerisu neki drugi prilaz problemu, da je inuitivni ona prava smernica. Telepatijom bih nazvala to sto uglavnom znam ko zove kada telefon zvoni, sto ako zelim da mi se neko javi intenzivno mislim na tu osobu dva-tri dana.
Takodje, moja maman uvek oseti kada mi je neki los trenutak (kojeg bih htela da je postedim) i tada mi se obavezno javi.
 
ja mislim da nemam izraženu intuiciju. Kažu da neke žene u trudnoći osećaju da li nose dečaka ili devojčicu. Ja, recimo, nisam imala pojma, niti bilo kakav osećaj, samo želju da bude dečak:D .

Nisam primetila da imam intuiciju ni u nekim drugim stvarima, kao kod rešavanja važnih životnih pitanja i donošenja važnih odluka. Samo racionale.
 
Ja imam fantasticnu intuiciju!
Slusam je ,uglavnom.
Znam da bi sad neki psiholog rekao da je koriscenje intuicije posledica nerazvijenosti logicke sfere,ali mislim da nije tako.
Eto,npr. izrazit sam logicar,a opet,zakljucujem da intelektualna analiza samo pomaze da sagledamo mogucnosti za resavanje nekog problema.Intuicija nam pruza mogucnost da ''osetimo'' koji bi od mogucih nacina za resavanje problema bio sa najboljim ishodom.Tako je bar kod mene.
 
Ja osetim, ali nekako ne umem da taj osecaj smisleno koristim. U stvari kad zelim da u vezi necega koristim svoju intuiciju nekako mi se nista ``ne javlja``. A ponekad, nicim izazvan, neki osecaj se javi...
 

Back
Top