ĐETIĆI SE UZDAJU U VATERPOLISTE

Crnogorci traže hitan prijem u MOK, prve medalje očekuju u bazenu


Crnogorski olimpijski komitet (COK) zatražiće hitan prijem u Međunarodni olimpijski komitet (MOK), pošto su građani na referendumu odlučili da Crna Gora bude nezavisna država. Takav stav COK odavno je poznat, a formalno će biti potvrđen na skupštini koja treba da se održi najkasnije za 30 dana.

Na sednici Predsedništva COK, održanoj 10. maja, od čelnika crnogorskih sportskih saveza zatraženo je da pripreme dokumentaciju i normativu za samostalni prijem u međunarodne institucije. U međunarodnu porodicu sportova do sada je primljen jedino stoni tenis, a od ostalih prvi će najverovatnije biti primljen rukomet.

Naime, Evropska rukometna federacija (EHF) zvanično je obavestila Rukometni savez Crne Gore da će biti primljen u njenu porodicu na sednici Izvršnog komiteta 10. juna u Pragu. Po mišljenju stručnjaka, najveće šanse za dobar rezultat u skorije vreme daju se vaterpolo reprezentaciji Crne Gore. Mnogi čak smatraju da će se Crna Gora boriti za medalju na svim većim takmičenjima. Proces njenog uključivanja trebalo bi da počne već krajem godine, kad startuju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

- Verujem da crnogorske reprezentacije mogu postizati dobre rezultate - rekao je Boro Mračević, direktor Vaterpolo kluba Jadran, koji se poslednjih godina nalazi u samom evropskom vrhu. Mračević je rekao da je Vaterpolo savez Crne Gore pripremio normativna akta u cilju što bržeg prijema u međunarodne institucije.

- Uz to, ponudili smo Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj formiranje regionalne lige - dodao je Mračević.

U Košarkaškom savezu Crne Gore još nisu doneli odluku kakva će liga biti, a čini se da će njegovim čelnicima posao biti olakšan plasmanom Budućnosti u Jadransku ligu. Sekretar saveza Petar Popović kazao je da ne treba žuriti, jer je letnja pauza dobrodošla da se donesu najbolje odluke.

- Srbija je naslednik u svim takmičenjima i bar jednu godinu nećemo moći da se uključimo u njih. To vreme moramo da iskoristimo da se konsolidujemo - kazao je Popović.

Crnogorska fudbalska liga startovaće već od septembra, s tim da će Zeta igrati kvalifikacije za Kup UEFA, koje je izborila kroz Prvenstvo SCG. Liga će brojati 12 ili 13 klubova. I košarkaška i fudbalska reprezentacija Crne Gore, smatraju stručnjaci za te sportove, biće verovatno jača od, na primer, selekcija Slovenije.

Crnu Goru bi u košarci trebalo da predstavljaju Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak, Goran Nikolić, Aleksandar Pavlović, Žarko Čabarkapa, Đuro Ostojić, Nebojša Bogavac, Ivan Koljević, Bojan i Boris Bakić, Savo Đikanović, Nikola Peković, Slavko Vraneš i mladi Nenad Mijatović i Ivan Maraš.

Budući selektor fudbalske reprezentacije verovatno će se osloniti na Mirka Vučinića, Dragoslava Jevrića, Milana Purovića, Branka Boškovića, Ivicu Kralja, Danka Lazovića, Andriju Delibašića, Nišu Saveljića, Nenada i Bojana Brnovića, Marka Perovića, Marka Bašu, Miroslava Vujadinovića, Igora Burzanovića, Rista Lakića.

I odbojkaši Budućnosti nastupiće u Evropi, i to u najkvalitetnijem takmičenju - Ligi šampiona. Budućnost je to pravo stekla kao prvak SCG, a prijava za nastup pre nekoliko dana je poslata CEV. O tome kakvu će ligu odbojkaši igrati još nije bilo reči, s obzirom na to da su Budućnost i Budvanska rivijera neuporedivo kvalitetnije ekipe od svih ostalih u Crnoj Gori.

(BETA)