Umesto na temi o ekonomiji

........ gde bi bilo nepotrebno patetisanje, stavljam ovo ovde . Da se setim ponekad, kad budem prelistavao .

Moj deda je govorio da svaka porodica mora da ima kravu,štalu senjak i kočinu, avliju punu kokošaka ,ćuraka gusaka pataka , Trideset + ovaca , voćnjak i vinograd , baštu za povrće podrum za zimnicu i šupu za ogrev.

Ko nije za samostalan život taj treba da se bavi nekim drugim zanimanjem , da ide u nadnicu , kopa bunare, potkiva konje , seče drva , krpi lonce, opravlja kišobrane , peva po vašarima, gata u karte i dlan, kupuje i prodaje staro perje i slično.

Kad brojnost ovih drugih nadmaši broj ovih prvih onda nastupa kriza.

Kriza traje dok se crvčkizovani mravlji potomci ponovo ne dozovu pameti i vrate u mravlju zajednicu obično pod pretnjom po goli opstanak ili ne uzmu kredit koji će da vrate njihovi unuci prostituisanjem ili rezervnim organima za moćne i bezdušne zajmodavce, .

Kad zanimanje postane zajebancija a zajebancija zanimanje to ne mož da ispadne na dobro.

Ko kad u Andergraundu Ciga kaže: "Ljudi , ušo majmun u tenak, biće katastrofa", a zanesena masa i dalje skakuće i podvriskuje .

Tako da, iskreno rečeno, spas za Srbiju i ceo svet vidim u otklonu od cvrčačkog poluparazitskog i povratku na život mravljeg tipa.

Iskreno sam skeptik, sedim na palubi ovog Titanika i pijuckam svoj poslednji čaj sa rumom dok tužan posmatram kako majka otima detetu pojas za spasavanje, a brat gura sestru u ladan okean da bi ostalo mesto u čamcu za dupe njegove silikonske švalerke i njenu pudlu.

Grlim ovu moju dečicu i pitam se šta sam uradio da do svega ovog ne dođe i kakav sam im svet to ostavio.


Da prekinem sad sa literarnim sastavom, svetska ekonomija se urušava jer je brojnost cvrčaka nadmašila brojnost mrava a kredita više nema.

To nikakva mala privreda neće promeniti već mnogo izmena i povratak na tradicionalan život.

Koncept fabrika sa ljudskom radnom snagom prestaje da biva efikasan, a hleb mora da se uzgaji i sačuva od glodara i lopova.

Sustejnbl, kako ono beše ?
 
AE..... balans između brojnosti dvaju plemena obezbeđuje neki koliko toliko prijatan život na planeti.

Ne valja ni preterano cvrčkasto ne valja ni preterano mravkasto.

To sam ja, onako, naslutio i zastupam, uz opasku da sam i sam pomalo i cvrčak a pomalo mrav.
 
Poslednja izmena:

Back
Top