Sta je to Evropska Unija?
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Sta je to Evropska Unija?

 1. #1
  Primećen član Macro_ek (avatar)
  Učlanjen
  05.05.2004.
  Lokacija
  PDG
  Poruke
  522
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Sta je to Evropska Unija?

  E ovdje da otvorimo diskusiju... Dajte linkove i druge korisne stvari...!

  Svaki info je dobrodosao!!! 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Poruke
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  EU je krava muzara koja jedva ceka da se CG oslobodi od Srpske okupacije i da brzim gliserima iz Italije prebaci toliko Eura da Crnogorci nece trebati nista da cine no da leze u debelu ladovinu.

 3. #3
  Primećen član Macro_ek (avatar)
  Učlanjen
  05.05.2004.
  Lokacija
  PDG
  Poruke
  522
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  Citat Original postavio Radislav
  EU je krava muzara koja jedva ceka da se CG oslobodi od Srpske okupacije i da brzim gliserima iz Italije prebaci toliko Eura da Crnogorci nece trebati nista da cine no da leze u debelu ladovinu.
  Heheeee! Ali vodi racuna da postoji razlika izmedju crnogoraca i crnogorcica :grin:

  A sad ozbiljno...

  Poslednji put ažurirao/la Macro_ek : 20.05.2006. u 21:26

 4. #4
  Primećen član Macro_ek (avatar)
  Učlanjen
  05.05.2004.
  Lokacija
  PDG
  Poruke
  522
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  Evropska unija je specificna organizacija evropskih drzava - do sada 15 zapadnoevropskih drzava: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grcka, Holandija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemacka, Portugal, Spanija, Svedska i Velika Britanija (sem Svajcarske i Norveske), koja te drzave povezuje na troslojan nacin. Prvo, kroz postojanje i saradnju tri evropske zajednice: a) Evropske zajednice za ugalj i celik (CECA), osnovane 18.aprila 1951.godine, b) Evropske ekonomske zajednice (EEZ), osnovane 25.marta 1957.godine i c) Evropske zajednice za atomsku energiju (EVROATOM), osnovane 25.marta 1956.godine. Drugo, kroz saradnju i zajednicko vodjenje spoljne politike i bezbednosne politike potvrdjivanjem svoga identiteta na medjunarodnom planu, uspostavljanjem ekonomske i monetarne unije, stvaranjem jedinstvenog ekonomskog prostora bez unutrasnjih granica i jacanjem privredne i drustvene kohezije medju drzavama clanicama. Trece, kroz saradnju u oblasti pravosudja i unutrasnjih poslova zajednickim i jedinstvenim uredjivanjem pitanja iz tih oblasti, zakljucivanjem regionalnih multilateralnih, umesto bilateralnih, medjunarodnih ugovora, jedinstvenim resavanjem pitanja prelaska granica u Evropskoj uniji, viza, imigracije, azila, formiranjem zajednicke evropske policije (EUOROPOL) radi suzbijanja najtezih oblika medjunarodnog kriminala vezanog za ratne zlocine, promet oruzja i droge i finansijske malverzacije (»pranje novca«).
  Evropska unija, za sada, nema svojstvo pravnog lica. Medjutim sve tri napred navedene evropske zajednice zadrzale su svaka svoj medjunarodnopravni subjektivitet.
  Jezgro Evropske unije zaceto je Rimskim ugovorima o osnivanju Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za atomsku energiju 1957.godine, a zatim je preko Jedinstvenog evropskog akta 1986.godine politicka integracija krunisana Mastrihtskim ugovorom 7.februara 1992.godine kada je stvorena Evropska unija (Ugovor iz Mastrihta stupio je na snagu 1.novembra 1993). Ugovorom iz Amsterdama od 17.juna 1997.godine (stupio na snagu 1.maja 1999), izvrsene su izvesne reforme u Uniji sa ciljem jacanja saradnje i pojednostavljenja sistema Evropske unije.
  Na zajednickom trzistu Evropske unije uspostavljena je zajednicka carinska tarifa prema zemljama izvan Unije. Trzisnu funkcionalnost tog evropskog prostora obezbezbedjuju cvrsta i stroga pravila konkurencije bez unutrasnjih ekonomskih ili pravnih barijera i uskladjena pravna regulativa drzava clanica. Na tom trzistu clanice Evropske unije proglasile su »cetiri velike slobode« :

  slobodu kretanja roba (uskladjivanje,odnosno ukidanje carina,taksa, kontingenata i drugih robnih ogranicenja),
  slobodu pruzanja usluga (slobodno otvaranje firmi,sloboda preduzetnistva),
  slobodu cirkulacije kapitala (potpuna liberalizacija plasiranja kapitala i liberalizacija tekucih placanja) i
  slobodu kretanja ljudi (slobodno zaposljavanje i vrsenja spstvene delatnosti).
  Od 1.januara 1999.godine u Evropskoj uniji zapocela je treca etapa izgradnje Evropske monetarne unije uvodjenjem jedinstvene evropske valute – evra. U prelaznom periodu od 1.januara 1999. do 31.decembra 2001.godine placanja su mogla da se vrse u evru i u nacionalnim valutama, a od 1. januara 2002.godine u clanicama Evropske monetarne unije banknote i kovani novac denominirani u evru su jedino zakonsko sredstvo placanja. U Evropskoj monetarnoj uniji sada je 12 drzava od 15 clanica Evropske unije (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grcka Holandija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemacka, Portugal i Spanija). Danska i Velika Britanija nisu pristupile iako ispunjavaju uslove ali su zadrzale pravo da pristupe naknadno, dok je Svedska izvan ove monetarne unije zato sto ne ispunjava uslove za prijem s obzirom da nije prilagodila svoje propise Uniji. Inace, preduslov za ucesce u Evropskoj monetarnoj uniji jeste ispunjenje, pre pristupanja, tzv. kriterijuma konvergencije, sto znaci da svaka drzava mora: 1. da dokaze trajnu stabilnost cena, 2. da ne zabelezi preterani budzetski deficit, 3. da dve godine nije prouzrokovala napetost deviznog kursa u Evropskom monetarnom sistemu i 4. da njena dugorocna kamatna stopa bude najvise za 2% visa nego u zemljama sa najstabilnijim cenama.
  Evropska unija je paralelno sa procesom tranzicije zapocela proces finansijsko-tehnicke pomoci zemljama Centralne i Istocne Evrope. Tako je kroz Program pomoci za restrukturiranje privrede u zemljama Istocne Evrope - “PHARE”, zapocet 1989.godine za prvih deset godina iz budzeta Unije angazovano oko 11 milijardi evra, dok ce do 2006.godine iz budzeta PHARE programa biti godisnje raspodeljeno oko 1,5 milijardi evra, kao i dodatnih 1,5 milijardi godisnje za regionalni razvoj i poljoprivredu u zemljama kandidatima za pristupanje Evropskoj uniji. Program PHARE koji je sada usmeren i na jacanje kapaciteta i izgradnju institucija pravosudja i uprave u zemljama Centralne i Istocne Evrope, zajedno sa novim instrumentima za prilagodjavanje poljoprivrede (SAPARD) i jacanje regionalnog razvoja (ISPA) angazovace za period 2000-2006.g. ukupno 22 milijarde evra.
  "Evropa petnaestorice" zapocela je pripremu za svoje prosirenje pocetkom 90-tih godina proslog veka, kada su sa nekim zainteresovanim drzavama zakljuceni sporazumi o pridruzivanju kojima je predvidjen prelazni rok od deset godina za transformaciju i prestrukturiranje privrede i prilagodjavanje drustveno-ekonomskog sistema potencijalnih drzava clanica. Takvi sporazumi su zakljuceni sa Madjarskom (1992), Poljskom (1992), Ceskom (1993), Slovackom (1993), Rumunijom (1993), Bugarskom (1993), Litvanijom (1995), Letonijom (1995), Estonijom (1995) i Slovenijom (1996). Ovih deset zemalja su u medjuvremenu podnele i zahteve za prijem u clanstvo Evropske unije, kao sto su to ranije ucinile Turska, Malta i Kipar. Evropski sporazumi o pridruzivanju u celini su prozeti principima Ugovora iz Mastrihta i postavljaju pred zemlje kandidate niz uslova vezanih za njihovo drustveno i ekonomsko uredjenje: slobodno trziste i reciprocan tretman na trzistu, slobodu preduzetnistva i delatnosti kako proizvodnih tako i usluznih, nacionalni tretman firmi, pravo sticanja svojine na nekretninama na teritoriji zemalja potpisnica i dr. Evropskim sporazumima ne stvaraju se finansijske obaveze za Evropsku uniju, ali se predvidjaju odredjeni vidovi industrijske saradnje kao sto su: zajednicko poslovanje (joint venture), prenos savremenih tehnoloskih znanja (know-how) i tehnicka pomoc.
  Za prijem u punopravno clanstvo Evropske unije potrebno je da zemlja kandidat provede opsezne ekonomske, politicke, pravne i administrativne reforme i uskladjivanje svoga sistema sa zahtevima Unije, sa ciljem uspostavljanja kompatibilnog drustveno-ekonomskog sistema sa trzisnom privredom, pravnom drzavom i demoktarskim sistemom u kom su svi gradjani jednaki pred zakonom i drzavnim organima i u kom se ne samo de jure nego i de facto postuju ljudska prava i slobode.
  Evropska unija je, da bi drzavama zainteresovanim za uclanjenje stavila do znanja svoje zahteve, 1995.godine objavila Kodeks ponasanja , “Belu knjigu – priprema pridruzenih zemalja Centralne i Istocne Evrope za integraciju u unutrasnje trziste Unije” (White paper – Preparation of the Associated Countries of Central and Eastern Europe for Integration into the Internal Market of the Union) , u kom tretira 23 oblasti u kojima treba izvrsiti potrebna zakonska uskladjivanja sa pravnim sistemom Evropske unije:


  1. slobodno kretanje kapitala,
  2. konkurencija,
  3. slobodan promet i bezbednost industrijskih proizvoda,
  4. socijalna politika i zastita,
  5. poljoprivreda,
  6. transport,
  7. audiovizuelne usluge,
  8. zastita zivotne sredine,
  9. telekomunikacije,
  10. direktno oporezivanje,
  11. slobodan promet robe,
  12. javna potrosnja,
  13. finansijske usluge,
  14. zastita licnih podataka,
  15. zakon o kompanijama,
  16. racunovodstvo,
  17. gradjansko pravo,
  18. priznavanje profesionalnih kvalifikacija ,
  19. oblast intelektualne svojine,
  20. energija,
  21.carinska unija,
  22. indirektno oporezivanje i
  23. zastita potrosaca.

  Godine 2004. prijemom novih deset drzava u clanstvo Evropske unije Ceska, Estonija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Madjarska, Poljska, Slovacka i Slovenija,

  "Evropa petnaestorice" postaje "Evropa dvadesetpetorice" cime Evropska unija znacajno prosiruje svoje granice prema Istoku i Jugu Evrope.

 5. #5
  Ističe se pumps (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Lokacija
  3rd Stone From The Sun
  Poruke
  2.338
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  "Evropa petnaestorice" postaje "Evropa dvadesetpetorice" cime Evropska unija znacajno prosiruje svoje granice prema Istoku i Jugu Evrope.

  EVROPA DVADESTETOSMORKE..

  Evropa dvadesetpetorice + Ruminija + Bugarska + BALKANSKA UNIJA (Hrvatska, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija)

 6. #6
  Domaćin Lucca (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Zemlja
  Poruke
  60
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  Vašar taštine

 7. #7
  Aktivan član prof. Grof (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  planinama nidje broja a ravnica po dje koja....
  Poruke
  1.999
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Sta je to Evropska Unija?

  [FONT=Century Gothic]БАЛКАНСКА УНИЈА........., ЗАЈЕДНО СРБИЈА И АЛБАНИЈА ЗНАШ КАДА ?

  КАД СВИЊА ВИДИ НЕБО......[/FONT]

Slične teme

 1. Oli Ren i Evropska Unija pozdravile vladu SPS-DS!
  Autor 999999999 u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 24.06.2008., 23:27
 2. Evropska Unija ili Kosovo i Metohija?
  Autor Fidelito_Castro u forumu Politika
  Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 09.02.2008., 11:45
 3. Evropska Unija
  Autor nemanja_moskva u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 07.05.2007., 14:03
 4. Evropska Unija ukinula WOW
  Autor dodgeme u forumu Video igre
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 02.04.2007., 15:34

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •