Kruženje - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Sfyontull

Kruženje

Oceni ovaj blog
Ovde je sve toliko ogromno, neomeđeno horizontom ili bilo kakvom vidljivom oznakom prostornog prostiranja, haotično pretrpano bez ikakvog smislenog ili posledičnog reda, bez povezanosti ispričane priče, zaokruženosti životnog iskustva, hijerarhije po osećajnoj vrednosti, bez istorijske ili nekakve druge vremenske određenosti. Pomisao da ću možda zalutati prekinuo je napad smeha. Kako da zalutam, kad niti znam gde sam, ni gde treba da budem ili odem? Tumaram između galaksija, zvezdanih sistema sa planetama, mesecima, asteroidima i svim ostalim kosmičkim pojavama kojima ni ime ne znam. Prelivaju se u najneverovatnijim spektrima razlivenih boja, isijavajući usijana isparenja, razigrani i nepredvidivi, ili pak nepomično ledeni u privremeno zaustavljenom pulsiranju. Prepleteni sa njima provlačili su se zemaljski predeli vrveći od divljeg i surovog življa, savane, tundre, planine pokrivene tkivom satkanim od štrkljavih četinara, ravnice gusto načičkane nabreklim listopadnim drvećem, vlagom zaogranute tropske šume, živahan svet sakriven pustinjskim peskom, podvodne bašte i modri putevi, vetrovite visine sa svojim pernatim stanovnicima. Svuda sam sretao ljude, na očekivanim i sasvim neočekivanim mestima, zanesene u nevidljivim čaurama svojih interesovanja, okružene milim stvarima, poznatim prostorijama i građevinama, osvetljene sećanjem na voljene ljude i životinje ili izgubljene u prolazu kao i ja što sam. Na svoje neizmerno čuđenje, povremeno i sa velikim strahom, nailazio sam i na raznorazne stvorove iz mitova, legendi, bajki, pa čak i one koje više niko na zemlji ne pamti.
Smenjivala su se u meni razna raspoloženja: zanesena zadivljenost lepotama što su mi oduzimale dah, radost rađanja novih sunaca, preplašenost raspomamljenim čudovišnim stvorenjima i mrtvo mirnim prazninama morskih dubina i međuzvezdanih okeana, tuga bolesti, truljenja i raspada, ljutnjom obmotana povremena prisećanja na izgubljenost i usamljenost, i napokon, rasplinuta dosada, ravnodušnost u kojoj sam počeo da se rastačem i plutam ka zaboravu. Šta bi sa mnom bilo ne smem ni da pomislim, da se u trenutku nije pojavio prizor koji me je prenuo prepoznavanjem i zgusnuto pomešanim osećanjima, pogled na lica ljudi koje sam voleo. Stao sam kao ukopan, pogođen gromom otrežnjujuće svesti shvatajući da samo što nisam zaboravio da postojim. Stresao sam se od spoznaje da sam mogao sasvim da nestanem.
Sve se izbrisalo i, na neki način, i ja takođe. Pa opet, sve je postojalo u potpunosti nebrojenih, još nepodeljenih i samo mogućih sadržaja. Ja sam bio svaki čovek i svaka žena, svaka životinja, buba, biljka, kamen, mineral, molekul, ćelija, klica života, čestica otelotvorenog bitisanja, ideja... Noseći u sebi natkriljeni ambis između polariteta ispoljenog u svetu pojava i ljudskom biću, nadilazio sam i sagledavao sve. A ja, nisam bio nekadašnji ja ili nekakav pojedini ja koji se može izdvojiti, već sam bio deo nečega većeg, rastvoren u njemu do prapočetka u kome je ono bilo ja i ja ono bez mogućnosti razlikovanja. Bio sam slobodan.
Eonima ili sekundama, tek prekratko je trajalo, nakon čega sam izbačen i započeo je bolan pad. Iz bezobličja sabijen sam ponovo u fragmentirano postojanje pojedinačnog bića i tela, ograničenost razdvojenih osećanja, neravnotežu određenih karakternih odlika i pretesne linije linearnih misli ljudskog uma.
Zamazan krvlju i drugim telesnim izlučevinama, na silu sam istisnut iz tople i mekane utrobe na hladan sto. Moje putovanje se završilo, rodio sam se. Prodoran vrisak koji sam ispustio, nije bio dokaz da su mi proradila pluća, već očaj razdvajanja i ushićenje polaska na još jedan put.

Pošalji "Kruženje" na Facebook Pošalji "Kruženje" na Google Pošalji "Kruženje" na My Yahoo! Pošalji "Kruženje" na Live Pošalji "Kruženje" na MySpace Pošalji "Kruženje" na Twitter Pošalji "Kruženje" na Digg Pošalji "Kruženje" na del.icio.us

Ažurirano 21.08.2016. u 00:05, autor: Sfyontull

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Hm...ha,kao da je pisao Sidarta
 2. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio zxy
  Hm...ha,kao da je pisao Sidarta
 3. coco bill (avatar)
  Sviđa mi se ideja priče, a i dobro je napisana. Jedino, mislim da bi trebala malo češće da udariš enter kako bi bilo lakše čitati na ovom elektronskom sokoćalu.
 4. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio coco bill
  Sviđa mi se ideja priče, a i dobro je napisana. Jedino, mislim da bi trebala malo češće da udariš enter kako bi bilo lakše čitati na ovom elektronskom sokoćalu.
  Hvala...
  Više pasusa... Pokušaću...
  Htela sam da stavim da bude veličina 3 slova, da se lakše čita, ali je (valjda) Nina sve izjednačila... Obratiću pažnju na to...
 5. Soradze (avatar)
  Prosto obožavam ovu Vašu priču!! Volela bih da je moguća!! Ova priča razjašnjava. Volim baš obakve priče. Hvala!!
 6. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Soradze
  Prosto obožavam ovu Vašu priču!! Volela bih da je moguća!! Ova priča razjašnjava. Volim baš obakve priče. Hvala!!
  Vaše mišljenje mi mnogo znači...