Raj i pakao

Čuveni fizičar i kosmolog Stiven Hoking izjavio je za britanski “Gardijan” da je raj izmišljen za ljude koji se plaše smrti. Hoking je ponovio svoj stav o religiji i odbacio bilo kakvo postojanje “onostranog sveta”.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/254194/Stiven-Hoking-Raj-je-samo-bajka

Неком изврнутом логиком Хокинг се узима као оличење мудрости које треба питати о свему, па и о ономе о чему филозофи меленијумима размишљају. Закључке које су филозофи извели склањамо на страну и питамо Хокинга шта је живот и шта нас чека после смрти.
Одговори о суштини живота и егзистенцији после смрти налазе се код филозофа, не код научника. Научници се држе свог емпиријског научног метода који је утемељен на реализму и у својој области истражвања је сасвим задовољавајући, што технолошко доба и доказује. Међутим, питања суштине света и живота нису у домену научног метода.
Хокинг је у праву у вези наивне религијске представе раја и пакла, али је далеко од суптилнијег знања које заправо стоји иза тих представа. Једно је егзотеријска религија за масе, а друго езотеријска срж тих религија која је мистицизам, и као таква, много ближа суштини света и живота од научног погледа на свет.
Мистицизам има исте закључке као филозофија, иако је метод доласка до њих сасвим различит.
Svaka posebna izreka uzeta sama za sebe, a koje sačinjavaju Upanišade, može da se izvede kao zaključak misli koje ja saopštavam, mada obrnuto nikako nije tačno, to jest moja misao se ne nalazi već u Upanišadama."

citat Šopenhauer


Мистицизам езотериских религија позива се на мистично искуство а филозофија поседује знање, па исто тако и знање о рају и паклу или могућој егзистенцији после живота. Верници верују и не труде се да мисле, а заправо вера не би требала бити доминантна чак ни у религији. За много тога у шта верници верују филозофска мисао нуди знање.

Доказа за егзистенцију после смрти заправо има одавно. Ти докази су негативни што се тиче сазнања , али и позитивни што се тиче непосредног искуства.

Или јасније речено; Ево, кажем да је апсолутно доказано да је "ништа" псеудопојам без значења и да самим тим на негативан начин можемо знати да после смрти за нас субјективно није никакво ништа, већ нешто. Иако не знамо шта је то нешто, па га зовемо трансцендентно, другим моћима духа ипак наслућујемо.

Даље, апсолутно је доказано да објективан ткз. емпиријски реалан свет не постоји као такав изван свести субјекта који опажа. Самим тим, после смрти нема за нас онога "ја нестајем а остаје свет". Грешка! Субјективно остаје, а нестаје објективног света као таквог каквим га опажамо. Све ово је ДОКАЗАНО. А једини разлог што није опште познато јесте људска ограниченост ума која чини да многи једноставно пређу преко тог знања ако наиђу на њега, јер га очито многи не разумеју. Зато маса људи нема појма о знању које давно постоји у филозофији а овакви попут Хокинга се узимају за квинтесенцију људске мудрости.

Значи, о рају и паклу можемо рећу да нас после смрти дефинитивно чека нешто. Шта је то нешто не знамо, али наслућујемо да је блиско вољи и трајању. У свом искуству имамо посла само са појавом не и са ствари по себи која је трансцендентна. Тек после овога остаје место вери, јер шта је заправо трансцендентно, питање је без одговора пред којим је дефинитивно знање немогуће, а остају нам само спекулације .

Тако да можемо рећи да је вероватно егзистенција после смрти сасвим и непојмљиво другачија од ове данашње, али опет остаје и могућност да није. Могуће је да нас после смрти не чека трансцендентно или непојмљива Нирвана (или бар не свe нас) већ егзистенција слична овој у којој смо са све основном формом поделе на субјекат и објекат.
Шта више, имајући на уму Ничеове спекулације о вечном враћању или мистичке о метемпсихози, можда се нећемо тако лако решити овакве врсте егзистенције где имамо вољу и представу и где је на страни представе субјекат и објекат. Можда час смрти није тренутак негације воље који уклања појаву а открива ствар по себи.
Али, чак и ако смрт не би била тај тренутак, то не мења чињеницу поделе не појаву и ствар по себи и да нас кад тад чека нестанак форме субјекта и објекта и сусрет са трансцендентним, ма шта оно било.
 
Poslednja izmena:
:ok::klap::klap::klap: Sve mi se čini da će smrt biti veliko iznenadjenje za svakog :hahaha: koje kad bi unapred poznavali sve bi nedoumice ovog sveta razjasnili.Ali tako strašna,smrt je postavljena ,tu na kraju da plaši i da djaci iz škole ne begaju.
Biće kao i obično da je sve obrnuto od onoga kako obično na stvari gledamo.;)
 
Лончар
Не, своди се на дефинтивно знам да после живота има нешто. Да је то нешто субјективно и блиско ономе што у самосвести налазимо као вољу.
Зар не примећујеш велику разлику између става да после смрти за мене је ништа, и онога које је дефинтивно доказало да "ништа" нема значења и да је увек за нас нешто. Такође, да је субјективно примарно а да објективни свет не постоји као такав. Да нема ја нестајем а свет остаје.

Схваташ ли величину овог закључка који изокреће сам темељ људског мишљења ткз. "здравог разума".

Нема непостојања већ једино има егзистенције. Непознате егзистенције као ствари по себи а можда чак и познате на начин субјекта и објекта, форме које се нећемо тако лако решити..
 
Poslednja izmena:
....on tvrdi da je lonac prazan ..ja ga učim da lonac ne može biti nikad prazan .. on ne razume ..ja mu kažem lonac je uvek pun ; a kad sipaš u njega pesak - pesak potiskuje i iztiskuje punoću iz lonca ..tako nekoliko milenijuma , on ne kapira da u loncu uvek ima gasova koje zovemo vazduh i koji čine njegovu punoću zato što se nalazi u ralnom matrijalnom svetu ...e štaće posle života biti lonac , pitam ja punoću ?
 
Ево како изгледа уобичајена назови "здраворазумска" констатација о питању пре и после живота.

Prvo i objektivno PERIOD PRE ROĐENJA SASVIM JE SLIČAN PERIODU POSLE SMRTI.Ko se seća perioda pre rođenja znače period posle smrti. Drugo (hipotetično) period pre našeg rođenja,a od početka svemira traje 14 milijardi godina i najmanje toliko će još trajati...

Потпуно погрешна констатација и питање јер полазиш од реализма или од аксиома "Објективан свет је реалан и постоји као такав независно од свести која опажа". То је апсурд. Изван свести субјекта нема објективног света, нема никакве линије времена. Време није линија! Линија је могућа само у простору не и у времену. Време се не може мерити. Значи, питање је погрешно јер НИЈЕ БИЛО ПРЕ РОЂЕЊА. Пре рођења била је ствар по себи а о њој не знамо ништа осим да није објективна а самим тим и да у њој нема никаквих линија дугачких 12 милијарди година (када би се играли наивних и третирали време као линију у простору коју можемо мерити). Време је субјективнa категорија суштински различита од линије у простору и самим тим ПРЕ РОЂЕЊА ИНДИВИДУЕ НИЈЕ БИЛО ВРЕМЕНА ..независног од ње!

Зар је толико тешко увидети да је третирање објективног света као неке реке којa ето тече сама за себе по некој линији времена а ето ми улазимо и излазимо из ње?
Зар је тешко увидети наивност, безвезност... апсурдност тога.??!! ИЗВАН СВЕСТИ НЕМА РЕКЕ! Нема објективног света. Нема 12 милијарди година.

Једино имамо ПОЈАВУ И СТВАР ПО СЕБИ. Појава почиње са првим бљеском индивидуалне сазнајуће свести и траје до смрти; све ПРЕ ТОГА, И СВЕ ПОСЛЕ ТОГА јесте трансцендентна неспознајна, непојмљива ствар по себи.
 
Poslednja izmena:
,,sve su to reči,,-------- a kad dođe smrt ( da tako kažem ) , one gube svako značenje i smisao ; ispunjene su ništavilom .... bilioni pre nas umiraše ..premudri međ njima osmisliše pojmove za reči , koje danas na neki način sluđuju ljude u diskusijama ...svi oni znaju da nema zagrobnog života kao pandam ovom i svi potajno duboko u sebi očekuju od njega mnogo .....ma kakav on bio....može Oziman da osmišljava nove ili pak vaskrsava stare pojmove --- očigledna nesporna istina je ovo što podvukoh ....
dakle, svaka dalja rasprava svodi se na pokazivanje znanja iz istorije filosofije - odbrane jednog filosofa ili njegove škole viđenja stvari ....................... gotovo da nema ničeg novog ....a pak pitanje raja i pakla , ništavno je u odnosu na pitanje Boga/ Bogova .....ovde stvar možemo tako postaviti ...a ova jednačina ima dve nepoznate ...naša saznanja kažu, ako nemamo sistem od dve jednačine sa dve nepoznate ( a to važi i za nejednakosti - ako se ne varam ) , sistem je nemoguć .... pa ako dodavo ovu jednačinu Ozimanovu sa dve nepoznate ....opet smo još u većoj buli ...dakle , lepo reče onaj atinjanin da je pitanje Bogova mnogo je veće od čoveka i čovečanstva ....čovek i čovečanstvo su vremešni i propadljivi...stoga treba se vratiti filosofiji života ...
 
Питам се како добри бог, који кажњава грешнике паклом, решава случај неког мазохисте? :think:
За мазохисту је пакао рај и онда како би га казнио послаће га у рај. :think:

Озбиљно, те наивне представе пакла и раја очито су смишљене од стрaне влaдајућих олигархија како би застрашивањем чак и оним светом контрoлисали народ.

Али чак и када би узели за озбиљно и покушали анализирати, нашли би да не би било горег пакла од класичне представе раја, где би се неком испуњавале све жеље. Ту би завладала таква досада да би они у рају завидели онима у паклу.

Претпоставимо да је људска раса премештена у Утопију где би све аутоматски расло из земље а печени голубови летели около;,где би свако истог трена нашао своју драгу и не би имао потешкоћа да је задржи; онда би људи умирали од досаде или обесили сами себе, или би се борили, давили и убијали једни друге и тако себи изазвали више патње него што су им сада намењене по природи. Тако да за овакву расу, ниједна другачија егзистенција није погодна.

Шопенхауер Парегра и палипомена

Једна епизода Зоне сумрака бави се управо тиме. Лик одлази после смрти наизглед у рај где му се испуњавају све жеље, да би на свој ужас на крају схватио да је у паклу.

 
Poslednja izmena:
..ovo dobro postavljaš , uz dobru konstataciju - da vlast preko destrukcije ljudskoga uma jevtina je ; a i dugotrajna je zbog suptilnosti njene baze... nagrada i kazna u budućnosti ( plaćanje za učinjeno robovanje koje je neproverljivo )... taj model plaćanja toliko je rasprostranjen , da nema vlastodržačke barabe na ovom svetu, koja u nadnici ne zaračunava i deo koji biće isplaćen u budućnosti i koji niko nikad nije naplatio i čija isplata nikad nije bila proverljiva ..
 

Back
Top