АНЂЕЛИЈА - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Sanovnik

АНЂЕЛИЈА

Oceni ovaj blog
Моја прича са конкурса на ПДФ књижевност на тему Голгота.

Пролог:
Кад год се нађеш у прилици, синко, а ти увек запали две свеће. Једну за мртве, другу за живе. Јер, видиш, ни једнима ни другима, ова земља није лака.


Колона се кретала уским кривудавим путем, уклештеним између залеђених брда, која ту стражаре равнодушно од памтивека. Стаза је била посута уезбројним оштрим и замрзнутим каменчићима . А самоникла брда су била бела као радост и као безнађе, једва по негде прошарана по неком стеном која вири из снега. Свечана сценографија белог пакла, који смразава крв и мисли и од кога се губи воља. Дивља пасторала албанских беспућа, без добродошлице. Колико треба да буде врело срце путника, да би наставило да куца у овој смртоносној белини, нико није знао у напред. Већ одавно у Албанији, вукли су се без реда кроз ледену пустош. Неколико трећепозиваца ишло је напред, а два млада четника, којима су прсти, већ црни, вирели из опанака, на зачељу, покушавајући да глуме поредак. Између њих, клацкала су се коморџијска кола, чангрљајући металним казаном и посуђем, празним и одавно неуптребљеним, на којима се труцкало неколико најмлађе деце, а око њих, вукла се групица цивила, жена и деце. Пијаним корацима, набадале су мајке по путу, а уз њих, бауљала су деца. Смрзнута и гладна. Сви заједно, ишли су ћутке, без мисли, усредсређени само на селедећи корак. Свуда уз пут, наилазили су на смрзнуте војнике, жене, децу и по неки очерупани коњски леш, са кога су предходници огулили све што је било јестиво. Првих дана су плакали, ужасавали се и сажаљевали. Сад су већ отупели и тоциљали се стазом без освратња, заузети глађу, хладноћом и мукама које су имали сваким кораком. Деца су се већ пети дан хранила искључиво сушеним шљивама које је коморџија успео да одкупи за страшну цену, у последњем селу. За одрасле и војнике, није ни толико било. За децу су се сви, без поговора, одрекли свега. А и деца су могла да добију само по неколико спарушених, згњечених плодова на дан. Ноћили су где су стигли, палећи по неколико великих ватри поред пута, чије је пламенове ледени ветар разгонио на све стране. Хладноћа их је уједала, а смрзуте уши и прсти, болели их упорно, без попуштања, подсећајући их да су живи. Хладноћа и глад, страшни су непријатељи, поготово удружени. Ледени ветар их је шамарао тако упорно, да нико нигде није могао да задржи ни мало топлоте. Чак ни испод пазуха. Нико није причао ништа. Ћутали су, свесни да су још живи и да имају нешто мало више среће од оних које је тих дана зобао тифус у фуриозној жетви, дуж целог пута. Ишли су, а брда, гола шума на њима, ветар, ретке пахуље, снег и лед, мрзели су их дубоко и душмански.

Са брда груну пушка. Затим се просу плотун са обе стране на пут, па одмах још један. Врели крушуми запишташте кроз ледени ваздух и задобоваше по коморџијским колима. Један четник оста мртав на месту, а други се рањен баци да потражи заклон. Трећепозивици попадаше по путу, а иза њих зачу се врисак. Она тројица преживелих старих војника и тај рањени четник узвратише ватру унезверено и насумице. А онда је почело.
Низ падине са обе стране пута, сурвали су се су се Арнаути, газећи преко лешева и непрекидно пуцајући. Четрдесет добро ухрањених, обучених нападача, наоружаних разнородно али богато, сјурили су се на кратку колону као рој бесних оса. Цео "Фис". Није их зауставило неколико погођених саплеменика. Брзо су завршили са преживелима. Најстарији трећепозивац, још увек жив, али погођен у лице, сетио се како су 1912 године, кад су у први мах прешли на Косово, сви у батаљону изули опанке, да не газе Свету српску земљу обувени, па како су је љубили и како је свако бајонетом исекао мали бусен и понео са собом. У оку, које се сузом испунило, титрао му је лик са белом ахмедијом на глави, који се брзо наднео над њим. Онда га је Албанац са жутим беоњачама и орловског носа докрајчио револвером, рутински, без страсти, као да се поздравља са неким. Рањени четник је сам себи пресудио, пре него што су стигли до њега. Жене, децу и цивле, који су још давали знаке живота, дотукли су кундацима као да требе гамад, па је отпочела пљачка.
Но, у том, стиже низ пут група од двадесетак српских војника који су путовали заједно. Одмах се распоредише са обе стране пута, иза стења, па затрескаше и наше пушке. Албанци се наврат на нос повукоше, извлачећи мртве и рањене и мало плена, јер то више није само двадесетак српских војника, него чета српске пешадије. А то је сасвим другачији противник. Са зубима.
Навикли су се тих дана да нападају брзо, пљачкају и још брже се повлаче, док не наиђе следећа група. А те пљачке им нису много помагале. После њих , остајали су једнако сиромашни, као што су и пре њих били били. Као затворска чорба. Свако богатство, напустило је те врлети, још од како се Источни Рим одатле повукао.
Е, ту и тада, завршила је свој кратки живот, моја баба-тетка Анђелија, по сведочењу једног од пристиглих војника, нашег комшије, заједно са својом мајком, мојом прабабом, којој су мртвој стигли да одсеку и прст с бурмом. Била је осмогдишња девојчица, црнпураста, са веселим, немирним локнама и крупним очима, црним као бунар жеља. Ту и тада се прекинуло њено скакутаво детињство и све чему се икад надала. Завршила је утробе разнете куршумом, а локнаве главе под марамом, разбијене кундаком. Остала је не сахрањена, да нахрани зверове, јер се смрзнута, каменита земља није могла копати нити је за то било снаге. Није доживела да се задевојчи. Да изазивачки размахне плетеницама пред момцима. Није стигла да упише ни једну сентименталну и трапаву реченицу у девојачки споменар, поред сувог испресованог пољског цвећа. За њу није било драмтичних сутона и тајних сусрета, због којих се касније ноћима уздише. Није стигла до дрхтавих немира, очекивања и тајних писама, ни да јој се разбуктају жеље са дна срца. Није јој се дало да ми рађа стричеве и тетке, који би од мене направили бољег човека.

Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na Facebook Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na Google Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na My Yahoo! Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na Live Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na MySpace Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na Twitter Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na Digg Pošalji "АНЂЕЛИЈА" na del.icio.us

Ažurirano 28.03.2016. u 14:36, autor: Sanovnik

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Sfyontull (avatar)
  Sjajna je priča. Meni se najviše dopala od svih... Nisam znala ko sme da glasa - da li je otvoreno za sve itd, pa nisam, ali dala bih joj najviše poena.
 2. sanja* (avatar)
  Ma mogu svi članovi foruma da glasaju
 3. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio sanja*
  Ma mogu svi članovi foruma da glasaju
  Kako da znam kad nigde ne piše! Ok, super... Hvala na informaciji, Sanja
 4. Sanovnik (avatar)
  Хвала на коментарима.
 5. Napast (avatar)
  Nadam se Sanovniče da ćeš nastaviti da učestvuješ na konkursu
  A i tiebi Sfyontull neće pasti paprat sa glave ako napišeš priču ))
 6. 123loncar (avatar)
 7. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Napast
  Nadam se Sanovniče da ćeš nastaviti da učestvuješ na konkursu
  A i tiebi Sfyontull neće pasti paprat sa glave ako napišeš priču ))
  A, provalio si me... Baš se spremam za ovu sledeću temu... Nisam mogla da stignem za Golgotu, neki mi je bio haos... Ali, eto, očekuj me...
 8. Napast (avatar)
 9. Ellena01 (avatar)
  Teško mi je riječima opisati osjećaje koje si izazvao ovom pričom.
  Odličan uvod kroz opis mučne atmosfere izbjegličke kolone, krvavi zaplet i na kraju suština priče - Anđelija; djevojčica koja je svoju priču završila a da je pravo nije ni započela...
  Posezanjem u istoriju naših predaka potvrđujemo staru izreku da život piše romane...u većini slučajeva bez happy enda.
 10. Sanovnik (avatar)
  Хвала цурице. Хепи енд је имепративна потреба говедизоване популације западне хемисфере. МИ немамо потребе да купујемо наше слушаоце, читаоце, гледаоце, хепи ендовима, јер још увек рачунамо на укус, лично образовање, лична интесовања, ширину и интегритет наше популације. Дакле, било је овако, како је било. Истина је овде имератив. Поготово кадд се узме у обзир да су се нашим истинама дуго ругали и да су спречавали да се исприча деценијама.
  Ažurirano 28.03.2016. u 14:25, autor: Sanovnik