TIHOVANJE

tihovanje-1234xx.gif


"Koncept TIHOVANJA, zasnovan na Hristovom iskazu "Cartvo je Nebesko unutra, u vama". Tihovanje je, kao i meditacija, okretanje pažnje unutrašnjem svetu, da bi se dosegnulo Carstvo Nebesko - odnosno, stanje blažene i čiste svesti i postojanja koje je skriveno duboko u nama."

Ove praznične dane - do vaskrsa, treba posvetiti tihovanju !
 
Pa ako se nalazi da je tihovanje kao i meditacija, onda možemo reći da tihovanje počinje izolacijom od ljudske vreve , a završva se pogledom u samoga sebe i korigovanju sopstvenog bitka. To mu nekako dođe kao drugovanje sa sopstvenim karakternim svojstvima i osobenostima , trenutno izolovanim od života- njihovim pojmanjem i menjanjem ka boljitku.
Kažu da tu nastaje problem, koji se može prevazići jedino istinom . Dakle , pred sobom o sebi samo sa istinom.

Ovakvo polazište utvrđeno na istinoljubivosti , okreće se samo našim karakterskim svojstima zla . To spoznavanje zla u sebi , neke dovodi do ludila -koje ih uvodi u još veće zlodelateljstvo.

Retki uspevaju da sagledaju zlo u sebi mirno i dostojanstveno ; da otkriju njegovo poreklo i u njemu otklone sve njegove korene --- iz bašte zvane duša / svest/ razum --- jer to je zapravo proces očovečenja ..

...mnogi će reći eh, pričam ti priču .. evo dirinčim ko skot , imam toliko i toliko obolenje i ja sad još treba da se očovečujem ja a ne oni koji me satiru na ovom svetu ...?!

... ljudski um je poodavno došao do saznanja da je većina obolenja nastala iz ljudskog greha prema sebi samome ... to mu dođe kao , latentan zločin u kontinuitetu prema sopstvenom telu i životu u njemu ...u tom procesu zlodelateljstva prema sebi samome, uvek mi donosimo konačnu odluku kako ćemo , koliko ćemo i čemu ćemo ..

Dakle , tihovanje treba prvo da nas spreči i u zlodelateljstvu prema sebi samima , a i prema drugima !
 

Back
Top