Nastavak citata

“…whenever there is inspiration…and enthusiasm…there is a creative empowerment that goes far beyond what a mere person is capable of.”

„…gde god je inspiracija…i entuzijazam…tamo je kreativno osnazenje koje ide daleko od sposobnosti osobe.“

-Tacno. Ali je tacno i to da se inspiracija, entuzijazam i kreativnost mogu manifestovati samo kroz osobu. Zato se ne treba podceniti sposobnost osobe da napravi pravilan izbor. U svakom postoji i impuls konstruktivnosti i destruktivnosti. Od nas uvek zavisi kojem impulsu omogucavamo da se manifestuje. Prema tome, osoba ima aktivnu, a ne pasivnu ulogu u kreativnom stvaralastvu i kultivisanju uma.

—————-

„Misao i jezik stvaraju očiglednu dvojnost i odvojenost osobe što zapravo ne postoji. Istina glasi: -Vi niste netko tko je svjestan stabla, misli, osećanja ili iskustva. Vi ste svjesnost ili svjest u kojoj se stvari pojavljuju.-“

– Izjava zapostavlja ključno pitanje: Kako se stvari pojavljuju u svesti ili šta je to što omogućava pojavu stvari na način koji je razumljiv? Odgovor je: misao i reči. Jedino kroz misli postajemo svesni sebe i nečeg izvan sebe. Da bi nastala svesnost ili razumevanje bilo čega potrebna je interakcija unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Dakle, dvojnost ili komplementarna suprotnost.

„Bezoblična svjest kroz ‘Vas’ postaje svjesna sebe.“

-Za razliku od prethodnog tvrdjenja ovde je istaknuta dvojnost. Postoji bezoblična svest i postojite Vi. Ali, iz toga, takodje, proizilazi da Vi niste svest, što je besmisleno. Pored toga, to protivreči prethodnom objašnjenju u kojem se navodi da ste Vi svesnost ili svest. Tvrdjenje u kojem se pojavi ovakva kontradiktornost i nelogicnost ne moze biti ispravno.

————

„To je izranjanje budne pažnje, prostor, prisutnost, u kojem se primaju reči. Tada reči postaju manje važne. Mogu biti značajne ili besmislene.“

-Eckhart ističe dimenziju tišine kao superiornije razumevanje. Medjutim, pominje i primanje reči. Da bi nastala budna pažnja i slušanje mora postojati interakcija sa zvukom/rečima. Bez toga bi postojala samo jednolična, mrtva tišina. Znači, reči su neophodne. Potrebno ih je primiti da bi prostor, prisutnost ili pažnja dobila smisao.

Reči stvaraju aktivnost/promenu ili razvoj života. Čak i onda kada imaju privid beznačajnosti i besmislenosti. Njima se uvek nešto pokrene i obelodani. Zbog toga je i Frojd koristio asocijaciju reči da bi otrkrio dublje psihičko stanje.
 
Poslednja izmena:
Louise L. Hay: "Mi ne možemo izmeniti druge ljude. Pustimo ih, dakle, na miru! Trošimo mnogo energije pokušavajući da izmenimo druge, a kada bismo samo polovinu te energije usmerili na sebe, postali bismo drugačiji. A kada mi postanemo drugačiji, i drugi se prema nama drugačije odnose. Vi, sigurno, ne možete učiti umesto nekog drugog! Svako uči svoju posebnu, jedinstvenu lekciju. Sve što možete učiniti jeste da sami učite. Pritom je prvi korak da volite sebe, jer tada nećete dopustiti da vas uništava destruktivno ponašanje drugih."

Ne možemo druge promeniti
ali ih možemo pokrenuti
da razviju i ispune sebe
zato se i pišu knjige
i ti zato pišeš ove blogove
jer to je i obaveza onih koji znaju više z:lol:
 
Ibn Hazm: "Znanje ima udjela u svakoj vrlini, a neznanje u svakom poroku."

Ne znam za drugo
ali za tvrdoglavost to važi svakako
jer ona zbog toga nastaje
kad moć rasudjivanja nedostaje
a to osnov neznanja je
Tvrdoglavost koja je tako raširena
možda nekome izgleda bezazlena
al meni život zagorčava..dugo vremena z:(z:D
 
Slazem se s tim zxy. Ni jedna vrsta zivih bica nije u tolikoj meri povezana medjusobnim uticajem kao ljudska. Svi mi posredno ili neposredno ucimo jedni od drugih, cime razvijamo i sebe i sistem. Zbog toga je istinski ucitelj u isto vreme i ucenik. Tvoja izjava o tvrdoglavosti takodje to potvrduje, jer nema progresa bez fleksibilnosti, otvorenosti ili spremnosti ka promeni.

Zivot je razvoj ili smisao koji se neprestano produbljuje pa zato u njemu nema mesta za konacnost ili ogranicenost, posto uvek vode u besmisao regresa. Medjutim, svaki covek je odgovoran sam za sebe ili svoj izbor razvoja. Drugi ljudi, kao sto si i sam primetio, mogu biti smernica ili podsticaj. Koliko ce taj podsticaj biti efikasan zavisi od spremnosti svake osobe da se opredeli za iskreniji i odgovorniji nacin zivota.
 

Back
Top