Slobodan B. Medojević: Crnogorska narodna nošnja
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Slobodan B. Medojević: Crnogorska narodna nošnja

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  50
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Slobodan B. Medojević: Crnogorska narodna nošnja

  Слободан Б. Медојевић: Црногорска народна ношња


  Народи средњег вијека, слободни народи посебно, у процесу етногенезе, више или мање значаја придавли су својој ношњи (националној одори). Ношња је била важан сегмент спољашње идентификације. Она је била знак распознавања, оличење националног идентитета, оличење социјалног или друштвеног статуса... Црногорска народна ношња спада у најскупље народне ношње на свијету. Разлози за то леже у златовезу и у коришћењу најквалитетнијих и најскупљих природних материјала. Начин израде прилично је компликован и захтијева посебно знање и врхунску вјештину, као и незаобилазну умјетничку избрушеност израђивача ношње. Поред свега наведеног, занимљиво је, да је црногорска народна ношња према својој генези, једина ношња на свијету која је за „узор“ (модел) узела „званичну“ одору своје династичке породице, њене властеле!
  Црногорска народна ношња има повијест дугу преко пет вијекова! Настала је, како се основано петпоставља, за вирјеме владавине црногорске династичке породице Црнојевић тијеком XV вијека. Ношња је, претпоставља се, у почетку била ношња династије Црнојевић и њихове властеле. Академик Радослав Ратковић сматра да је поријекло црногорске народне ношње са Крита, а да су је у Црну Гору донијели црногорски поморци. Упамћено је, да је 1496. године, приликом посјете Венецији, Ђурђе Црнојевић пошао свечано одјевен: „ala Greca“ – што у приличној мјери потврђује тезу академика Ратковића, да је ношња Црногораца имала своју прапостојбину на Криту! По нестанку династије Црнојевић, дио властеле Црнојевића наставља традицију ношења раскошне црногорске ношње и у новом – новонасталом времену Принципата и Владиката, које је обиљежила константна борба за очување црногорске слободе!
  Магистар Зорица Мрваљевић сматра да ношња Црнојевића „постаје изражен духовни ослонац новога састављања заједнице, самопоистовећења и поисторођавања “. Црногорска властела, која је црногорску ношњу сачувала, кроз њу експонирајући свој „изгубљени “ друштвени статус, постаје чува традиције и један од иницијатора настављање исте, како мр Мрваљевић тврди „у новим и тегобним околностима долази до „војничке демократије“ и општецрногорског збора, ђе се потенцира равноправност“, тако да новонастала ситуација изједначује сталеже и брише хијерархијске границе, намјетнувши тако заједнички систем вриједности у који су били инкоппорирани и кметовски и властелински сегменти организације друштва које је у константном рату и опасности. Црква као главни насљедник династије Црнојевић подстиче општу жељу и тежњу, да се посједује „ношња Црнојевића “ и да она у што већој мјери уђе у све црногорске домове! Тако је, једноставно, силом околности, црногорска властелинска ношња постала народна ношња!
  У XVI вијеку, југоисточна Европа у цјелини, осим Црне Горе, робује Турској, која је осим својих културолошких норми намјетнула и норме облачења које су захтијевале препознатљиву лојалност „раје“. Раја је морала носити скромне хаљине, црних и модрих боја, без истицања било каквих детаља. Оштро су забрањивана одијела јарких боја, позлата на одијелима и материјали као што су кадифа и скерлет!
  Занимљиво је, да је за провокацију сматрано и ношење накривљене капе! Такав однос турских освајача према свом робљу „натјерао“ је Црногорце на инат! То је био још један у низу разлога, да поносни и слободни Црногорци, управо чувањем раскоша и наглашавањем колорита и богатства своје ношње, покажу свој статус, своју слободу и свој пркос тада највећој империјалног сили у Европи! Са више или мање успјеха, Црногорци су успијевали да се „одрже“ обучени у складу са традицијом. У недостатку материјала или средстава за њихову куповину, Црногорци су некада комбиновали дијелове црногорске традиционалне ношње са дијеловима које су израђивали од сукна или других сродних материјала! У истом положају била је и бивша властела, дијелећи тако стање опште нијемаштине у црногорској држави. Ипак се у доброј мјери чинило све што је било могуће, да се «цјелокупна» црногорска народна ношња прикаже на свадбама, сахранама, народним и главарским зборовима, црквеним саборима и сличним манифестацијама, када се кроз ношњу у доброј мјери очитавао и материјални статус власника. Водило се рачуна, да се младожење, а посебно удаваче, опреме са што више «оригиналних », дакле аутентичних квалитетних дјелова – парчадима свечане црногорске ношње. Не ријетко је заробљена ношња, коју су Црногорци отимали од Турака, коришћена за израду црногорске ношње. Заробљени дијелови турске ношње некада су јавно ношени као знак пркоса турском непријатељу и као знак личног јунаштва, чак и у непромијењеном облику! Када се у вријеме Петра I и Петра II значајније поправља материјални положај становништва Црне Горе, поново се враћа комбинована сукнена и свечана црногорска ношња, тако да у свакодневном животу преовлађује ношња са више сукнених детаља, а у свечаним приликама експонирају се свечани детаљи ношње.
  Poslednji put ažurirao/la Svetopelek : 30.10.2006. u 20:51 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  19.04.2006.
  Poruke
  50
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano ........................nastavak.................. ........

  У вријеме књаза – краља Николе I Петровића, црногорска ношња достигла је у изради толико наглашену раскошност да је вријеђела некада и више од цијелог имања власника ношње, због пријестижа и наглашене потребе експонирања – нарочито свечане ношње и због жртвовања Црногораца до те мјере, да се по сваку цијену куповала свечана ношња из различитих азлога. Књаз – краљ Никола I је у једном периоду чак и забранио такав и толики раскош – у чему само дјеломично успијева. Ношња се и даље носила у свом најраскошнијем издању, што је постао тренд у готово свакој црногорској породици – тренд који реално није било могуће сузбити.
  Црногорска ношња је кроз више од пет вијекова свога постојања имала своју генезу, и од оне претпостављене, прве „критске “, до данашње, десиле су се приличне промјене. Музејске збирке у доброј мјери прате ту генезу, као и умјетничке слике, бројни описи и етнолога, нарочито у XIX вијеку. Посебан куриозитет је генеза црногорске ношње у дијаспори.
  Прва црногорска дијаспора у Пероју у Истри, сачувала је неколико примјерака женске црногорске ношње. Два позната примјерка чувају се у Хрватским музејима и представљају прави етнолошки раритет! Познато је да је приликом једне посјете Истри црногорска принцеза и италијанска краљица Јелена (кћерка црногорског краља Николе I Петровића), супруга италијанског краља Виктора Емануела III Савоја, уприличила један формалан, али врло топао и брижан сусрет са Црногорцима из Пероја, који су је посјетили управо одјевени у црногорској „перојској “ народној ошњи! Генеза црногорске народне ношње, која живи већ више од 5 вијекова, била је динамична.
  Ношња Црногораца преживјела је бројне модификације, које је некада изазивало стање у друштву и социјална слика Црне Горе, која није увијек била сјајна, као и азни други фактори чији обриси и данас ките и уљепшавају црногорску ношњу. Опсједнути њеном љепотом велики су је опјевавали, а мали јој завидјели. Чувени хрватски сликар Влахо Буковац на својим платнима је пронио црногорску славу и љепоту кроз бројне портрете чланова династичке породице Петровић – Његош и великана Црне Горе тог времена и кроз црногорску ношњу чијој се љепоти дивио и за коју је 1886. године израдио студију, као свједочанство комплексности једне такве народне одреднице каква је ношња. Његова студија садржи детаљан нацрт свих дјелова ношње као и материјал од кога је израђена и боју у којој се најчешће јавља! Описе црногорске ношње у дијаспори срећемо често.
  Овом приликом навешћемо један детаљан опис који је дао Радивоје Рашко Денић из Медвеђе, а тиче се изгледа црногорских колониста који су Горњу Јабланицу почели насељавање још 1879. а завршили 1912. године. Сачувани опис из 1887. године гласи:
  „Црногорци, људи одјевени са црвеном чојом џамадани, са токама на прсима, на глави црногорске капе са амблемима НI. Извезено позлаћеним жицама, доље плаве димије, а на ногама бијеле докољенице, преко средине појас и силав, а за силавом црногорски леворвер, звали су га левор, а поврх свега свитна туњина од фине бијеле чоје.“
  У овом опису ријеч је о Црногорцима који су поглавито били економски исељеници и што се према љепоти и вриједности њихове ношње не може закључити! У вријеме Првог свјетског рата, како пише мр Добросав Ж. Туровић у студији „Горња Јабланица кроз историју “, Црногорци (у Горњој Јабланици, прим. аут.) су жељели да имају радионицу црногорског одијела у Медвеђи, али им то власти нијесу дозволиле .....
  Црногорска народна ношња данас је само фолклорна баштина, али и важан етнолошки и етнографски печат – траг који је немогуће избрисати. Црногорска дијаспора је како видимо дуго била експонент и ризничар црногорског фолклорног блага.
  Да ли ће то успјети и данашња дијаспо а стара близу 60 година, у Војводини нарочито, показаће вријеме које је најбољи судија. До тада с поносом погледајмо у своју ношњу, јер је у њој уткана наша народна душа, наша прошлост и наша будућност – за оне који ће знати читати њене поруке!

 3. #3
  Zaslužan član Šakal (avatar)
  Učlanjen
  12.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Palata Pravde
  Poruke
  17.418
  Reputaciona moć
  241

  Podrazumevano Re: Slobodan B. Medojević: Crnogorska narodna nošnja

  [font=Verdana]Hm...najzad nešto normalno...:shock: [/font]

Slične teme

 1. Da li su dimije Srpska nošnja.
  Autor kaai79 u forumu Politika
  Odgovora: 97
  Poslednja poruka: 16.01.2011., 19:47
 2. Zna li neko cija je ovo narodna nosnja?
  Autor podgorickimali u forumu Istorija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 24.01.2009., 22:51
 3. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 09.10.2008., 14:17
 4. Narodna 1.
  Autor Filibus u forumu Filozofija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.05.2004., 22:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •