Crna Gora očekuje saradnju sa Srbijom u diplomatiji


Prva ambasada u BeograduCrna Gora će jednu od prvih ambasada otvoriti u Beogradu kaže za Blic pomoćnik ministra inostranih poslova Crne Gore Dragan Sekulović. Sve će biti stvar dogovora, a Crna Gora je spremna da Srbiji, ukoliko pristane da zastupa naš interes u zemljama gde nismo prisutni, ustupi deo prihoda od konzularnih taksi - kaže Sekulović.

Kako je istakao, ukoliko Srbija to odbije, ponudu o saradnji će dobiti ministarstva spoljnih poslova neke od država u okruženju.

Nezavisna Crna Gora imaće ambasade u svim republikama bivše SFRJ, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Sloveniji, a zatim i u svim susednim državama nekadašnje velike Jugoslavije, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji, kao i u najvažnijim članovima EU i u sedam međunarodnih misija.

Crna Gora će najverovatnije do 13. jula, kada će i zvanično postati nezavisna država, povući 11 ambasadora koji su do sada predstavljali državnu zajednicu SCG u inostranstvu. Odlaskom crnogorskih kadrova ostaće upražnjena neka od najatraktivnijih ambasadorskih mesta u Londonu, Moskvi, Rimu, Briselu, Madridu, Kopenhagenu, Varšavi, Ljubljani, Tirani, kao i pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i pri OEBS u Beču.

Kada će tačno srpski kadrovi zameniti crnogorske još uvek je neizvesno. U Ministarstvu spoljnih poslova SCG niko nije želeo da govori o planu razdruživanja u diplomatiji dok je Milica Pejanović-Đurišić, još uvek aktuelna ambasadorka SCG u Briselu, inače crnogorski kadar, istakla da će povlačenje crnogorskih kadrova uslediti nakon političkog dogovora sa Srbijom ili odmah nakon konstituisanja nezavisne crnogorske države, ili nakon završetka celokupnih pregovora o razdruživanju.

Nakon odlaska brojnih crnogorskih kadrova, osim 11 ambasadorskih mesta, ostaće upražnjene i četiri fotelje generalnih konzula u Sidneju, Štutgartu, Diseldorfu i Bariju, kao i tri mesta pomoćnika ministara spoljnih poslova. Diplomatsko konzularna predstavništva napustiće i crnogorski kadrovi ministri savetnici ambasadora, sekretarice, pa čak i vozači.

- Veliko je pitanje šta će Srbija da uradi. Ukoliko Vlada Srbije proglasi da ministarstvo spoljnih poslova SCG postaje ministarstvo Srbije, onda će Vlada Srbije odlučivati o ambasadorima i povući odmah kadrove iz Crne Gore - kaže Sekulović za naš list uz napomenu da „ne očekuje takav razvoj situacije“.

On je najavio da će Crna Gora obrazovati samostalnu diplomatiju u oko 40 diplomatsko-konzularnih predstavništava, dok će Srbiji ponuditi da postojeća konzularna predstavništva SCG u prelaznom periodu i dalje obavljaju konzularne poslove i za građane Crne Gore, kao i da zastupaju interese poslednje bivše republike SFRJ.

Neizvesno je i kakav će dogovor Srbije i Crne Gore uslediti o podeli 59 ambasada, pet generalnih konzulata, 24 konzulata, jednog kulturno-informativnog centra, tri zgrade na čuvanju i jednog ekonomskog predstavništava, ali se pretpostavlja da se ključ podele krije u ranije dogovorenih 94 odsto za Srbiju i šest odsto za Crnu Goru. Sekulović, međutim, smatra da će Crna Gora buduća konzularna predstavništa otvoriti u sasvim novim zgradama ili već postojećim poput zgrade Vlade Crne Gore u Vašingtonu da ne bi gubila vreme čekajući završetak zvanične podele imovine u inostranstvu.

Ivana Cvetković