SRS

Српска радикална странка је политичка партија у Србији. Формирана (обновљена) је 1991. године уједињавањем Српског четничког покрета, на чијем је челу био Војислав Шешељ и највећег броја одбора Народне радикалне странке које је предводио Томислав Николић. Српска радикална странка је најјача парламентарна странка у Србији са 81 посланичким местом у Скупштини Републике Србије.

Основана је 1881. године од Николе Пашића и носила је назив Радикална странка. Процес формирања нове Српске радикалне странке почео је иницијативом за оснивање Српског слободарског покрета, коју је покренула група идеолошких и политичких истомишљеника у Београду, 6. јануара 1990. године, потписивањем Оснивачког манифеста. Оснивачки конгрес Српског слободарског покрета одржан је 23. јануара 1990. године у Батајници и сматра се Првим отаџбинским конгресом Српске радикалне странке. Декларацијом о уједињењу Српског слободарског покрета и отцепљеног дела Српске народне обнове (странка која је настала из првог антикомунистичког удружења, друштва Сава у Новој Пазови, а коју је предводио Мирко Јовић, касније председник ове странке) на челу са Вуком Драшковићем, 14. марта 1990. године основан је Српски покрет обнове.

Српска радикална странка је основана (обновљена) у Крагујевцу 23. фебруара 1991. године. Настала је уједињавањем Српског четничког покрета, на чијем је челу био Војислав Шешељ и највећег броја одбора Народне радикалне странке које је предводио Томислав Николић. На оснивачкој седници је за председника Српске радикалне странке изабран Војислав Шешељ, који је председник српских радикала и данас. Ова седница представља Други отаџбински конгрес Српске радикалне странке.

Најзначајнији орган Српске радикалне странке је Отаџбински конгрес, који се одржава редовно сваке четири године. Делегати Конгреса бирају председника, заменика председника, као и остале чланове Централне отаџбинске управе. Конгрес одлучује о Програму и Статуту Српске радикалне странке и дефинише деловање Српске радикалне странке у наредном периоду.

Централна отаџбинска управа, коју сачињава 101 члан изабран од стране Конгреса, доноси најважније одлуке у области организације и функционисања Странке.

Председник Централне отаџбинске управе је Војислав Шешељ, заменик председника је Томислав Николић а потпредседници су Драган Тодоровић, Гордана Поп-Лазић, Милорад Мирчић и Горан Цветановић.

Генерални секретаријат на свом челу има Генералног секретара, изабраног од стране Централне отаџбинске управе, који именује два заменика и осам чланова Генералног секретаријата. Генерални секретар странке је Александар Вучић.

Извршни одбор Српске радикалне странке је орган територијалне организације Странке. Председник Извршног одбора је Драган Тодоровић.
 

Back
Top