Superkompjuteri

Superkompjuteri


Kažu da je ljudsko znanje udvostručeno jednom za petnest vijekova, od Hristovog rođenja do Renesanse, zatim još jednom između Renesanse i Francuske revolucije i opet, od tada do Industrijske revolucije. Po nekim procjenama danas se udvostručuje svake dvije godine... Livermor, Jorktaun, Sandija...

Ove mašine obavljaju stotine teraflopova u sekundi a ovih dana probijaju i tu neakvu petaflopovsku barijeru, dakle mnogo više, stotine milijardi kalkulacija. Kada bi se sabrale sve kalkulacije obavljene tokom prve polovine vijeka savremenog računarstva neka od ovih mašina ih obavlja više za samo sat vremena.

Mašine ovih kompjuterskih moći se koriste za genomske i proteomske analize, za predviđanje haotičnih seizmičkih aktivnosti, za modelovanje nuklearne eksplozije i sl.
Mogu da se modeluju horizonti zbivanja i padovi zbivanja. Model programiranja pri kome program neprestano ispituje skupove događaja koji utiču na osam ili koliko već milijardi stanovnika planete.

One znaju ishodišta naših knjiga i pesama, zapleta i zaveta.

One modeluju naše psalme. Davno su isplakale naše suze i odsmejale naše smehove. Predviđaju predviđanja predviđanja i predupređuju predupređivanja.

Jesi li uradio nešto nepredvidlivo u zadnje vreme? Ja nisam.

Evo da sam na ti sa jednim od superkompjutera otišao bih njemu i zamolio ga da mi ponudi jednu od mojih mogućih opcija iako je on to već predupredio jer na taj način bar ne bih stajao ovako inferioran kao tvrdoglavo magare na pruzi u magli... čisto da se nešto dešava na putu superkompjuterove vizije blaženstva.

Veruješ li ti još uvek u nepredvidljivo?
 

Back
Top