Antisrpski propagandni rat - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Mrkalj

Antisrpski propagandni rat

Oceni ovaj blog
Kako budem nailazio, ovde ću stavljati falsifikate kojima su se služili nosioci antisrpskog interesa od 1990-tih na ovamo.

Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na Facebook Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na Google Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na My Yahoo! Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na Live Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na MySpace Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na Twitter Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na Digg Pošalji "Antisrpski propagandni rat" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Mrkalj (avatar)
  Peter Ustinov o Srbima

  Navodno, u britanskom nedeljniku European (postojao od 1990-1998) kojem je Piter Justinov bio darodavac, našla se sledeća njegova izjava:


  "Srbi su dvodimenzionalni narod sa žudnjom za prostorom i ideologijom tako bazičnom da se može razumeti bez napora. Životinje svoje resurse koriste mnogo pametnije od ovih naopakih stvorenja koji su ljudskoj rasi pripali sa velikim zakašnjenjem".

  (Sir Peter Ustinov, "European", 1993)


  Tačan citat glasi ovako:

  It is unfortunate for all that no moral issue has ever been clearer. Any attempt to plea-bargain with outlaws and renegades will only be at the expense of honor, decency and self-respect. The Serbs, are two-dimensional people with a craving for simplicity and an ideology so basic it can be understood without effort. They need enemies, not friends, to focus their two-dimensional ideas. Life for them is a simple tune, never an orchestration, or even a pleasant harmony. Animals make use of their resources with far greater felicity than these retorted creatures, whose subscription to the human race is well in arrears.

  On Serbian war aims and human rights abuses during the post-Yugoslavian conlicts, and especially the Bosnian War, as quoted in The European| (10 June 1993)

  Ili u prevodu:
  Na žalost svih nas, moralno pitanje nikada nije bilo jasnije. Svaki pokušaj nagodbe sa odmetnicima i otpadnicima samo će biti po cenu časti, pristojnosti i samopoštovanja. Srbi su dvodimanzionalni ljudi sa žudnjom za jednostavnošću i ideologijom koja je tako bazična da se može razumeti bez napora. Njima su potrebni neprijatelji, a ne prijatelji, da bi usredsredili svoje dvodimenzionalne ideje. Za njih je život jednostavna pesma, nikad sa orkestracijom, čak ni prijatnom harmonijom. Životinje koriste raspoloživa sredstva srećnije od ovih nazadnih stvorenja, čija je prijava za ljudsku rasu u dobrom zaostaku.

  Dakle, radi se o falsifikatu u kojem je srpska žudnja za jednostavnošću (simplicity) zamenjena rečju "prostor" ispred reči ideologija, s ciljem da čitalac dobije lažnu predstavu kako Justinov optužuje Srbe za ideologiju krvi i tla, tj. fašizam. Nakon toga su bez naznake ispuštene cele dve rečenice, da bi u sledećoj rečenici reč retorted (nazadna) bila prevedena kao "naopaka" što znači zla. Takođe je priloška oznaka with more felicity (srećnije) prevedena kao "pametnije" da bi se Srbi prikazali glupljima od životinja, što Justinov, ipak, nije na taj način rekao. Sam kraj citata je falsifikovan tako što je značajno pojednostavljen kako se Ustinovljevom metaforom o "prijavi/upisu Srba u ljusku rasu" ne bi razvodnjavala, za krivotvorce poželjna, žestina blaćenja Srba, tako da u prevodu nema dela metafore o "prijavi koja kasni".

  Bez obzira na to, Justinov Srbe (ceo narod) jeste nazvao nazadnim stvorenjima koja značajno kasne u priključenju ljudskoj rasi, što nedvosmisleno govori o njegovom rasizmu.
  Ažurirano 29.09.2013. u 06:24, autor: Mrkalj
 2. zxy (avatar)
  Haha ,imaćeš puno posla,živimo u vreme falsifikata da je teško razabrati šta je šta.Msm da ti je namera dobra a ovaj gore.. i sa slike se vidi da je umišljen i bandoglav ,poverovao izgleda da je važan sav a verpovatno ne zna ni gde je šupalj.Od silnog glumatanja ,slikanja i putovanja ne čudi me da ne zna ni šta priča.
 3. Mrkalj (avatar)
  Izjava Tomislava Nikolića o Vukovaru 19.05.2012.

  Nisam mislio da ću ikada biti u ulozi Nikolićevog branioca. No, evo šta je u pitanju.

  Hrvati su jedva dočekali novu priliku za falsifikovanje izjave koju je navodno sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 19.05.2012. Navodna izjava iz hrvatskog tiska glasi:

  Tomislav Nikolić: "Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati",

  http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nik...o-vracati.html

  U istini, Nikolić je imao razgovor sa novinarom FAZ-a, Mihaelom Martensom, koji je za list nakon intervjua napisao članak u kojem svojim rečima objašnjava Nikolićeve stavove po nekim pitanjima. Čak u u tom, neautentičnom članku, ne piše to što celo hrvatsko novinarstvo bez izuzetka, falsifikuje, već piše ovo:

  Masakr u vezi sa uništenjem Vukovara bio je porican, a proterivanje nesrpskog stanovništva iz grada na Dunavu zasnivalo se na tome da je Vukovar, na kraju krajeva, bio srpski grad i zato drugi narodi tamo nemaju šta da traže.

  Die sich anschließenden Massaker wurden geleugnet, die Vertreibung der nichtserbischen Bevölkerung aus der Donaustadt hingegen damit begründet, dass Vukovar schließlich eine „serbische“ Stadt sei, andere Völker dort also nichts zu suchen hätten. Serbien ist in der Diktion des serbischen Nationalismus überall dort, wo es serbische Gräber gibt.


  www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wahl-in-serbien-die-serben-durften-nicht-entscheiden-wo-sie-leben-wollen-11750937.html

  Dakle, pitanje koje je Nikoliću postavljeno, verovatno je bilo Kako je pred srpskom javnošću pravdano proterivanje nesrpskog stanovništva iz Vukovara 1991?

  Nikolić je ponudio objašnjenje.
  Ažurirano 02.02.2014. u 11:10, autor: Mrkalj
 4. Mrkalj (avatar)
  Istina o stradanju Jevreja u Srbiji u Drugom Svetskom Ratu

  http://www.politika.rs/rubrike/Drust...ovanje.lt.html


  NAŠ SAGOVORNIK: JAŠA ALMULI
  Istina o uništenju srpskih Jevreja i njeno falsifikovanje

  Neumorni Jaša Almuli, s energijom i odgovornošću prema istini koji plene i na čemu bi trebalo da mu zavide ne samo oni koji tek kreću stazama novinarstva, nego i ambiciozni, pa i profesionalni istraživači složenih pitanja naše prošlosti, objavio je nedavno knjigu ,,Stradanje i spasavanje srpskih Jevreja“, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srbije.

  Ovom knjigom njen autor je uspostavio vremenski luk između tragičnih iskustava iz Drugog svetskog rata i perioda razaranja Jugoslavije u poslednjoj deceniji prošlog veka, uz snažno, izrazito polemičko protivljenje nastojanjima da se prekraja istorijska istina. Bili su to povodi da od Jaše Almulija zatražimo razgovor, u kome smo ga prvo upitali zašto je u Drugom svetskom ratu, od 12.5000 Jevreja u Srbiji, ubijeno njih 11.000 i kako ih mnogo više nije pobeglo niti je uspelo da se negde sakrije.

  – Bilo je barem tri razloga za to – kaže Almuli. – Prvo, srpski i beogradski Jevreji su uništeni skoro prvi u Evropi, pre odluke o „konačnom rešenju“ jevrejskog pitanja od 20. januara 1942. i pre osnivanja logora smrti na istoku Evrope. Ne znajući da su Nemci preduzeli uništenje evropskog jevrejstva oni su mislili da uhapšene Jevreje vode u logore na rad. Evo poređenja: decembra 1941. u glavnom logoru za uništenje beogradskih Jevreja, u Topovskim šupama, ostalo je živih još samo 300 odraslih muškaraca. A u Poljskoj je nacistički šef Frank toga meseca tek najavio uništenje svih 3,5 miliona tamošnjih Jevreja. U Nemačkoj je tek 1. septembra objavljeno naređenje da svi Jevreji iznad 6 godina moraju da nose trake sa žutom zvezdom.

  Šta je bio drugi razlog?

  – U julu 1941. u Srbiji je buknuo ustanak protiv Nemaca koji su oni brutalno gušili streljanjem 100 srpskih talaca za svakog ubijenog Nemca i 50 za ranjenog. Tu aritmetiku smrti je naredio sam Hitler, austrijski Nemac kivan zbog poraza bečke carske vojske na Ceru 1914. i zbog 27. marta 1941, kada je odbačeno pristupanje Jugoslavije paktu fašističkih sila Nemačke, Italije i Japana. Kao taoci za streljanje korišćeni su najviše Jevreji, Cigani i srpski komunisti i patrioti. Streljano je oko 5.000 odraslih jevrejskih muškarca iz Beograda i Banata, zatvorenih u logoru kod Topovskih šupa.

  Naš sagovornik podseća da je general Harald Turner, šef odeljenja okupacione komande za civilne poslove, uočio postojanje jedne kontradikcije – Srbi dižu ustanak, a Nemci kao taoce streljaju uglavnom Jevreje. U pismu nekom svome kolegi od 17. oktobra 1941. Turner je olako prešao preko te protivurečnosti i napisao: ,,...Ali imali smo Jevreje sakupljene u logorima, zatim oni su državljani Srbije, a osim toga oni treba da nestanu“.

  A kada je reč o trećem razlogu tako visokog postotka uništenih Jevreja Srbije i Beograda, kolega Almuli navodi nedostatak novca za plaćanje skupih falsifikovanih dokumenata i za život posle bekstva.

  – Polovina beogradskih Jevreja pre rata su bili siromašni – podseća naš sagovornik – što je, uz nepoznavanje nemačkih namera i nedostatak sredstava, teško pogodilo beogradske i banatske Jevreje, njihove žene i decu koji su posle likvidacije muškaraca početkom decembra 1941. zatvoreni u logoru na Sajmištu na levoj obali Save.

  – Među njima je bilo devojaka i mlađih žena bez dece koje bi u logorima na Istoku bile odabrane za rad i možda ostale u životu. Na Sajmištu nije bilo selekcije. Svi su, bez razlike, ugušeni gasom iz motora u kamionu dušegupki.

  – I još im se nešto strašno dogodilo: nečuvena patnja od gladi i hladnoće od koje se ,,ledila voda u čaši i krv u žilama” – kako je napisala Hilda Dajč u pismu iz logora. – U prenatrpanu sajmišnu halu je zgurano oko 5.000 žena i dece. Vožnje smrti u dušegupki su krenule početkom marta 1942. i bile završene 10. maja 1942. što znači da su u poslednjih pet meseci života podnosili strašne muke. Iz logora na Sajmištu je umoreno između 6.000 i 7.000 žena i dece i nešto muškaraca, bez obzira na uzrast – podseća Almuli.

  Zbog toga su, kaže, Nemci iz Beograda već početkom 1942. izveštavali da su rešili jevrejski problem u Srbiji.

  Franc Redemaher, specijalista za jevrejska pitanja u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova, u izveštaju Berlinu od 29. maja 1942. javio je da „jevrejsko pitanje u Srbiji nije više aktuelno“.

  Emanuel Šefer, šef službe bezbednosti u Srbiji, obavestio je 8. juna 1942. skup nemačkih oficira da u Srbiji jevrejskog pitanja više nema. U razgovoru s jednim vojnim lekarom on je izjavio da je Beograd jedini veći grad Evrope „očišćen od Jevreja“ (Judenfrei).

  Koliko se u svetu zna o tome?

  – Nažalost nedovoljno. Pažnja je bila usmerena na uništenje velikog broja Jevreja u Poljskoj i u centralnoj i zapadnoj Evropi, kao i jednog miliona Jevreja u okupiranim delovima SSSR-a. Uništavanje u Srbiji i Grčkoj je ,,zapostavljen Holokaust”.

  - - - - - - - - - -


  Hrvatski falsifikat Holokausta Jevreja u Srbiji

  Sem zapostavljanja svedoci smo i falsifikovanja Holokausta Jevreja u Srbiji.

  Od kada?

  – Preživeli Jevreji nikada nisu optuživali Srbe da su krivi za njihovo masovno ubistvo. Falsifikovanje je počelo s Tuđmanovom ratnom propagandom tokom razaranja Jugoslavije i ratova devedesetih godina prošlog veka. Hrvatska propaganda je tvrdila da su Srbi i konkretno kvislinška pronemačka vlada Milana Nedića teški sukrivci za likvidaciju srpskih Jevreja. Već 24. oktobra 1991. u londonskom listu ,,Independent“ pojavilo se pismo s potpisom Lee Bauman, Jevrejke, službenice hrvatskog Ministarstva informacija, u kome je navedeno i ovo: ,,Srbija je bila prva zemlja koja je s ponosom objavila decembra 1942. da je očišćena od Jevreja. Šezdeset hiljada Jevreja iz svih delova Srbije bilo je transportovano u tri koncentraciona logora u Srbiji gde su bili uništeni… Samo ubijanje izvršili su Srbi“. Činjenicu da je u Srbiji bilo samo 12.500 Jevreja a ne 60.000 i da su i sva dela inostranih jevrejskih istoričara konstatovala da su ubijanja u Srbiji vršili isključivo Nemci, hrvatski propagandisti su ignorisali.

  Ima li još sličnih primera?

  Atila Marko Hor, sin Britanca i majke Hrvatice, napisao je septembra 1993. u londonskom ,,Književnom pregledu“ da je „srpski kvislinški režim Milana Nedića sa oduševljenjem učestvovao u Holokaustu i izgradio svoje logore smrti...“. Nastojeći da sudbinu Jevreja u Pavelićevoj NDH i okupiranoj Srbiji izjednači, Hor je takođe napisao da se tu radi o „dve nijanse iste crne boje“.

  Šta je bio cilj takvih tvrdnji?

  – Da izazovu omrazu protiv Srba među Jevrejima u svetu i u svetskom javnom mišljenju. I još nešto. Ako se tvrdi da je Srbija učestvovala u uništenju svojih Jevreja, lakše će svet poverovati da u ratu devedesetih Srbi vrše etničko čišćenje Hrvata u razdrobljenoj Jugoslaviji. Ono što je započela Tuđmanova ratna propaganda, nastavio je sve do danas tzv. Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji sa Sonjom Biserko na čelu.

  Na osnovu čega to tvrdite?

  – U Izveštaju o Srbiji za 2006. taj komitet je napisao: „U toku Drugog svetskog rata Jevreji u Srbiji su u visokom procentu stradali u Holokaustu ne samo od nemačkih okupacionih vlasti, već i od vlade nacionalnog spasa Milana Nedića, ljotićevaca, žandarmerije i Specijalne policije…“

  Isti komitet je u svome izveštaju o Srbiji 13. juna 2009. ponovio svoje optužbe protiv Srbije. Pod naslovom ,,Srbija je učestvovala u Holokaustu Jevreja“ u izveštaju se navodi: ,,Marionetska vlada u Srbiji, koju su podržavali nacisti, učestvovala je u Holokuastu Jevreja za vreme Drugog svetskog rata... Hoće li Srbija ikada da prizna istinu o svome učešću u istrebljenju Jevreja i bosanskih muslimana? Hoće li vlada Srbije ikada da se izvini?“ Komitet je u svome izveštaju za 2009. još napisao: ,,...Milan Nedić i njegova vlada nacionalnog spasa uzeli su zadatak ’čišćenja Srbije od Jevreja, izdajnika i Cigana’.“

  Ljotićevci na stranu, ne odgovara istini ovo izjednačenje uloge nemačkih okupatora i kvislinških srpskih organa u uništenju srpskih Jevreja.

  - - - - - - - - - -

  Da li tako nešto tvrde domaća ili strana jevrejska istorijska dela?

  – Nijedno. Savez jevrejskih opština Jugoslavije u knjizi objavljenoj 1952. Nedićevom režimu kao konkretno zlodelo pripisuje samo to što su pripadnici njegove policije i državne straže tragali za nekoliko stotina Jevreja koji su se krili po Srbiji posle nemačkih ubistava 1941. i 1942. godine.

  U monumentalnom delu Raula Hilberga ,,Uništenje evropskih Jevreja“ samo se spominje da je Nedićeva vlada uspostavljena, ništa drugo. Kristofer Brauning, koji je prvi opisao gušenje žena i dece iz logora na Sajmištu u naučnom časopisu Jad Vašema, ne pominje uopšte Nedića jer su svi počinioci toga zločina bili Nemci. Nedićev režim je imao prljavu i zlu, ali samo pomoćnu ulogu u progonu Jevreja Srbije. Po nalogu Nemaca organi toga režima su sprovodili antijevrejske mere koje je Okupaciona vojna uprava donela 31. maja 1941. godine. Nedićev režim je učestvovao u antijevrejskoj propagandi, Nedić je novembra 1941. posetio antimasonsku i antikomunističku izložbu koju je finansirao grad Beograd. Ali njegov režim nije vršio istrebljenje Jevreja.
 5. Mrkalj (avatar)
  Još jedna laž: Nikola Tesla je Hrvat, od Draganića iz Zadra i Kalinića iz Novog Vinodola


  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  I to je laž koju je lansirao Petar Vučić u svojoj knjizi 'Govor Hrvatima o ispravnom putu' (str. 55), 2007, Hrvatski književni klub ([Zagreb]) . Kompletan izmišljeni citat navodnog Teslinog zapisa glasi:

  Petar Vučić:
  "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

  Uz to, da bi se produbila teorija zavěre, daju se dodatne laži:
  "Ove Tesline riječi, iz njegova nikad ne objavljenog dnevnika, prvi put u javnosti isplivale su 1977. U središnjoj informativnoj emisiji nekadašnje TV Zagreb."

  Nije dato ime "srědišnje informativne emisije", a nije dat ni datum. Tako providno. Kako bi se koncepcijski ovaj izvod uklopio kao věst za Dnevnik u 19:30? Ja ne mogu da zamislim. Poznato je da se snimci svih dnevnika čuvaju u arhivi televizije Zagreb (danas HRT). Pa neka puste da vidimo kako Mladen Stubljar ili Vladimir Levak to čitaju.  Eto, neka stave na Youtube, nema laži, nema prěvare.
 6. Mrkalj (avatar)
  Potpuno tendenciozna i iskrivljena tumačenja teksta

  Do istrage Vaše ili naše

  22-godišnjeg advokata Nikole M. Stojanovića iz 1912 u zagrebačkom listu Srbobran.

  Original postavio alfa_i_omega
  Znaš li ti čitati? Ne možeš ili ne želiš shvatiti što je taj napisao? Trebaju ti naočale, ne vidiš slova?? Ne kužim??? Hajmo ponovo, sad ću još veća slova staviti pa možda vidiš...

  „Hrvati niti imaju posebnog jezika, niti zajednice običaja, niti čvrstoga jedinstva života, ni, što je glavno, svesti o međusobnoj pripadnosti i s toga ne mogu biti posebna narodnost.“ Iz toga „logično“ proizlazi da „Hrvati nisu ni pleme ni posebna narodnost“ nego se nalaze na prijelazu, „ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost“. To se neće dogoditi stoga što oni „u tuđem sluzi gledaju svoj ideal“ te ne mogu „više ništa ni tražiti nego da postanu svoj ideal – da postanu sluge“. Budući da „Hrvati nisu i ne mogu biti posebna narodnost“, oni su „na putu da postanu – srpska narodnost“. Taj „proces pretapanja nitko ne može zaustaviti“. On će se ubrzati u borbi koja se mora voditi „do istrage naše ili vaše“ u kojoj „jedna stranka mora podleći“. „Da će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znači napredak.“

  Vidiš li sad??? Hajde pročitaj, pa se javi...  Majmune broj dva, nađi mesto gde čovek poziva na istrebljenje Hrvata. Gde?

  Vaša ustašopedija vam je uspešno mozakl popila.

  Nikola Stojanović je bio zagovornik srpskohrvatskog jedinstva a sa svoje 22 godine smatrao je da Srbi i Hrvati treba da nastupaju kao jedno - kao Srbi, da bi se oslobodili austro(ugar)ske dominacije.

  Da nije bilo njega, možda se ne bi formirao tzv. Jugoslavenski odbor sa Trumbićem, i formirala Jugoslavija u kojoj su Hrvati prvi put u istoriji dobili priliku za nacionalnu emancipaciju.

  Sam naziv članka ostavlja otvoreno hoće li se pred Bečom nastupati kao Srbi ili kao Hrvati. On predlaže kao Srbi jer je Srba uvek, pa i tada, bilo mnogo više.

  "Do istrage naše ili vaše".

  Imam posla s majmunima.  Nikola M. Stojanović
  (Mostar, 3. mart 1880[1] — Beograd, 1964) je bio advokat, publicista, član Centralnog nacionalnog komiteta Kraljevine Jugoslavije, osnivač Jugoslovenskog odbora u Parizu.

  Biografija

  Svoje školovanje je završio u Beogradu, a pravne nauke i doktorat u Beču[1]. Posle velikih protesta u Zagrebu 1902. bio primoran da se vrati iz Austrije i posveti se novinarskom poslu. Bio je urednik opozicionog lista „Narod“ koji je u početku izlazio u Mostaru.


  U vreme aneksije Bosne i Hercegovine 1908. bio je u Cirihu i tamo objavio knjigu na nemačkom jeziku pod naslovom „Autonomija Bosne i Hercegovine“.


  Od 1910. bio je poslanik u Bosansko-hercegovačkom saboru, da bi pred početak Prvog svetskog rata napustio zemlju i otišao se u Pariz gde je agitovao na ujedinjavanju svih jugoslovenskih političara, pa je 1915. bio jedan od osnivača Jugoslovenskog odbora sa još nekolicinom pristalica.


  Za vreme rada Mirovne konferencije u Versaju 1919. učestvovao je u delegaciji SHS kao ekspert za pitanje Bosne i Hercegovine.


  Od 1920. do početka novog rata posvetio se advokatskom zanimanju, a po formiranju Srpskog kulturnog kluba 1937. u Beogradu pristupio je udruženju kao počasni član.

  Imenovan je 1. aprila 1941. godine za bana Vrbaske banovine po ukazu jugoslovenskog kralja Petra II[2].


  Za vreme Aprilskog rata nalazio se u Beogradu sa ostalim pripadnicima kluba. Već u leto počeo je da radi u beogradskoj organizaciji Draže Mihailovića, a zvanično je ušao u sastav Centralnog nacionalnog komiteta u avgustu 1943.


  Radio je na uređivanju lista „Za slobodu i demokratiju“, a bio je takođe i urednik jednog broja listova koje je u ilegali štampala omladina Ravnogorskog pokreta (JURAO). Za vreme okupacije dva puta je hapšen i zatvaran u logoru na Banjici.


  U maju 1943. Nemci ga interniraju u Francusku, gde je dočekao kraj rata.


  Posle rata se vraća u zemlju i prijavljuje novim vlastima koje su ga odmah zatvorile i sudile na zatvorsku kaznu zbog političkog delovanja, da bi tu kaznu posle jedne godine robije, zamenili za oslobađajuću, ali su mu oduzeli građanska prava u trajanju od 10 godina, tako da više nije mogao politički da deluje.


  U Beogradu je provodio svoje postzatvorske dane, živeći kod svojih rođaka, jer mu je kuća bila konfiskovana. Tada je pokušao da završi svoju pre rata započetu knjigu „Mladost jednog pokoljenja“ ali nije uspeo.


  Umro je u Beogradu 1964. godine, a knjiga mu nije objavljena.  PS. Povrh svega, radi se o novinskom članku nezavisnog pisca, a ne o političkom programu zvanične srpske politike, da bi se analoški poredili sa većinom mojim primerima.  Original postavio alfa_i_omega

  Ok, majmun sam, ali ja bar imam mozak za razliku od tebe. Da imaš imalo mozga u glavi ne bi tu pisao gluposti...

  "...On će se ubrzati u borbi koja se mora voditi „do istrage naše ili vaše“ u kojoj „jedna stranka mora podleći“. „Da će to biti Hrvati..."

  Negira svako pravo Hrvatima pa jezik, naciju, postojanje. Negira ime Hrvat. Što je to nego istrebljenje?  Tako je, negira, a ne poziva na istrbljenje Hrvata. Nikola Stojanović, veliki i iskreni Jugosloven (za razliku od npr. Štrosmajera koji je katolički Jugosloven), polemiše i zaključuje da je srad zajedničke borbe protivu Austro-Ugarske bolje da se Hrvati pretope u Srbe: „jedna stranka mora podleći“. „Da će to biti Hrvati...".

  Kad je u pitanju jezik, štokavica, i ja negiram njeno hrvatstvo.
 7. Mrkalj (avatar)
  Mnogo ljudske gluposti, neznanja i falsifikata u ovim Hroboatosovim citatima sa Hercegbosne. Niti jedan nema vrědnost kakvu Hrobi priželjkuje:


  Citat broj 1:
  Original postavio Urvan Hroboatos
  Hodavendija, caus bosanskog pase Sofi Mehmeda, pise god. 1589. mletackom providuru u Zadar po dva pisma turskom jazijom i bosanskom cirilicom. On sam, musliman iz Bosne, veli na kraju: »Zato mi, receni Hodavendi caus, hotismo uciniti viru od toga posla i dvoje knjige pisati turske, a dvoje horvatske rukom.« (Starine X., 14-15).  Hodaverdija, čauš bosanskog paše, došao je u Zadar da moli providura Dalmacije i Albanije Nanija (Nani, Giovan Battista, 1616 - 1678), da ne oběsi i ne pogubi dva turska uskoka koje su Mleci uhapsili na granici već da ih osudi na robiju u galijama. On piše u Zadru da daje svoj život za njihov ("da bi upravo nas pogubili nego njih") i nastavlja:

  "Za to mi, rečeni Hodaverdi čauš, hotismo učiniti viru ot toga posla, i dvoje knjige pisati turske, a dvoje horvatske, rukom Ali ćehaja, ki je na skali Zadarskoj, koji je na tome bil poslu skupa u Zadru, na deset dana zilkade misaca."

  Hrobijev citat je neistinit, tj. falsifikovan - izbrisan je zarez iza "horvatske" i odsěčen kraj rečenice; pogrěšna je kvalifikacija da su dva pisma napisana "bosanskom ćirilicom".

  Na kraju, kako može Hodaverdija da piše providuru Naniju (presvitli gospodin Fedrin Nani, zeneral ot Dalmacije i Arbanije") 1589. godine kad se providur Nani rodio 1616. godine? Falsifikat ili Ljubićev prěvid? Pod uslovom da se ne radi o potpunom falsifikatu u dělu pisma gdě se pominje horvatski jezik (oblik horvatski karakterističan je za Mađare i kajkavce), kako drugačije mogu čauš Hodaverdija i pisar Alija da nazovu jezik pisma kada su došli u Zadar da na kolenima mole milost za dvojicu uskoka?  Citat broj 2:
  Original postavio Urvan Hroboatos
  Mehmedpasa Sokolovic, veliki vezir Osmanlijskog carstva, izdaje god. 1566. naredbu povodom harzaula grckog patrijara, u kojoj kaze: »Car daje ferman, da rimski fratri po Budimu, Temisvaru i Dubrovniku i uopce od naroda hrvatskoga ne pitaju milostinju, ako taj narod spada na grckog patrijara... No ako pak narod pod patrijara ne spada, zabranjeno mu je napastovati fratre i njihov puk« (Spomenik 67. Srp. Kralj. Akademije, str. 211).[Ovdje su Hrvati i pravoslavci] Za Sokolovica su Slaveni po turskom Budimu, Temisvaru i Dubrovniku Hrvati, a isto tako i narod, koji od Budima do Dubrovnika po turskoj zemlji stanuje. Onda su i u Bosni Hrvati, jer put iz Budima i Temisvara turskom zemljom u Dubrovnik vodi nuzno preko Bosne, osim ako se za Sulejmana Velikog nije putovalo avionom.  Naprosto - falsifikovan prěvod. Uměsto "i uopće od naroda hrvatskoga" treba da stoji "kao i oni od naroda hrvatskoga". Hrobijeve maštovite zaključke proistekle na osnovu falsifikata, ostavljam čitaocu.
  Citat broj 3:
  Original postavio Urvan Hroboatos
  Znameniti turski povjesnicar Aali, rodom iz Galipolja, koji je 30 godina u Bosni na dvoru valija boravio, pise o Bosnjacima, u prvom redu bosanskim muslimanima slijedece:

  »Sto se tice plemena Hrvata, koji se pripisuje rijeci Bosni, njihov se znacaj odrazuje u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekucoj rijeci prozvati. Dusa im je cista, a lice svijetlo; vecinom su stasiti i prostodusni; njihovi likovi kao znacajevi naginju pravednosti. Golobradi mladici i lijepi momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi naocitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi. Uzrok je ovo, sto je Bog - koji se uzvisuje i uzdize - u osmanlijskoj drzavi..Bez sumnje Bosnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i poboznosti, kao age i zapovjednici obrazovanoscu i vrlinom; ako dodu do casti velikih vezira u upravi su dobrocudni, ponosni i pravedni, da ih velikasi hvale i odlicni umnici slave« (Tarihi Aali, sv. IV., knj. I., str. 12; prijevod Dr. Safetbega Basagica u Gl. Zem. Muzeja 1912., 6-7.).  Odavno objašnjeno. Da Hroboatos iole zna koje su granice "Bosne" u vreme Alije Galipoljca shvatio bi da mu je citat bezvredan. No - šta je tu je (mislim na Hroboatosovo neznanje). Alija Mustafa Galipoljac (Gelibolulu Mustafa Âlî, 1541-1599) u knjizi Künhü'l-Ahbar (Univerzitetska biblioteka Istambul - IÜMK - Istanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Turski rukopisi (TY) br. 5959.), dělu koje se pominje i kao Hronika Otomanskog carstva - Târîhi âli Otoman (Tarihi, a ne "Tahiri" na Turskom znači hronika) kaže ovo (ispravan prěvod):

  "Što se tiče Hrvata koji su po rěci Bosni izabrali ime naroda kojem pripadaju, ..."
  Prikaži sadržaj


  Ne ulazeći u vrědnovanje procěne jednog stranca, Turčina, objašnjenje je dala dr Snježana Buzov (Hrvatica) u radu Ottoman perceptions of Bosnia as reflected in the works of Ottoman authors who visited or lived in Bosnia, International journal of Turkish studies, Vol. 10, Nos. 1 & 2, IJTS / University of Wisconsin, 2004. pp. 83-92. -

  Sněžana Buzov (hrvatska povjesnikinja):
  http://nelc.osu.edu/people/person.cfm?ID=2533

  Alijevo izjednačavanje Bošnjaka sa Hrvatima nije ni najmanje iznenađujuće s obzirom da je većinu vrěmena proveo u Bosni na granici, u Kliškom sandžaku čiji se děo zvao vilayet-i Hirvat (hrvatski vilajet). U njegovo doba, ovo područje imalo je měšovito stanovništvo sastavljeno od lokalnih i doseljenih Vlaha, lokalnih i doseljenih Muslimana, te drugih hrišćana, takođe kako lokalnih tako i doseljenih. Štaviše, bilo bi iznenađujuće da je on, kao pridošlica, mogao ili čak htěo napraviti razliku.


  Dakle, tu je něšto drugo važnije, a to je da Alija Galipoljac ne svědoči o tome kako ljudi sa vode Bosne sebe nazivaju Hrvatima, nego suprotno, implicite svědoči da sebe nazivaju Bosancima, a pri tome ih arbitražno proglašava Hrvatima koji su sebe nazvali po vodi Bosni. Kako objašnjava dr Buzov - za njega su oni stanovnici u Hrvatskom vijaletu oko Klisa svi automatski prědstavljali Hrvate, pa ove oko vode Bosne identifikuje sa njima - najvěrovatnije po istom jeziku.
  Citat broj 4:
  Original postavio Urvan Hroboatos
  H. Mehmed Handzic osvrnuo se u »Obzoru« od 11. VII. 1938. na orijentalne rukopise Jugoslavenske akademije u Zagrebu. Govoreci o spisu banjaluckog muderiza Muslihudin bin Ali-ja (»Munjetul-talibin ve gunjetur ragibin), pisanu god. 1609., citira iz njegova predgovora ove rijeci: »Sva dosadanja djela i knjige dosle su od Arapa i Perzijanaca iz raznih pokrajina i Herata, a ovaj je sastavak nikao u p o k r a j i n i H r v a t a«.  Dakle, kada Muslihudin (rođeni sin gorěrečenoga Alije Galipoljca) govori o "pokrajini Hrvata", upravo se radi o Hrvatskom vilajetu, vilayet-i Hirvat, manjem dělu kliškog sandžaka.

  Za ništa.