Уторак - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Sanovnik

Уторак

Oceni ovaj blog
( Чварци у Карантину).

Био је уторак. Наизглед обичан јесењи уторак. Дан је био блистав, сунчан, жут и црвен. Тежак од мириса и засићен бојама, баш као већина сунчаних дана у јесен. Пристигли дулеци лежали су по влажним и црним њивама. Кампања шећерне репе је трајала још од петка. Трактори иза којих су се клатиле прикључне машине су износили са њива масно блато и потписивали се њиме на асвалтним путевима. Мисли су биле натопљене мирисима пристиглих плодова. Био је то један од оних дана кад се Буцов дигне и ствара екслпозије на водениј површини јурећи ситне рибице. У таквим данима се већина зарадује животу, без неких посебних разлога. Дан у каквом ни највећи меланхолици не налазе риме и не пишу поезију, а постају необјашњиво сретни, оптимистични и сами себи непознати и чудни.
Ни врућ ни хладан. Ни тих ни ветровит. Само леп, некако свечан и светао од закошеног али упорног сунца. Блистао је свој кратки живот пуним сјајем, кaо да зна да се нема времена и да је кратак, као и сви дани у јесен.
Ишао сам негде, а сасвим сигурно због нечег. Ја увек имам разлог кад идем негде. Само често заборављам разлоге кад је Уторак. А још чешће кад је јесен сунчана. Ходао сам право, зверајући около са милион мисли и кратких импресија у глави, али без амбиције и без јасних жеља.
Mост од гвожђа. Испод њега се зеленео широк канал под мртвом стражом врба и јасенова. На површини воденог огледала су лежали залепљени широки листови локвања. Вијугао је кроз пасторалу и губио се под насипом иза кога га је судбоносно чекао Дунав, да га раблеовски прогута. Тако је овде од увек. Неки кажу још од старе државе. Дунав је гутао речице, потоке, канале. Све од реда, сем оних које је, сплетом геогафских околности гутао Тамиш. А Тамиш је опет био проклет да заврши у Дунаву, па све дође на исто.
На крају моста, с обе стране, ко дежурне, стајале су две врбе. Е, ту сам је видео први пут.
Стајала је у положају освајача након битке. Охоло и безбожно. А опет, у начину на који је била наслоњена на ограду, видело се нешто што је указивало на то да сваког часа може да се спусти и брижно помогне неком да устане. Но елеганција и женственост су избијали из ње и ширили се у концентричним круговима тако јасно да нема тога ко би приметио било шта друго. Висока и стасита, са тешком и сјајном косом која јој је била везана у масиван реп и падала до пола леђа. Коса јој је била црна. Црна ко слутња. Ко бунар жеља, или као арапске обрве. Од раздељка на средини главе, одвалио се један дебели прамен који је падао преко ока и био путоказ за десни образ. А он је био таман и црнпураст. Но, не толико да не би могао да се зацрвени кад се пење уз степенице, ил кад се нечег тајног случајно сети. Очи су јој биле за нијансу светлиjе од тена. Изгледала је тачно онако, како добро васпитана деца виде у машти наше матроне из далеке прошлости.
Била је пола у хладу а пола на сунцу. Око њене главе, на сунчаној половини, стотине честица је лебдело и пресијавало се на сунцу, што је целом призору давало нарочиту атмосферу.
Било ми је сасвим нормално да проговорим и да јој се обратим. Она ме је гледала директно у очи, сасвим мирно, безбрижно. Исто онако како је гледала жапце у води коју секунду раније. Била је од оних девојака, које имају такав ореол да мушкраци пред њима причају искључиво неповезане глупости. Од оних, због којих чак и најпаметнији застану на крају сваке реченице, па преиспитују изречено и горко се и дуго кају што су рекли баш то што су рекли, а не нешто друго. Касније кад остану сами са собом, дуго нижу у својим главама савршене реченице, прекоревајући себе што баш то нису рекли, него су извалили оно што јесу, и тако испали трапави, немушти па и приглупи. А све то, наивно верујући да их је чула кад су говорили, или да јој њихове речи ишта значе. А нити су јој значиле, нити их је чула. Огрнута у сопствену машту, загледана у себе, трагала је само за наговештајима и могла је да се прене само на изазов директног обраћања, или на крајњи апсурд.
-Извини, да ли овај пут води у овом правцу?
То је иначе био једини пут за било где.
Гледала ме је секунд запрепашћено, а онда се насмејала дечијим широким осмехом и залила ме белином здравих зуба.
,,Да. Нећеш веровати, ал тај пут води баш у овом правцу. Знам поуздано, јер сам њим дошла. Имаш ли још неко такво питање? ''
- Имам. Јесам ли ја мусав од доручка?
- Ниси. Да си још и мусав уз остало, ухапсли би те или би пустили керове на тебе за сваки случај.
- Па што ме гледаш тако
- Како?
- Сладострасно.
Ту је већ почела да се смеје искрено.
- Видиш, одавно нисам чула да апсурд може да буде духовит. Изгледа да ипак некако идемо у истом правцу. Ја, додуше не журим.
Отопљавање у гласу.
- Знам да идемо у истом правцу. Знао сам то још од ономад. А другог пута и нема.
Бринуо сам да ме не одају ознојени дланови, ил неки други знак слабости коју сам осећао од њеног мириса. А мирисала је на колаче, на чисту постељину и на пециво. На изглед обично. А опет, мени се коса коврџала од тога и нисам имао појма куда идемо. Могли смо мирне душе да ходамо тако, док нам неко не затражи пасош на неком страном језику.
Да је било ко слушао наш надреални разговор, мислио би да смо сишли с ума. Но нама је све био потпуно логично, смислено и занимљиво.
Кад ми је рекла име, знао сам о коме се ради, и ако сам је тад срео први пут. О њој су се клинци домунђавали на станицама и на дангубама. Дангубе су посебна места на којима се омладина окупља да потроши време и да испредају приче. Лажу једни друге. Хвалишу се. О њој су, за чудо, говорили сву истину.
- Где идеш?''
- Ја сам планинар. Пошла сам да планинарим. Хтела бих да се попнем на највиши врх овде.''
Око нас је пуцао Банат, сав хоризонталан и гладак ко језеро без ветра.
- Замисли да крадеш зимницу и подигни се на прсте да је дохватиш.''
Зачудо, одмах је урадила то без икаквих питања.
- Е сад си на највишем месту у околини. А зашто хоћеш да се попнеш на највиши врх?''
- Одкуд знам. Данас је уторак. Не би знала да ти кажем. Најчешће знам, ал некако се уторком понашам другачије. Још ако је јесен, све буде дргуачије.
Сад је већ звучала присније. Некако другарски, заверенички.
Пут је водио тамо, а другог није било. Крајње природно, ухватила ме је испод руке, док је причала неке бесмислице које у опште нисам разумео. Само сам осећао да јој рука гори, од чега су ми црвенеле уши, а пулс ми снажно добовао у слепоочници. Безуспешно сам покушавао да се сетим нечег духовитог и да будем шармантан. Но изгледа да јој то није требало. Повремено је бацала косе погледе на мој профил и то је код ње изазивало смех, а био је наизглед обичан јесењи уторак. Дан је био блисатв, жут, црвен и кратак.
ПС. Експлицитне детаље, који су се низали наредних дана, обрисао сам, због слабог срца форумашица.

Pošalji "Уторак" na Facebook Pošalji "Уторак" na Google Pošalji "Уторак" na My Yahoo! Pošalji "Уторак" na Live Pošalji "Уторак" na MySpace Pošalji "Уторак" na Twitter Pošalji "Уторак" na Digg Pošalji "Уторак" na del.icio.us

Ažurirano 26.02.2016. u 22:58, autor: Sanovnik

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. wirdz (avatar)
  sviđa mi se, dobre, jasne rečenice, lepi opisi.
 2. wirdz (avatar)
  jel napišeš priču iz jednog sedenja ili ostaviš da sazri? izvini ako smaram.
 3. Sanovnik (avatar)
  Odmah. Od jednom.
 4. Sanovnik (avatar)
  MIslim, ovu sam napisao od jednom i za samo pola sata.
  A ima i onih koje pisem duze. Neke i iz dva puta. Ima tu u blogu, jedna jaca, Februar, koju sam pisao iz dva puta, i duze vreme, pa je i literalno jaca.
 5. mizaca (avatar)
  Odlicno.Pa mozes objaviti "eksplicitne detalje" u nastavcima i umerenim dozama.....Jel" jos negde cekas devojke?Pardon.Nailazis na njih?
 6. Sanovnik (avatar)
  Ја сам веома срећно ожењен и заљубљен у моју жену. Не наилазим. Плански не наилазим и не чекам.
 7. mizaca (avatar)
  Citat Original postavio Sanovnik
  Ја сам веома срећно ожењен и заљубљен у моју жену. Не наилазим. Плански не наилазим и не чекам.
  Odlicno.Bas mi je drago.
 8. Sfyontull (avatar)
  Pisac u duši... Nije bitno o čemu pišete, reklamu za kafu ili štagod drugo, način na koji pišete je slikovit i zavodljiv, dočarava i više nego što je napisano... Radujem se budućim vašim radovima... podelite sa nama i neke od vaših fotografija...
 9. The Lady D (avatar)
  Dodjoh ,po diamante priče! :) Ne po čvarke.
  (ono sto me najvise fascinira-po posebnosti)

  Ideja da je “d[B]an lep-zbog upornosti sunca.”[/B]

  [B]“Огрнута у сопствену машту, загледана у себе, трагала је само за наговештајима”[/B]

  [B]“прамен који је падао преко ока и био путоказ за десни образ.”[/B]


  Odlična naratorika maštovito gradirana zapazanjima naratora.

  Posebno mi se dopada primer prenošenje topline glasa, na ruke koje postaju vrele i na kraju otopljenost iz glasa doseže do prisnosti.
  Napravljena propratna auto-paralela osećaja naratora-junaka priče, (unutrasnja razmisljanja,crvene usi, ubrzan plus,) oživljava te slike veštim autosugestijama i budi čula čitaoca.

  [url=http://postimage.org/][img]http://s24.postimg.org/mtonyu22t/lepotica.jpg[/img][/url]
  evo jedna crna zabica -zaigrana na listu lokvanja :)
  :hvala:
  :bye:
 10. Sanovnik (avatar)
  O pa hvala ciruce. Drago mi je da ti se dopada.
 11. The Lady D (avatar)
  Jeste osvezavajuće,
  prija za promenu malo vrele krvi, bujne mašte ,veštine,
  posle tonova i tonova prepričavanja i vijanja neke rekla bih ipak nedostizne filozofije.
  :bye: